Με κέρδη κινούνται και σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία από την αγορά εργασίας ικανοποίησαν τη Wall Street, ενώ η περιφερειακή τραπεζική κρίση δείχνει σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,50% στις 32.882 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,57% στις 4.050 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,63% στις 12.001 μονάδες.

Συντηρεί τα κέρδη και τις 1.040 μονάδες

Θετικά κινούνται σήμερα και οι περιφερειακές τράπεζες της Wall Street, με το SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) να κερδίζει 1%. Το ETF έχει κερδίσει 7% από το χαμηλό της κρίσης της 23ης Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει οποιαδήποτε περαιτέρω τραπεζική μετάδοση. Οι μετοχές της Western Alliance και της PacWest κερδίζουν 3% και 2% αντίστοιχα.

Στάθμιση πολλαπλών παραγόντων

Οι κινήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αποτυπώνουν την προσπάθεια της Wall Street να σταθμίσει ποικίλους παράγοντες, δήλωσε ο Thomas Martin, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Globalt Investments. Οι παράγοντες αυτοί, είπε, περιλαμβάνουν την τελευταία δέσμη εταιρικών κερδών, τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων και το ενδεχόμενο ύφεσης και, από τις τελευταίες εβδομάδες, την κατάσταση των τραπεζών.

Πάντως, θετικά λειτουργεί και το γεγονός ότι οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 25 Μαρτίου, ήταν αυξημένες και υψηλότερες του αναμενομένου, καθώς διαμορφώθηκαν στα 198 χιλ. Οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τις 195 χιλ., σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones, καθώς έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή παρά τη νομισματική σύσφιξη και τις χιλιάδες απολύσεις ειδικά στον τεχνολογικό τομέα.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης Nasdaq 100 εισήλθε σε νέα bull market την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι επενδυτές επενδύουν σε μετοχές τεχνολογίας και η αγωνία γύρω από τις πρόσφατες τραπεζικές αναταράξεις υποχωρεί. Ο δείκτης σημειώνει κέρδη άνω του 20% από το χαμηλό κλείσιμο της 28ης Δεκεμβρίου, χάρη στα μεγάλα ράλι των Apple, Microsoft και Amazon.com.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, στο 2,6% αναθεωρήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το δ’ τρίμηνο 2022, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, από 2,7% που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Την ίδια ώρα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον οποίο παρακολουθεί η Fed για τον πληθωρισμό, διαμορφώθηκε στο 4,4%, ελαφρώς αυξημένος από την αρχική μέτρηση του 4,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street