Με κέρδη, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις ανησυχίες στον τραπεζικό κλάδο να έχουν αποκλιμακωθεί πλέον στο μεγαλύτερο τους βαθμό, καθώς οι αρχές συνεχίζουν τις διαβεβαιώσεις περί στηρίξεων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,1%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 3,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,74% στις 7.620 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,26% στις 15.522 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,06% στις 7.263 μονάδες.

Διπλή ώθηση έλαβε το ΧΑ

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της UBS ενισχύθηκαν κατά 3,2%, ακολουθώντας το άλμα του 3,7% της Τετάρτης, μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι ο Sergio Ermotti θα επιστρέψει στο ρόλο του ως CEO του ομίλου από τις 5 Απριλίου, μετά την πρόσφατη εξαγορά της Credit Suisse.

Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκε και ο σουηδικός όμιλος λιανικής H&M, ο οποίος σημείωσε άνοδο 16,6%, αφού εξέπληξε ανοδικά με τα αποτελέσματά του πρώτου τριμήνου. Η εταιρεία ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη 725 εκατ. σουηδικών κορώνων (69,73 εκατ. δολάρια), έναντι 458 εκατ. κορώνων το προηγούμενο έτος και πάνω από την πρόβλεψη για ζημίες 1,10 δισ. κορώνων σε δημοσκόπηση της Refinitiv.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Dominique Laboureix, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ήταν πολύ ισχυρή με βάση την πολύ καλή φερεγγυότητα, την πολύ καλή ρευστότητα και την πολύ καλή κερδοφορία”. “Με βάση αυτό, πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει καλή ανθεκτικότητα στο τραπεζικό μας σύστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση”, πρόσθεσε.

Ο Laboureix τόνισε επίσης ότι η τραπεζική ένωση της ΕΕ δεσμεύεται να διατηρήσει το νομικό πλαίσιο της απομείωσης των μετοχικών αξιών πριν από τα ομόλογα AT1 στις αποφάσεις εξυγίανσης στην Ευρώπη. Οι κάτοχοι των τελευταίων στην Credit Suisse είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να εξαφανίζονται κατά την εξαγορά της UBS.

Ο πληθωρισμός

Πάντως το θέμα του πληθωρισμού εξακολουθεί να απασχολεί τους επενδυτές στην Ευρώπη. Ο υποκείμενος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποδεικνύεται επίμονος, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να προκαλέσει περισσότερο πόνο αυξάνοντας τα επιτόκια πολύ γρήγορα, διαβεβαίωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Isabel Schnabel σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε από 8,6% σε 8,5% τον Φεβρουάριο, αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε από 5,3% σε 5,6%. Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει την επόμενη φορά στις 4 Μαΐου. Σε αντίθεση με πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης, δεν έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις για το τι αναμένεται να κάνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές