Η ελεύθερη από δασμούς πρόσβαση της Ουκρανίας στην ΕΕ έχει προκαλέσει υπερπληθώρα σιτηρών στις γειτονικές χώρες, πλήττοντας τον περιφερειακό γεωργικό τομέα και οδηγώντας σε καταγγελίες ότι οι Βρυξέλλες καταβάλλουν στους αγρότες πολύ μικρή αποζημίωση.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η ΕΕ κατήργησε τους δασμούς και τις ποσοστώσεις για τις ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών και ανακατεύθυνε ορισμένα από τα φορτία που η Ρωσία εμπόδιζε στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μέσω πολωνικών και ρουμανικών οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων. Όμως, το φθηνό ουκρανικό σιτάρι που ξαφνικά ήταν διαθέσιμο στις αγορές αυτές υπονόμευσε τους τοπικούς παραγωγούς.

«Οι αγρότες στη Ρουμανία επηρεάζονται περισσότερο από τη διαμετακόμιση των σιτηρών που έρχονται από την Ουκρανία», δήλωσε ο Alexandru Baciu, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 2.200 εκτάρια σιτηρών στη νοτιοανατολική Ρουμανία, σύμφωνα με τους FT. «Έχουν αποθέματα απούλητου σιταριού από την περσινή συγκομιδή … Μας έχουν απομείνει τρεις μήνες και δεν έχουμε καταφέρει να πουλήσουμε την περσινή σοδειά λόγω αυτού του ζητήματος της διαμετακόμισης».

Politico: Η μάχη Ουκρανίας- Ρωσίας για τα σιτηρά και ο παγκόσμιος νότος

Αποζημιώσεις

Σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να λάβουν οι πληγέντες αγρότες της ΕΕ συνολικά 56,3 εκατ. ευρώ για να μετριάσουν τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την «υπερβολική προσφορά» των ουκρανικών εισαγωγών σε σιτηρά. Η Ρουμανία θα λάμβανε το μικρότερο ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ η Πολωνία έλαβε 29,5 εκατ. ευρώ και η Βουλγαρία 16,7 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία έφτιαξαν μια κοινή επιστολή προς την ΕΕ, ζητώντας «επείγουσα απάντηση» για τον περιορισμό των επιπτώσεων της «σημαντικής αύξησης» των ουκρανικών σιτηρών στις τοπικές αγορές.

Μεγάλες αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κατηγόρησε την Επιτροπή ότι αγνοεί τις «τεράστιες θυσίες» που έχει κάνει η χώρα του για τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών από το Κίεβο στις παγκόσμιες αγορές και ζήτησε από τις Βρυξέλλες να αυξήσουν τα 10 εκατ. ευρώ που προσφέρονται ως αποζημίωση.

Ο Baciu δήλωσε ότι η προσφορά χρημάτων από την ΕΕ ήταν «μικρή, αν όχι κοροϊδία για το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε».

Στον ίδιο τόνο εμφανίστηκε και ο ρουμάνικος εμπορικός κόσμος, με το Φόρουμ Επαγγελματιών Αγροτών και Μεταποιητών να απειλεί με πανεθνικές διαμαρτυρίες τον επόμενο μήνα για την αποζημίωση που χαρακτήρισε ως «γελοία».

Στην Πολωνία, οι φθηνές ουκρανικές εισαγωγές σιτηρών έχουν αποσταθεροποιήσει την τοπική αγορά, με τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο να βρίσκονται στα νοτιοανατολικά, πλησιέστερα στην Ουκρανία.

«Ούτε η πολωνική κυβέρνηση ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε ο Michał Kołodziejczak, αγρότης και ηγέτης του αγροτικού κινήματος Agrounia.

Εν αναμονή

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βουκουρέστι τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρουμανία στη δημιουργία εναλλακτικών οδών εξαγωγής από την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η χώρα έφερε ζωτικά έσοδα στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο γείτονά της.

«Γνωρίζω όμως ότι αυτό επηρέασε αρνητικά τους Ρουμάνους αγρότες», δήλωσε, ενώ συμπλήρωσε πως «Θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αυξήσουμε το ποσό αυτό».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki ζήτησε επίσης υψηλότερο ποσό, χαρακτηρίζοντας την προσφορά των Βρυξελλών «ανεπαρκή». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μας βοηθήσει περισσότερο στο θέμα αυτό», δήλωσε την Τρίτη, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στο Βουκουρέστι.

Τα μέλη της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν για το πακέτο ενίσχυσης των αγροτών την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.