Η Ρωσία έχει ανακατευθύνει επιτυχώς προς «φιλικές» χώρες, όλες τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της που επηρεάζονται από τις δυτικές κυρώσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ την Τρίτη, κι ενώ η χώρα εξακολουθεί να σημειώνει πτώση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο τρέχον έτος.

Η Δύση επέβαλε διαδοχικά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πετρέλαιο: Πτωτική κίνηση των τιμών σήμερα

«Μπορώ να πω σήμερα ότι καταφέραμε να ανακατευθύνουμε πλήρως ολόκληρο τον όγκο των εξαγωγών μας που επηρεάστηκαν από το εμπάργκο. Δεν υπήρξε μείωση στις πωλήσεις», δήλωσε ο Σουλγκίνοφ μιλώντας στο πλαίσιο ενός ενεργειακού φόρουμ.

Ο Σουλγκίνοφ επανέλαβε ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί το 2023, καθώς η Μόσχα δέχεται πιέσεις από τους δυτικούς περιορισμούς και την έλλειψη ευρωπαίων αγοραστών.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Αλεξάντερ Ντιούκοφ, Διευθύνων Σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Neft δήλωσε ότι το 2023 θα είναι πιο δύσκολο από το 2022 και η πίεση από τις κυρώσεις θα αυξηθεί.

Ινδία ο καλύτερος πελάτης

Ο Σουλγκίνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία εργαζόταν για να επαναδρομολογήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, μετά την διακοπή των σχέσεων της χώρας με παραδοσιακές αγορές της στην Ευρώπη.

Η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού αργού πετρελαίου (Urals) τον Μάρτιο. Οι παραδόσεις στην Ινδία πρόκειται να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% όλων των θαλάσσιων εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου αυτόν τον μήνα, με την Κίνα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε ότι οι πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκαν 22 φορές πέρυσι, αλλά δεν διευκρίνισε τον όγκο πωλήσεων.

Ο Νόβακ είπε ότι τα ενεργειακά έσοδα αντιπροσώπευαν το 42% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας το 2022, από 36% το 2021, ενώ πρόσθεσε ότι η ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας είναι βιώσιμη, παρά την πρόκληση των δυτικών κυρώσεων

Καταλήγοντας τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των εξαγωγών ενέργειας προς τις αποκαλούμενες «φιλικές» χώρες και θα συνεχίσει να αναπτύσσει τα ασφαλιστικά εργαλεία που απαιτούνται για τη στήριξη αυτού του εμπορίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παγκόσμια οικονομία: Τα κυριότερα γεγονότα την εβδομάδα που έρχεται
Διεθνή |

Οι προβολείς στη συνεδρίαση της ΕΚΤ- Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της εβδομάδας που έρχεται

Το σημαντικότερο γεγονός είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ- Το στοιχεία για την οικονομία της Κίνας και οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ασία