Η βρετανική βιομηχανία παραγωγής ημιαγωγών ζητά απεγνωσμένα οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλές εταιρείες να «δραπετεύσουν» προς τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αν δεν υπάρξει βοήθεια σύντομα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ έχει δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει μία νέα στρατηγική που θα καθορίζει τον τρόπο στήριξης του συγκεκριμένου βιομηχανικού κλάδου. Ωστόσο, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

Παγκόσμιος «πόλεμος» για την αγορά μικροτσίπ αξίας 500 δισ. δολαρίων

Τα παράπονα και οι απειλές

Η Pragmatic Semiconductor, μία start up με έδρα το Κέιμπριτζ η οποία αναπτύσσει τσιπ χωρίς την χρήση πυριτίου, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ίσως αναγκαστεί να μεταφέρει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό εάν η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει σύντομα ένα σχέδιο στήριξης, αναφέρει το δίκτυο CNBC.

Η Βρετανία γενικά θεωρείται ένας χαμηλότερου επιπέδου παίκτης στην παγκόσμια αγορά παραγωγής ημιαγωγών, ειδικευόμενη κυρίως στην σχεδίαση, τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων, την έρευνα και την κατασκευή σύνθετων ημιαγωγών.

Ωστόσο, αποτελεί την έδρα ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα brands στον χώρο των ημιαγωγών, της εταιρείας σχεδιασμού μικροτσίπ Arm. Η Arm, επίσης με έδρα στο Κέιμπριτζ, έχει δώσει άδεια κατασκευής σχεδόν για το 95% των επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σήμερα στα smartphone, παγκοσμίως.

Η IQE, μια άλλη βρετανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών, που αποτελεί μέρος του συμπλέγματος εταιρειών τεχνολογίας που έχουν την έδρα τους στο Νιούπορτ, στην Ουαλία, έχει επίσης προειδοποιήσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν ενεργήσει εντός των επόμενων έξι μηνών.

Πανδημία και υπερβολική εξάρτηση

Ο τομέας των ημιαγωγών παραμένει ένα ακανθώδες θέμα για τις κυβερνήσεις παγκοσμίως, μετά τις παγκόσμιες ελλείψεις που οδήγησαν σε προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας για σημαντικούς παίκτες της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κατασκευής καταναλωτικών ηλεκτρονικών.

Ουσιαστικά, ήταν η πανδημία που έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα της υπερβολικής εξάρτησης από τους κατασκευαστές που έχουν την έδρα τους σε Ταϊβάν και Κίνα. Η εξάρτηση αυτή πλαισιώθηκε στην πορεία από τις εντάσεις ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν, τα δύο κινεζικά κράτη ουσιαστικά, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.

A worker holds a semiconductor wafer at the chip packaging firm Unisem (M) Berhad plant in Ipoh, Malaysia October 15, 2021. REUTERS/Lim Huey Teng

Τα πακέτα στήριξης ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας

Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά κατασκευής ημιαγωγών ξεκίνησαν τους σχεδιασμούς τους.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τον CHIPS and Science Act, ένα νομοθετικό πλαίσιο που περιλαμβάνει συνολικά 280 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 52 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση της αναζωογόνησης της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής ημιαγωγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προορίζει το ποσό των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μικροτσίπ στοχεύοντας να μπορεί να καλύψει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής έως το έτος 2030.

Στην Κίνα, η κυβέρνηση στο Πεκίνο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την στρατηγική της στο θέμα των ημιαγωγών μετά τις διαδοχικές αμερικανικές κυρώσεις που δεν επιτρέπουν την εισαγωγή προηγμένης τεχνολογίας στην χώρα. Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, το Reuters ανέφερε ότι η χώρα ετοιμάζει ένα πακέτο στήριξης της βιομηχανίας ημιαγωγών ύψους ενός τρισεκατομμυρίου γουάν (περίπου 147 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η περίπτωση της Βρετανίας

Επιστρέφοντας στην Βρετανία, οι ντόπιες βιομηχανίες διαμαρτύρονται ότι απουσιάζει ένα αντίστοιχο πλάνο στήριξης από το Λονδίνο μέσω του οποίου θα στηριχθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Ενδεχομένως το Ηνωμένο Βασίλειο να μην έχει τη δυνατότητα να ετοιμάσει πακέτα στήριξης αντίστοιχα των ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνας. Ωστόσο, οι βιομηχανίες παραγωγής ημιαγωγών αναμένουν την επένδυση αρκετών εκατομμυρίων λιρών, φορολογικές ελαφρύνσεις και μια σειρά ρυθμίσεων σε θέματα μετανάστευσης ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν στη χώρα εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό.

Μία στρατηγική για τον τομέα των μικροτσίπ αναμενόταν στη Βρετανία από πέρυσι. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια στη χώρα έφερε αναβολές και καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή