
Ο παγκόσμιος πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση τους 12 μήνες έως τον Ιανουάριο λόγω των ασταθών χρηματιστηριακών αγορών και του ισχυρού δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με το Barron’s.
Μεταξύ των νεοεισερχόμενων στη λίστα βρίσκονται αστέρια του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας, όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η Ριάνα.
Ίλον Μασκ: Πώς ανέκτησε τα σκήπτρα του πλουσιότερου ανθρώπου
Υπήρχαν συνολικά 3.112 άτομα με περιουσία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, 269 λιγότερα από ένα χρόνο πριν. Ο συνδυασμένος πλούτος των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε επίσης κατά 10% σε ετήσια βάση στα 13,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με την Hurun Global Rich List 2023 που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.
Οι αιτίες της πτώσης
«Οι αυξήσεις των επιτοκίων, η ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ και ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας συνδυάστηκαν για να βλάψουν τα χρηματιστήρια», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής ερευνητής της Hurun, Ρούπερτ Χούγκεβερφ.
Στους 12 μήνες πριν από τον Ιανουάριο, το δολάριο ΗΠΑ ανατιμήθηκε έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων. Η βρετανική λίρα και το ιαπωνικό γεν υποχώρησαν 11% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, η ινδική ρουπία υποχώρησε 9%, το κινεζικό γουάν υποχώρησε 6% και το ευρώ υποχώρησε 5%. Για τα πλουσιότερα άτομα των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία κατανέμονται εκτός των ΗΠΑ, ένα ισχυρό δολάριο σημαίνει ότι η καθαρή τους αξία θα είναι μικρότερη σε όρους δολαρίου.
Οι μεγαλύτερες απώλειες
Οι τεχνολογικοί γίγαντες υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια μέσα στη χρονιά. Ο Tζεφ Μπέζος και η πρώην σύζυγός του Mακένζι Σκοτ σημείωσαν πτώση άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, υπέστησαν απώλειες συνολικά κατά 85 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ και ο Ιλον Μασκ υποχώρησε 48 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, μόνο αυτοί οι πέντε άνθρωποι έχασαν 250 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το top 10
Οι μάρκες πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των LVMH και Hermès, σημείωσαν σημαντικά κέρδη παρά τις ανησυχίες για το κόστος ζωής, σύμφωνα με την Hurun. Ο Aρνό, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 202 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αύξηση 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε περισσότερο από 30% λόγω των κερδών ρεκόρ των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και των πωλήσεων 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους 12 μήνες πριν από τον Ιανουάριο.
Ο Μασκ, 52 ετών, έπεσε στη δεύτερη θέση με καθαρή περιουσία 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μείωση 23% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λόγω της σημαντικής πτώσης της αξίας της Tesla. Ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχασε 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία πέρυσι και ο Μασκ πούλησε 23 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της Tesla για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Μπερτράν Πουές, ιδιοκτήτης της μάρκας πολυτελείας Hermès, κατέλαβε την τρίτη θέση με καθαρή περιουσία 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αύξηση 31% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Τα μέλη της οικογένειας συμφώνησαν να μην πουλήσουν το μερίδιό τους στην Hermès για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, σε μια κίνηση που αποσκοπούσε να αποτρέψει μια εχθρική προσφορά εξαγοράς από την LVMH. Η εταιρεία σημείωσε κέρδη ρεκόρ 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.
Το υπόλοιπο του top 10 περιλαμβάνει, κατά σειρά, τον Τζεφ Μπέζος, τον επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και τον πρώην CEO Στηβ Μπάλμεερ, τον ιδρυτή της Oracle Λάρι Ελισσον, τον Μουκές Αμπάνι, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Reliance Industries, μιας πετροχημικής εταιρείας με έδρα την Ινδία και την Φρανσουάζ Μπετανκούρ της L’Oreal.
Η Κίνα είχε τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους με 969, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με 691. «Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι τόσο σημαντικές οικονομικά. Μεταξύ τους έχουν πάνω από τους μισούς δισεκατομμυριούχους στον κόσμο», είπε ο Χούγκεβερφ.
Η Ινδία ήρθε τρίτη με 187 δισεκατομμυριούχους, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, με 144, ξεπερνώντας το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει 134 δισεκατομμυριούχους.

Αθλητές
Οι αστέρες του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο έγιναν και οι δύο για πρώτη φορά δισεκατομμυριούχοι, μαζί με τον παίκτη του γκολφ Τάιγκερ Γουντς, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς του NBA, τον πυγμάχο Φλόιντ Μέιγουεδερ και τον τενίστα Ρότζερ Φέντερερ.
Ο θρύλος του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν παραμένει στη λίστα από το 2014.
Καλλιτέχνες
Επιπλέον, οι τραγουδιστές Ριάνα και Jay Z έγιναν δισεκατομμυριούχοι πέρυσι, ενώ ο Πωλ Μακάρτνει και ο συνθέτης Αντριου Λόιντ Βέμπερ είναι νέα μέλη της λίστας.
Ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον, δημιουργός του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ξεπέρασε επίσης το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Άλλα βασικά ευρήματα από την έκθεση περιλαμβάνουν:
-1.078 δισεκατομμυριούχοι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται, εκ των οποίων οι 176 ήταν νέα πρόσωπα.
-2.479 είδαν τον πλούτο τους να μειώνεται ή να παραμένει ίδιος.
-82 δισεκατομμυριούχοι είναι ηλικίας 40 ετών και κάτω.
-247 συνολικά είναι οι αυτοδημιούργητες γυναίκες δισεκατομμυριούχοι.
Όσον αφορά τη βιομηχανία, τα καταναλωτικά αγαθά (9,2%) και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι οι δύο πρώτες πηγές πλούτου των δισεκατομμυριούχων.


Latest News

Πλώρη για τη Σαουδική Αραβία βάζει και Μπενζεμά - Το χρυσό deal
Αποχαιρετά τη Ρεάλ μετά από 14 χρόνια

Παρελθόν από την Παρί ο Μέσι - Μια «ανάσα» από τα πετροδόλαρα της Αλ Χιλάλ (εικόνες και βίντεο)
Περίπου δύο ώρες πριν το τελευταίο ματς της σεζόν με την Κλερμόν, η Παρί Σεν Ζερμέν ανακοίνωσε το τέλος του Λιονέλ Μέσι από την ομάδα

« Στο σφυρί» τα διάσημα παπούτσια του Μάικλ Τζόρνταν
Τα αθλητικά παπούτσια Dynasty Collection θα μπορούσαν να πουληθούν ακόμα και για το αστρονομικό ποσό των 100 εκατ. δολλαρίων

Μια ανάσα από το μυθικό deal του Μέσι - Τα πετροδόλαρα έκαναν τη δουλειά τους
Την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, η Αλ Χιλάλ αναμένεται να ανακοινώσει την απόκτηση του Λιονέλ Μέσι

Επιχειρηματικό «Slam Dunk» από τα αδέλφια Αντετοκούνμπο
Η Ante Inc. είναι μόνο η αρχή, τονίζει με έμφαση στο Twitter ο Greek Freak

Ολοταχώς για… ετήσιο ευρωπαϊκό αποκλεισμό η Γιουβέντους
Με αποκλεισμό για τον επόμενο χρόνο κινδυνεύει η Γιουβέντους, καθώς η UEFA μέσα στον Ιούνιο θα ανακοινώσει την ποινή λόγω συνεχόμενων παραβιάσεων του FFP

Οι επενδυτές τιμώρησαν σκληρά την Ντόρτμουντ
Οι επενδυτές πόνταραν στην κατάκτηση του τίτλου και η τιμωρία που επιφύλαξαν στον σύλλογο ήταν ανάλογη με την αποτυχία

Έγραψε ιστορία ο Μέσι
Μια ξεχωριστή κορυφή μοιράζονται πλέον οι Λιονέλ Μέσι και Ντάνι Άλβες.

O άνθρωπος που ζει στο κεφάλι του Μαραντόνα
Η τοιχογραφία του Μαραντόνα στην ισπανική συνοικία της Νάπολης συμβολίζει τις καλύτερες και τις χειρότερες στιγμές της

Τι συμβαίνει με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς…
Πηγές από το περιβάλλον του Αμερικανού σούπερσταρ αναφέρουν πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται και του χρόνου στο NBA και δεν… σταματάει.