Από τα πολλά πλοία που πλέουν προς τη Μομπάσα, το τεράστιο λιμάνι της Κένυας στον Ινδικό Ωκεανό, δύο έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, όπως γράφει σε εκτενές του ρεπορτάζ το Politico: Το ένα μεταφέρει περίπου 25.000 μετρικούς τόνους ουκρανικών σιτηρών και το άλλο άλλο περίπου 34.000 τόνοι ρωσικού λιπάσματος.

Καθώς ο πόλεμος έχει μπει ήδη στον δεύτερο χρόνο, η Ουκρανία και η Ρωσία δίνουν άλλη μια μάχη για να κερδίσουν τον Παγκόσμιο Νότο. Αντί για στρατεύματα και τανκς, αναπτύσσουν πλοία με σιτηρά και λιπάσματα.

«Για τη Μόσχα, είναι η Δύση εναντίον των υπολοίπων και για το Κίεβο, είναι η Ρωσία εναντίον όλων των άλλων» υποστηρίζει το Samuel Ramani, συγγραφέας ενός βιβλίου για την αναζωπυρωμένη επιρροή της Ρωσίας στην Αφρική: «Ποια αφήγηση επικρατεί εξαρτάται από το ποιος φαίνεται να ταΐζει – και ποιοι πεινάνε — στις φτωχότερες χώρες στον κόσμο».

«Ουκρανικά σιτηρά και ρωσικά λιπάσματα πρέπει να φτάσουν στις αγορές»

Τον Νοέμβριο, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκίνησε ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα σίτισης, υποσχόμενος να στείλει έως και 60 φορτία σιταριού έως τα μέσα του 2023 για να θρέψουν περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες που είναι αντιμέτωπες με τον λιμό.

Τον ίδιο μήνα, η ρωσική εταιρεία χημικών Uralchem ​​σύναψε συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη για δωρεά 260.000 τόνων λιπάσματος σε αφρικανικές χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από επισιτιστική ανασφάλεια.

Οι ανάγκες της Αφρικής

Η Αφρική έχει ανάγκη και από τα δύο. Οι τιμές ήταν υψηλές πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και αποκλείσει τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Αυτό απέκοψε τους καθαρούς εισαγωγείς και εκτόξευσε τις τιμές περαιτέρω, βυθίζοντας την ήπειρο – και μεγάλο μέρος του κόσμου – σε μια πλήρη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία και η Ρωσία χρειάζονται υποστήριξη από την Αφρική καθώς και οι δύο διεκδικούν αφρικανικές ψήφους στον ΟΗΕ.

Για πολλές αφρικανικές κυβερνήσεις, με πολίτες που καταστρέφονται από την πείνα και συναλλαγματικά αποθέματα σε πτώση, κάθε βοήθεια – από όπου κι αν προέρχεται – είναι ευπρόσδεκτη.

Αλλά οι δυνάμεις πειθούς της Ρωσίας αποδεικνύονται όλο και πιο ισχυρές, υποστηρίζει το Politico.

Σε πρόσφατη ψηφοφορία του ΟΗΕ που καλούσε τη Ρωσία «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το έδαφος της Ουκρανίας», σχεδόν οι μισές από τις χώρες που απείχαν ή αντιτάχθηκαν στην πρόταση ήταν Αφρικανικές.

Συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

Η συμφωνία που επιτρέπει στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας να περάσουν από τους αποκλεισμούς της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ανανεώθηκε το Σάββατο.

Παράταση 120 ημερών στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Περίπου 24 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικής παραγωγής έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας , για την οποία μεσολάβησαν αρχικά  ο ΟΗΕ και η Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο και παρατάθηκε μία φορά τον Νοέμβριο.

Το μεγαλύτερο παράπονο του Κρεμλίνου: η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει τα εμπόδια στις δικές του εξαγωγές λιπασμάτων και τροφίμων — τα οποία ο ΟΗΕ συμφώνησε να διευκολύνει για τρία χρόνια. Είναι ένα θέμα που σίγουρα θα ανακύψει όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παραστεί σε μια σύνοδο κορυφής ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Οι πιέσεις της Μόσχας

Η Ρωσία περιορίζει την παράταση καθώς επιδιώκει μια πιο σκληρή «διαπραγμάτευση μιας καλύτερης συμφωνίας, ώστε τα τρόφιμα να έρχονται πιο δίκαια στην Αφρική», δήλωσε ο Ramani, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης του οποίου το νέο βιβλίο «Η Ρωσία στην Αφρική» περιγράφει την πορεία της Ρωσίας από τη Σοβιετική κατάρρευση στην αναβίωση ως περιφερειακή μεγάλη δύναμη.

Η Μόσχα θέλει οι Αφρικανοί ηγέτες να πιέσουν ενάντια στις κυρώσεις της Δύσης που στοχεύουν τους ολιγάρχες των λιπασμάτων και την κύρια αγροτική τράπεζα της Ρωσίας και να αποκλείουν τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Γοητευτικά προσβλητικό

Όταν τα ρωσικά τανκς εισήλθαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, το Κίεβο προσπάθησε να απαντήσει, αναζητώντας στη Δύση συμμάχους και όπλα.

Η Μόσχα τότε έστρεφε το βλέμμα προς τον Νότο.

Σύμφωνα με το Politico, το Κρεμλίνο απελευθέρωσε τους διπλωμάτες και τους μισθοφόρους του σε μια πολυμέτωπη επίθεση, από την υποστηριζόμενη από τη Μόσχα ομάδα Wagner , που αντικατέστησε τα αναχωρούντα γαλλικά στρατεύματα στο Μάλι, τις επενδύσεις στην Ερυθραία και τις πολλές επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην ήπειρο .

Το μήνυμα του Λαβρόφ: Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις ευθύνονται για τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και τις ελλείψεις λιπασμάτων που οδηγούν πολλούς στο χείλος του λιμού, και όχι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας.

Δωρεές

Η Ρωσία υποστηρίζει τώρα την προπαγανδιστική της επίθεση με δωρεές λιπασμάτων. Με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (WFP), μια πρώτη αποστολή 20.000 τόνων λιπασμάτων αζώτου, φωσφόρου και καλίου (NPK) από τη ρωσική Uralchem ​​έφτασε —με πολλές φανφάρες— στο Μαλάουι την περασμένη εβδομάδα.

«Ένας αληθινός φίλος δεν γνωρίζει καιρό. Ένας αληθινός φίλος έρχεται στη διάσωση όταν τον χρειάζεσαι περισσότερο. Και μόλις μας το αποδείξατε», είπε ο υπουργός Γεωργίας του Μαλάουι, Σαμ Νταλίτσο Καουάλε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης και της Uralchem ​​σε τελετή παράδοσης κοντά στην πρωτεύουσα Λιλόνγκουε στις 6 Μαρτίου.

Μία «θύρα» λιπάσματος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει θέσει αρκετά ψηλά τη σημασία των λιπασμάτων για την επισιτιστική ασφάλεια , σύμφωνα με τον Sebastian Nduva, διευθυντή προγράμματος της πρωτοβουλίας Africa Fertilizer του International Fertilizer Development Center . « Πλέον το λίπασμα είναι το τσιτάτο», είπε χαρακτηριστικά.

Αν και οι τιμές των λιπασμάτων έχουν μειωθεί πρόσφατα, παραμένουν σε διπλάσια επίπεδα από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε η Sheila Komen Keino, περιφερειακή διευθύντρια για την African Fertilizer and Agribusiness Partnership (AFAP). Πολλές αφρικανικές χώρες δεν διαθέτουν τα δολάρια για να τα αγοράσουν.

Η κρίση είναι ορατή στα χωράφια. Κοιτάζοντας τις καλλιέργειες των αγροτών, «μπορείτε απλώς να πείτε ότι δεν πρόκειται να [θερίσουν] τίποτα», είπε η Keino. Η δωρεά της Uralchem ​​«προχωρά πολύ», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «θα κάνει μερικούς νέους φίλους από αυτό».

Ωστόσο, οι αγρότες από το Μαλάουι περίμεναν πολύ και γι’ αυτό είναι εύκολο να κατηγορήσουν τις κυρώσεις της ΕΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη

Ο ιδρυτής της Uralchem, Ντμίτρι Μαζεπίν και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν για πρώτη φορά να στείλουν ένα φορτίο των λιπασμάτων στο Μαλάουι τον Νοέμβριο. Ο Μαζεπίν βρίσκεται υπό ατομικές κυρώσεις για την προσωπική του σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά η εταιρεία του δεν είναι: Όταν οι Βρυξέλλες επέβαλαν τις κυρώσεις τον Μάρτιο του 2022, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και πούλησε το μερίδιο ελέγχου που είχε στην εταιρεία. Οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ εξαιρούν επίσης τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας.

Ωστόσο, χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να φτάσει η αποστολή στη χώρα της Νότιας Αφρικής, την οποία ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το WFP έβαλαν στη λίστα με τα εστίες πείνας τον περασμένο Ιούνιο. Πρώτα περίμενε λάβει άδεια στην Ολλανδία και μετά κόλλησε στη Μοζαμβίκη.

«Ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς λιπασμάτων στον κόσμο, κατανοούμε τον ειδικό ρόλο και την ευθύνη μας στην εξασφάλιση της προσφοράς τροφίμων σε όσους τα χρειάζονται περισσότερο», είπε ο Ντμίτρι Κόνιαεφ, νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Uralchem, σε ένα email στο POLITICO.

«Αυτό που δεν βοηθά στην επίλυση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης είναι το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα και τα λιπάσματα εξαιρούνται επίσημα από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, περισσότεροι από 260.000 τόνοι λιπασμάτων που παράγονται από την Uralchem ​​παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένοι στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Σιτηρά από την Ουκρανία

Ενώ η Ρωσία διατηρεί φίλους παρέχοντας δωρεές λιπασμάτων, η πρωτοβουλία του Ζελένσκι «Grain from Ukraine» υστερεί.

«Οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι από ό,τι θα περίμενε κανείς», δήλωσε ο Christopher Fomunyoh, περιφερειακός διευθυντής της Αφρικής στο Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων των ΗΠΑ και ένας από τους πρεσβευτές του προγράμματος που διορίστηκε από το Κίεβο.

Ωστόσο, ελπίζει ότι μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι παραδόσεις και οι πληθυσμοί αρχίσουν να επωφελούνται από αυτές, περισσότεροι αναπτυξιακοί εταίροι θα επενδύσουν στην πρωτοβουλία και θα επιταχύνουν τη διαδικασία.

Εκτός από την παροχή άμεσης ανακούφισης σε χώρες που αντιμετωπίζουν την πείνα, η πρωτοβουλία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω συνεργασία Ουκρανίας-Αφρικής, δήλωσε ο Fomunyoh. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούν να κερδίσουν οι αφρικανικές χώρες από την Ουκρανία, από γεωργική τεχνολογία μέχρι λιπάσματα, εξήγησε.

Παρά το ελπιδοφόρο μέλλον, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος, ακριβώς όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν τον αντίκτυπό του, η Ουκρανία να πρέπει να κλείσει την πρωτοβουλία λόγω της πτώσης της παραγωγής. Αυτό θα «έθετε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία [της Ουκρανίας] και την αξιοπιστία άλλων χωρών που ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρωτοβουλία», δήλωσε ο Fomunyoh.

Η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται «στη διαδικασία» επίτευξης των στόχων της για την ανθρωπιστική της πρωτοβουλία, δήλωσε στο POLITICO ο υπουργός Γεωργίας Mykola Solskyi, προσθέτοντας ότι ενώ οι δυτικοί δωρητές πληρώνουν το λογαριασμό για ορισμένες από τις αποστολές, η Ουκρανία έχει επίσης πληρώσει για άλλες.

Τα γεωργικά προϊόντα της Ουκρανίας ρέουν στο 70% των χωρών της Αφρικής, επεσήμανε ο Σόλσκι σε συνέντευξή του: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δείξουμε αυτή τη στιγμή ότι παρά τον πόλεμο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, καταλαβαίνουμε ότι και αυτές έχουν δυσκολίες».

Η Ουκρανία καταλαβαίνει επίσης την επιρροή και τις ψήφους του ΟΗΕ σε μια περιοχή όπου πολλά κυβερνώντα κόμματα έχουν ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και άλλα μοιράζονται τον ιστορικό αντιδυτικισμό της. «Αν και φταίνε πολύ περισσότερο για την [διατροφική] κρίση, η ρωσική εκστρατεία, νομίζω, κερδίζει», είπε ο συγγραφέας Ramani.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή