Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας θα εκδώσει την πολυαναμενόμενη ετυμηγορία του στις 14 Απριλίου σχετικά με το αν τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης συνάδουν με το Σύνταγμα, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση.

Το σχέδιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καθυστερήσει κατά δύο χρόνια, στα 64, την ηλικία στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα με άλλη μια ημέρα πανεθνικών απεργιών και διαδηλώσεων να έχει οριστεί για τις 6 Απριλίου.

Το κόμμα της Λεπέν ωφελημένο από την κρίση στη Γαλλία

Το Συμβούλιο έχει την εξουσία να ακυρώσει το νομοσχέδιο – ή μέρος του – αν θεωρήσει πως παραβιάζει το Σύνταγμα. Στην πραγματικότητα, σπάνια απορρίπτει ολόκληρα νομοσχέδια.

Τα συνδικάτα ζήτησαν από τον Μακρόν να αποσύρει ή να σταματήσει το νομοσχέδιο – το οποίο έχει εγκριθεί αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί – προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Η κυβέρνηση έχει πει πως είναι πρόθυμη να μιλήσει με τα συνδικάτα, αλλά για άλλα θέματα, και έχει πει ότι θα παραμείνει σταθερή στο θέμα των συντάξεων. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν προσφέρθηκε να συναντήσει τα συνδικάτα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως θα πάει στη συνάντηση για να επαναλάβει το αίτημά του να ανασταλεί το νομοσχέδιο. «Τα συνδικάτα δεν πρόκειται να συζητήσουν κάτι άλλο», δήλωσε στο δίκτυο franceinfo. «Θα πάω εκεί για να εξηγήσω πως αυτή η μεταρρύθμιση είναι αδιέξοδη».

Διαδηλώσεις και απεργίες

Σημειώνεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν και κατεβαίνουν σε απεργίες από τα μέσα Ιανουαρίου εκφράζοντας την εναντίωσή τους στο νομοσχέδιο. Οι διαδηλώσεις έχουν ενταθεί αφότου η κυβέρνηση έκανε χρήση ειδικών εξουσιών προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.

Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει από το Συμβούλιο να ακυρώσει το νομοσχέδιο για διαδικαστικούς λόγους, αφού η κυβέρνηση έθεσε αυστηρό όριο στο πόσο μπορούσαν να το συζητήσουν οι βουλευτές και τελικά παρέκαμψε μια οριστική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μια μεγάλη πλειονότητα ψηφοφόρων εναντιώνονται στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό και υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα