
Οι χώρες που βρίσκονται συγκριτικά σε ισχυρότερη δημοσιονομική θέση θα έπρεπε να βοηθούν όσες είναι σε πιο ευάλωτη θέση όσον αφορά το εξωτερικό τους χρέους, προέτρεψε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας από το βήμα του διεθνούς φόρουμ της Μποάο, στην Κίνα.
Γκεοργκίεβα: «Επιφυλακή» απέναντι στην «αυξημένη αβεβαιότητα»
Πρόσθεσε, ακόμη, πως αυτό θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, σε μια περίοδο σαν αυτή που διανύει η παγκόσμια οικονομία με άνοδο των επιτοκίων και υποτίμηση νομισμάτων.
«Χρειαζόμαστε ταχύτερους και πιο αποτελεσματικούς παγκόσμιους μηχανισμούς για να δώσουμε σε αυτές τις χώρες λύσεις για τα χρέη τους», τόνισε η ίδια, επισημαίνοντας πως αυτοί οι μηχανισμοί θα ωφελούσαν τόσο τους πιστωτές, όσο και τους οφειλέτες.
Αν αυτοί οι μηχανισμοί πετύχουν, τότε θα εξέλιπε μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας από την παγκόσμια εικόνα, εκτίμησε.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ακόμη πως το ΔΝΤ καλωσορίζει τη δέσμευση της Κίνας στο πρόγραμμα που είναι γνωστό ως Κοινό Πλαίσιο και τη συμμετοχή της στο λεγόμενο Παγκόσμιο Στρογγυλό Τραπέζι για το Κρατικό Χρέος.
Στην ομιλία της, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών για να αναζωογονηθεί το διεθνές εμπόριο με πιο δίκαιο τρόπο, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι από την παγκοσμιοποίηση, και να διαφοροποιηθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού με βάση οικονομικές λογικές.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως η έρευνα του ΔΝΤ δείχνει πως το μακροπρόθεσμο κόστος του κατακερματισμού του εμπορίου μπορεί να φθάσει ακόμη και το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προειδοποιώντας πως η Ασία, καθώς έχει υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης στην παγκόσμια οικονομία, θα είναι ανάμεσα στις περιοχές που θα υποστούν τα βαρύτερα πλήγματα.
Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να προστατεύουν τους πιο ευάλωτους πολίτες τους που δοκιμάστηκαν πιο πολύ τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται «δημοσιονομική πολιτική που θα προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο, όσους πλήττονται περισσότερο από τη διατροφική ανασφάλεια ή/και την κρίση του κόστους ζωής», πρόσθεσε.
Το φόρουμ της Μποάο, που περιγράφεται ως το ασιατικό αντίστοιχο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, διεξάγεται στη νήσο Χαϊνάν ως αύριο Παρασκευή.


Latest News

Τι κρύβει το νέο πρόσωπο της Uber - Ποιους δεν πείθει η «επίθεση φιλίας» στα ταξί
To Politico καταγράφει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην στάση της Uber έναντι οδηγών και ιδιοκτητών ταξί, παρουσιάζοντας παράλληλα την... «σκοτεινή πλευρά της σελήνης»

Γιατί ξεφτίζει το ιαπωνικό θαύμα
Το θεωρητικό πείραμα της Toyota
![Ευρώπη: Οι πέντε απειλές για την ανταγωνιστικότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/02_06_ot_ee-Antagonistikothta-600x352.jpg)
«Όπου φύγει φύγει…» οι βιομηχανίες από την Ευρώπη – Οι πέντε απειλές [γράφημα]
Κίνδυνος για φυγή επιχειρήσεων στις ΗΠΑ

Με την υπογραφή Μπάιντεν και επίσημα το όριο χρέους των ΗΠΑ επεκτείνεται
Ο Μπάιντεν είχε προαναγγείλει ότι θα υπέγραφε τον νόμο αμέσως μόλις έφτανε στο γραφείο του

Διάλειμμα στις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο από τη Fed αναμένει η Morgan Stanley
Τα στοιχήματα για την πρώτη μειώση των επιτοκίων διαφοροποιούνται

Η νέα «βόμβα» 1 τρισ. δολαρίων για τις αγορές εξαπολύεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Γιατί η συμφωνία για την επέκταση του ανώτατου ορίου χρέους φέρνει νέες αναταράξεις

Ποια γενιά αποταμιεύει περισσότερα - Η έκπληξη της Gen Z
Οι αποταμιεύσεις της Gen Z αυξήθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά το προηγούμενο έτος

«Όχι» της Ε.Ε. για πρόταση φορολόγησης των Big Tech για τα δίκτυα 5G
Ποιοι είναι οι επικριτές και ποιοι οι υπέρμαχοι - Ποια η θέση της Ελλάδας

«Χαβιάρι» οι... μπριζόλες και τα χάμπουργκερ - Θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές τους
Η WSJ αναλύει τους λόγους που ωθούν την αγορά κρέατος στα ύψη

Με σχεδόν 1,2 δισ. κλείνουν στόματα για τα «παντοτινά χημικά»
Τρεις εταιρείες παραγωγής χημικών στις ΗΠΑ θα καταβάλλουν ένα τεράστιο ποσό για να αποφύγουν σειρά αγωγών