
Οι millennials σαραντάρισαν. Έγιναν μεσήλικες και αλλάζουν συνήθειες, καταναλωτικές και ταξιδιωτικές. Πολλοί εκ των γεννηθέντων από το 1981 έως το 1996 – και σε πείσμα των κάθε λογής κρίσεων που μαστίζουν ως επί το πλείστον τους νέους – έχουν ήδη αποκτήσει τα οικονομικά μέσα για να αναβαθμίσουν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες και σε συχνότητα και σε ποιότητα, όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες έρευνες που διενεργήθηκαν βέβαια στις ΗΠΑ, όμως ενδιαφέρουν όχι μόνο τους Αμερικανούς που ασχολούνται με τα τουριστικά, αλλά και τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες.
«Πέρυσι το 18% των millennials έκαναν τρεις ή περισσότερες πτήσεις εσωτερικού (σ.σ. των ΗΠΑ). Οι ανήκοντες στην αμέσως προηγούμενη Γενιά Χ και οι ακόμα προγενέστεροι baby boomers ταξίδεψαν σε ανάλογη συχνότητα σε ποσοστά 10% και 6% αντίστοιχα. Εξάλλου οι millennials αντιμετωπίζουν τα ταξίδια ως δικαίωμα και όχι ως προνόμιο, όπως άλλες ηλικιακές ομάδες και κυρίως οι baby boomers. Θα έλεγε κανείς ότι οι ταξιδιωτικές τους εμπειρίες είναι μέρος της ταυτότητάς τους», αποκάλυψε στο CNBC η Λίντσεϊ Ρέσκε της Morning Consult.
Ανατροπή στην αγορά εργασίας: Το τέλος της μεγάλης παραίτησης και οι «εργαζόμενοι boomerang»
Υπενθυμίζεται ότι στη Γενιά Χ ανήκουν οι γεννηθέντες από το 1965 έως το 1980 και στη γενιά των boomers οι γεννηθέντες από το 1946 έως το 1964.
Ξοδεύουν αλλά δεν σπαταλούν
Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν εξαρχής ότι τα χρήματα δεν περισσεύουν στους millennials. Οι 40άρηδες συνηθίζουν να καθυστερούν τα πάντα, από τις αγορές σπιτιού ή αυτοκινήτου και άλλων διαρκών καταναλωτικών αγαθών μέχρι την ημερομηνία του γάμου τους. Αλλά τα ταξίδια φαίνεται πως είναι γι’ αυτούς ανελαστικό αγαθό. «Προτιμούν να πάνε διακοπές παρά να προσθέσουν ακόμα μερικά δολάρια στις αποταμιεύσεις τους», σύμφωνα με έρευνα της VWI Travel.
Η αμερικανική εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων διευκρινίζει πάντως, ότι ενώ οι ευρισκόμενοι στην παραγωγικότερη ηλικιακή ομάδα είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν για να ταξιδέψουν, φροντίζουν να αποφεύγουν τις σπατάλες. Πάμπολλοι εξ αυτών αποπληρώνουν εξάλλου τα σπουδαστικά τους δάνεια και πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με την αύξηση του κόστους ζωής. Αλλά βάζουν πάντα στην άκρη κάτι και για να ταξιδέψουν.
«Οι millennials αυξάνουν τις δαπάνες τους για αεροπορικά ταξίδια, αλλά μόνο ένας στους πέντε δηλώνει ότι αναζητεί τις κορυφαίες και πιο ακριβές επιλογές», σημειώνει η VWI Travel. «Οι millennials ξόδεψαν λιγότερα κατά το ένα τρίτο περίπου ανά ταξίδι από όσα ξόδεψαν ανά ταξίδι τους οι boomers την τελευταία τριετία», παρατηρεί η εταιρεία ασφαλίσεων InsureMyTrip.

Τι ζητούν ταξιδεύοντας
Οι ανήκοντες στη γενιά των millennials, όπως επίσης και οι νεότεροι της Γενιάς Z (μιλάμε για τους γεννημένους από το 1997 έως το 2012), δηλώνουν διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα για να αποκομίσουν εμπειρίες παρά για να αποκτήσουν καταναλωτικά αγαθά (σε ποσοστό 46% και 37% αντίστοιχα), σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα Ταξιδιωτικών Τάσεων του 2023 που εκπόνησε η American Express Travel.
Δίχως να περιορίζονται σε ημερήσιες εκδρομές ή σε φτηνά ταξίδια με το σακίδιο στον ώμο, σκοπός τους είναι να φύγουν για να βρουν την πνευματική τους υγεία και να ηρεμήσουν. Συγκριτικά με τις παλαιότερες γενιές, οι millennials και οι Gen Z δίνουν σε ποσοστά 61% και 48% προτεραιότητα στα ταξίδια για προσωπική τους ευεξία. Αυτή σε ποσοστά 60% και 43% αντίστοιχα προϋποθέτει διαμονή σε ξενοδοχεία με spa και άλλες υπηρεσίες ανάκτησης της ευεξίας, σύμφωνα με την έρευνα της American Express Travel.
Ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση ότι όσο νεότεροι είναι, οι ταξιδιώτες αντλούν πληροφορίες για τους διάφορους προορισμούς από τις κινηματογραφικές ταινίες, από τις τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και από πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων, όπως είναι το Instagram και το TikTok.
Σημαντικό κριτήριο για την επιλογή ταξιδιωτικού προορισμού από τους 40άρηδες είναι, κατά δική τους δήλωση, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα του ταξιδιού. Κάτι βέβαια που δεν συνάδει με την επιλογή του αεροπλάνου ως βασικού μεταφορικού μέσου.
Εν πάση περιπτώσει το 82% όσων ανήκουν στη γενιά Ζ και στους millennials δηλώνουν ότι θα φροντίσουν ώστε οι διακοπές τους το 2023 να έχουν όσο το δυνατόν ηπιότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα αντίστοιχα ποσοστά όσων έχουν ανάλογες ανησυχίες από τους ανήκοντες στη Γενιά Χ και τους boomers είναι 72% και 64%, όπως σημειώνει στο CNBC η πρόεδρος της American Express Travel Όντρεϊ Χέντλι.
Είναι ίσως λυπηρό, αλλά φαίνεται ότι όσο γερνά κανείς τόσο αδιαφορεί για τον κόσμο που θα κληροδοτήσει στους νεότερους, ενστερνιζόμενος λουδοβίκειο «après moi le déluge» (μετά από μένα ας έρθει κι ο κατακλυσμός).
Τέλος, καθώς οι νεότεροι ταξιδιώτες διαθέτουν λιγότερο χρόνο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, φροντίζουν να προγραμματίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δραστηριότητές τους στον τόπο προορισμού, είτε επιλέγοντας τι θα επισκεφθούν και τι θα δουν είτε πού θα γευθούν τις τοπικές σπεσιαλιτέ.

Καταλύματα και παροχές
Σε γενικές γραμμές όσο νεότερος είναι ο ταξιδιώτης, τόσο προτιμά να μένει σε κάποιο σπίτι παρά σε ξενοδοχείο. Ο διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής διαδικτυακής εφαρμογής Hopper Φρεντερίκ Λαλόντ αποκαλύπτει ότι είναι διπλάσιοι σε αριθμό οι πελάτες του της Γενιάς Ζ και οι millennials που αναζητούν ως διαμονή στον τόπο προορισμού μια οικία αντί για κάποιο ξενοδοχείο, συγκριτικά με τους μεγαλύτερης ηλικίας πελάτες.
«Οι γενιές αυτές τώρα αρχίζουν να αποκτούν μια οικονομική άνεση. Ως εκ τούτου όσοι εργάζονται στον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν παρά να περιμένουν…», δήλωσε πέρυσι στο Skift Global Forum 2022 ο Φρεντερίκ Λαλόντ. Παρατηρεί κανείς ότι με την πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά και τις δράσεις τους θα μπορούσαν όσοι έχουν ανάλογα συμφέροντα να φροντίζουν ώστε να σταματήσει να συρρικνώνεται διαχρονικά η οικονομική και καταναλωτική ισχύς των νεότερων ηλικιών προς όφελος όλο και λιγότερων ευκατάστατων μεσηλίκων ή ηλικιωμένων.
«Μillennials ήταν το 2022 σχεδόν το ήμισυ των πελατών του Airbnb. Περισσότεροι αριθμητικά από το άθροισμα των όσων ανήκουν στη Γενιά Χ και στους boomers, σημειώνει η βρετανική YouGov. Εξάλλου πολλοί millennials είναι σήμερα γονείς και ταξιδεύουν με τα παιδιά τους, άρα έχουν απαιτήσεις για περισσότερες «οικιακές» ανέσεις εκεί όπου θα καταλύσουν.
Καθώς πολλοί millennials έχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι απαιτήσεις τους περιλαμβάνουν και ανέσεις όπως κούνιες, παιδικά καρεκλάκια και παιχνίδια. Μπροστά στον ανταγωνισμό του Airbnb και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών ενοικίασης ή ανταλλαγών στέγης, μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες σπεύδουν να προμηθευτούν ανάλογο εξοπλισμό ώστε να προσελκύσουν νέους γονείς με μικρά παιδιά, αναφέρει το CNBC. Στόχος τους βέβαια είναι οι millennials που ανήκουν στην ανώτερη εισοδηματική τάξη.


Latest News

Επιστρέφουν οι βάρδιες του Σαββατοκύριακου - Η νέα τάση
Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν

Ποιος είναι ο πιο ενοχλητικός τύπος συναδέλφου - Πώς θα τον αντιμετωπίσετε
Οι συνάδελφοι που «διψούν» για εξουσία
![Χώροι εργασίας: Πώς αντιμετωπίζονται τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/teamwork-g747337633_1280-600x378.jpg)
Πώς αντιμετωπίζονται τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα στους χώρους εργασίας [έρευνα]
Τι αποκαλύπτει μια νέα έρευνα της Boston Consulting Group σε 2.230 τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα (TGNC) σε οκτώ χώρες

Terracom: Τετραήμερη εργασία για 2η διαδοχική χρονιά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο
Η Terracom, είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που έχει έδρα τα Ιωάννινα

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα χρήματά μας
Τι λένε οι ειδικοί για τα πιο συχνά λάθη και αν υπάρχει επιστροφή - Πώς θα αποφύγουμε τον κακό προγραμματισμό της συνταξιοδότησης

Καινοτόμες επιχειρήσεις και οικονομική αβεβαιότητα [έρευνα]
Ποιες επιχειρήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιταχύνουν την πορεία τους

Το μυστικό της επιτυχίας στη δουλειά και ο μαγικός αριθμός 5
Το να μάθεις να ανακάμπτεις γρήγορα μετά την αποτυχία μπορεί να είναι μία από τις πιο δύσκολες δεξιότητες

«Κακός μπελάς» για τους εργοδότες η Gen Z
Η Gen Z δεν είναι η πιο εύκολη γενιά για να διαχειριστούν

Λήδα Καράμπελα: Ηγέτης είναι αυτός που θέλουν όλοι να ακολουθήσουν
Τα βασικά στοιχεία μιας περιεκτικής ηγεσίας και πώς μπορούν οι ηγέτες να τα εφαρμόσουν στο περιβάλλον τους

Πώς διαλέγουν εργασία οι Έλληνες - Το βασικό κριτήριο [έρευνα]
Καθώς ο πληθωρισμός «ροκανίζει» την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κορυφώνεται η «μάχη των μισθών»