Την αντίθεσή του στην σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Ανάπτυξης, ένταξη των αμνοεριφίων στο λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού», εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) επισημαίνοντας ότι με δεδομένο το τεράστιο κόστος παραγωγής, ο καθορισμός τιμής πώλησης μέσω του «καλαθιού» θα έρθει να συμπιέσει το εισόδημα κυρίως των κτηνοτρόφων.

«Όταν το κόστος που πρέπει να καλύψει ο παραγωγός ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις μας πάνω από 9 ευρώ το κιλό, τιμή πώλησης μέσω του καλαθιού στα 9,90 θα είχε σαν συνέπεια την πίεση εκ μέρους των εμπόρων για τιμές παραγωγού σημαντικά χαμηλότερες του κόστους παραγωγής, καθώς και αυξημένες εισαγωγές αμνοεριφίων με χαμηλότερη ποιότητα και τιμή για διατήρηση της τιμής του καλαθιού», επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι.

Αμνοερίφια: Από καλύτερη αφετηρία οι τιμές φέτος ενόψει Πάσχα

Και στις δύο περιπτώσεις, η δύναμη του εμπορικού κέρδους πιέζει όχι μόνο πτωτικά την τιμή του παραγωγού αλλά και ενισχύει τις εισαγόμενες ποσότητες, τονίζει ο Σύνδεσμος, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα συνολικά θα είναι σε βάρος της βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων: «Θα αναγκασθούν να πουλάνε και λιγότερα αμνοερίφια και χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής. Αυτή όμως, είναι η λογική της συρρίκνωσης και όχι της ανάπτυξης».

Τι προτείνουν

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που επιβαρύνει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, ο ΣΕΚ επαναφέρει τα αιτήματα για:

  • Μείωση ή και μηδενισμό του ποσοστού ΦΠΑ, στα βασικά είδη τροφίμων έως το τέλος του έτους.
  • Στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.
  • Αυστηρός έλεγχος στα εισαγόμενα αρνιά (από Ρουμανία κλπ) και στη συνέχεια την ελληνοποίηση τους.
  • Μέτρα στήριξης των κρεοπωλών για συγκράτηση και μείωση των τιμών πώλησης.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO