Σύμφωνα με επιμέρους σημειώματα της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα η Αλβανία σημείωσε προσφάτως τρία ρεκόρ.

Ρεκόρ εσόδων για τον τουρισμό

Το πρώτο αφορά στο ιστορικό ρεκόρ εσόδων για την τουριστική βιομηχανία της Αλβανίας το 2022, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Αλβανίας (ΤτΑ) το καθαρό ταξιδιωτικό ισοζύγιο (δαπάνες ξένων στην Αλβανία-δαπάνες Αλβανών στο εξωτερικό) έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των 1,07 δισ. ευρώ, το υψηλότερο από το 2008. Σύμφωνα με στοιχεία από την ΤτΑ, οι δαπάνες ξένων επισκεπτών το 2022 έφθασαν στο ρεκόρ 2,84 δισ. ευρώ, με τον κύριο όγκο των ξενοδοχειακών κρατήσεων να προέρχεται από χώρες της Ανατ. Ευρώπης (Πολωνία, η Τσεχία), την Ιταλία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Τραπεζικές καταθέσεις ρεκόρ στην Αλβανία

Η πανδημία επέφερε πλήγμα στον τουριστικό τομέα το 2020, ωστόσο ήδη από το 2021 υπάρχει γρήγορη ανάκαμψη: σύμφωνα με στοιχεία της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας INSTAT, οι αφίξεις αλλοδαπών το 2022 έφτασαν τα 7,5 εκατ (+6% έναντι 2021 και +17% έναντι 2019), ενώ αύξηση 36,3% σημειώθηκε αντίστοιχα και στις δαπάνες τουριστών στην Αλβανία σε σύγκριση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, το 2019. Τέλος, σύμφωνα με την INSTAT αύξηση σημειώθηκε το 2022 και στον αριθμό των ταξιδιών που πραγματοποίησαν οι Αλβανία εκτός χώρας, με 5,9 εκατ. καταγεγραμμένα ταξίδια ή +40,4% σε σχέση με το 2021.

Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων

Το δεύτερο αφορά στο ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς ανήλθαν σε 1,37 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένες κατά 33% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΑ, η οποία υπολογίζει ότι τα επανεπενδυμένα κέρδη το 2022 αντιπροσώπευαν πάνω από το 53% του συνόλου των ΑΞΕ στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια η επανεπένδυση των κερδών αντιστάθμισε τη μείωση των ροών νέων επενδύσεων από το εξωτερικό.

Το δ΄ τρίμηνο 2022 οι εισροές ξένου συναλλάγματος με τη μορφή ΑΞΕ συγκεντρώθηκαν κυρίως στον τομέα των υδρογονανθράκων και στη χρηματοπιστωτικό τομέα (ποσοστό 17% αντιστοίχως), στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες (11% αντιστοίχως). Αναφορικά με τις νέες επενδυτικές ροές, μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου 2022 οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία έφτασαν τα €225 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 60% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.

Οι ξένοι αγοραστές καθίστανται πλέον σημαντικός παράγοντας στην εγχώρια αγορά ακινήτων, ενώ η αύξηση της ζήτησης έχει συμβάλλει στην εκτόξευση των τιμών των ακινήτων στην αγορά.

Ρεκόρ εμβασμάτων

Το τρίτο, αφορά στο ρεκόρ εμβασμάτων προς Αλβανία από το «νέο κύμα» μετανάστευσης, καθώς σχεδόν 1 εκατ. Αλβανοί διαβιούσαν το 2022 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, το 2022 οι Αλβανοί μετανάστες έστειλαν στις οικογένειές τους εμβάσματα αξίας 834 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ, με αύξηση 9,6% σε σχέση με το 2021. Οι υψηλότερες αξίες εμβασμάτων εντοπίζονται το γ΄ και δ΄ τρίμηνο με 216 εκατ. ευρώ και 242 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και της εορταστικής περιόδου στο τέλος του έτους.

Η αύξηση των εμβασμάτων αποδίδεται κυρίως στο νέο κύμα μετανάστευσης της τελευταίας δεκαετίας, που αφορά όλο και περισσότερο μορφωμένους νέους οι οποίοι αναζητούν εργασία σε διάφορες χώρες της ΕΕ, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ενώ και το Ην. Βασίλειο έχει γίνει πλέον δημοφιλής προορισμός ιδίως για τους νέους Αλβανούς: οι αιτήσεις διαμονής Αλβανών υπηκόων στο ΗΒ το 2022 έφτασαν τις 14.200, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ..

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας σχεδόν 1 εκατ. Αλβανοί μετανάστες διαβιούν το 2022 στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή