Να «απεγκλωβιστεί» διπλωματικά και οικονομικά από την Κίνα οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λόγω της μετάβασης του Πεκίνου «από την εποχή των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος σε μια εποχή ασφάλειας και ελέγχου».

Κίνα-ΕΕ: Το Πεκίνο ελπίζει σε ένα δίκαιο, διαφανές περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Κίνα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, η φον ντερ Λάιεν προέβη σε μια επισκόπηση των κινεζικών πολιτικών, αναγνωρίζοντας ότι οι σχέσεις με το Πεκίνο έχουν γίνει «πιο απόμακρες και πιο δύσκολες» τα τελευταία χρόνια.

«Το Πεκίνο γίνεται πιο καταπιεστικό»

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κίνα, της οποίας ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε στενότερους δεσμούς με τον Ρώσο ομόλογό της Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, φέρει ευθύνη για την προώθηση μιας «δίκαιης ειρήνης» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που απαιτεί την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Υποστήριξε ότι το Πεκίνο γίνεται όλο και πιο καταπιεστικό στο εσωτερικό και διεκδικητικό στο εξωτερικό, τονίζοντας πάντως ότι δεν είναι βιώσιμο η ΕΕ να αποσυνδεθεί από την Κίνα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθεί στη μείωση των κινδύνων που ελλοχεύουν για την Ευρώπη.

Από οικονομικής άποψης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να «επαναπροσδιορίσει» τη σχέση της και να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Προς περιορισμούς στην εξαγωγή τεχνολογίας

Η ΕΕ, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, διαθέτει ήδη μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών στρεβλώσεων και την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας της, αλλά το μπλοκ θα πρέπει επίσης να εξετάσει την υψηλή τεχνολογία που μοιράζεται με μια μεταβαλλόμενη Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε η ίδια, θα παρουσιάσει ιδέες αργότερα φέτος σχετικά με μέτρα για τον έλεγχο των εξερχόμενων επενδύσεων σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν ενισχύουν τις στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές ικανότητες ενός συστημικού αντιπάλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ