Οι χώρες που βρίσκονται συγκριτικά σε ισχυρότερη δημοσιονομική θέση θα έπρεπε να βοηθούν όσες είναι σε πιο ευάλωτη θέση όσον αφορά το εξωτερικό τους χρέους, προέτρεψε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας από το βήμα του διεθνούς φόρουμ της Μποάο, στην Κίνα.

Γκεοργκίεβα: «Επιφυλακή» απέναντι στην «αυξημένη αβεβαιότητα»

Πρόσθεσε, ακόμη, πως αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, σε μια περίοδο σαν αυτή που διανύει η παγκόσμια οικονομία με άνοδο των επιτοκίων και υποτίμηση νομισμάτων.

«Χρειαζόμαστε ταχύτερους και πιο αποτελεσματικούς παγκόσμιους μηχανισμούς για να δώσουμε σε αυτές τις χώρες λύσεις για τα χρέη τους», τόνισε η ίδια, επισημαίνοντας πως αυτοί οι μηχανισμοί θα ωφελούσαν τόσο τους πιστωτές, όσο και τους οφειλέτες.

Αν αυτοί οι μηχανισμοί πετύχουν, τότε θα εξέλιπε μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας από την παγκόσμια εικόνα, εκτίμησε.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ακόμη πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τη δέσμευση της Κίνας στο πρόγραμμα που είναι γνωστό ως Κοινό Πλαίσιο και τη συμμετοχή της στο λεγόμενο Παγκόσμιο Στρογγυλό Τραπέζι για το Κρατικό Χρέος.

Στην ομιλία της, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών για να αναζωογονηθεί το διεθνές εμπόριο με πιο δίκαιο τρόπο, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι από την παγκοσμιοποίηση, και να διαφοροποιηθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού με βάση οικονομικές λογικές.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως η έρευνα του ΔΝΤ δείχνει πως το μακροπρόθεσμο κόστος του κατακερματισμού του εμπορίου μπορεί να φθάσει ακόμη και το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προειδοποιώντας πως η Ασία, καθώς έχει υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης στην παγκόσμια οικονομία, θα είναι ανάμεσα στις περιοχές που θα υποστούν τα βαρύτερα πλήγματα.

Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους πολίτες τους που δοκιμάστηκαν πιο πολύ τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται «δημοσιονομική πολιτική που θα προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο, όσους πλήττονται περισσότερο από τη διατροφική ανασφάλεια ή/και την κρίση του κόστους ζωής», πρόσθεσε.

Το φόρουμ της Μποάο, που περιγράφεται ως το ασιατικό αντίστοιχο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, διεξάγεται στη νήσο Χαϊνάν ως αύριο Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή