Μη βιώσιμο θα καταστεί σύντομα για πολλές εταιρείες το μοντέλο παραγωγής προϊόντων στην Κίνα και εξαγωγής τους στο εξωτερικό, εκτιμά ο πρόεδρος της Kyocera, μιας ιαπωνικής πολυεθνικής εταιρείας κατασκευής κεραμικών και ηλεκτρονικών ειδών με έδρα το Κιότο.

Κίνα: Στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ για τους περιορισμούς στις εξαγωγές μικροτσίπ

Μιλώντας στους Financial Times, ο Χιντέο Τανιμότο δήλωσε ότι οι νέοι περιορισμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και ευρύτερα η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου καθιστά δύσκολες τις εξαγωγές σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη προϊόντων που παράγονται στην Κίνα.

Εμπόδια

Όπως αναφέρουν οι FT, οι πρόσφατα ψηφισθέντες κανονισμοί για τα τσιπ που παράγονται στην Κίνα αποτελούν πρόβλημα για την Kyocera, η οποία κατέχει μερίδιο αγοράς 70% στα κεραμικά συστατικά των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τσιπ. Στους αμερικανικούς περιορισμούς απέδωσε ο Τανιμότο τουλάχιστον εν μέρει, και την απόφαση της εταιρείας να μειώσει τα προβλεπόμενα λειτουργικά κέρδη της για το σύνολο του έτους κατά 31%.

Ο Τανιμότο εξήγησε μάλιστα ότι ακόμα και η τεχνολογία χαμηλότερου επιπέδου (εκτός δηλαδή από την τεχνολογία αιχμής) προσκρούσει στους νέους περιορισμούς και τις γεωπολιτικές διαμάχες.

Πολλές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την παραγωγή εκτός Κίνας, εν μέρει για να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους μετά τις πολιτικές μηδενικής covid του Πεκίνου, που διατάραξαν την παραγωγή. Το κάνουν όμως και για λόγους κόστους, καθώς – όπως σημείωσε ο Τανιμότο στους FT – οι μισθοί στην Κίνα έχουν αυξηθεί. Η Apple και η Foxconn έχουν πρόσφατα επεκτείνει την παραγωγή καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών τόσο στην Ινδία όσο και στο Βιετνάμ.

Παρόλα αυτά, το εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ σημείωσε ρεκόρ το 2022, με τις ΗΠΑ να εισάγουν κινεζικά προϊόντα αξίας 536,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απάντηση του Πεκίνου

Οι νέοι περιορισμοί που επέβαλε η διοίκηση Μπάιντεν έχουν πάντως πλήξει ήδη τη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας. Η Yangtze Memory Technologies Corp (YMTC), ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στην Κίνα, έχει μειώσει τις παραγγελίες της για ορισμένο εξοπλισμό παραγωγής τσιπ έως και κατά 70%, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Η Semiconductor Manufacturing International Corporation, το μεγαλύτερο χυτήριο τσιπ της Κίνας, παραδέχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ένα από τα νεότερα εργοστάσιά της θα ξεκινήσει τη λειτουργία του αργότερα από το αναμενόμενο λόγω της δυσκολίας απόκτησης προηγμένου εξοπλισμού.

Τόσο η SMIC όσο και η YMTC περιλαμβάνονται στον κατάλογο οντοτήτων στις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί από τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο, προς το παρόν, δεν έχει ακόμη επιβάλει αντίποινα στις ΗΠΑ, με αξιωματούχους να εξετάζουν πάντος το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για την κατασκευή νέου τύπου ηλιακών συλλεκτών, το 97% των οποίων παράγεται στην Κίνα.

Αντ’ αυτού, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αυξάνουν τη χρηματοδότηση στις τεχνολογίες αιχμής, με την πόλη Γκουανγκζού να ανακοινώνει τη Δευτέρα ένα νέο ταμείο ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις σε ημιαγωγούς, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή