
Σε εκκλήσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) προχώρησε η Ισπανία ζητώντας να μπει ένας έλεγχος στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο για να αποφευχθεί κάποια περιβαλλοντική καταστροφή.
Παράλληλα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να αυστηροποιήσει τους κανόνες της σχετικά με το φαινόμενο των μεταφορών πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο, μετά την απότομη αύξηση της δραστηριότητας στα ανοιχτά της Θέουτα στη Θάλασσα Αλμποράν, αναφέρει το Tradewinds.
Ναυτιλία: Αυξημένη ζήτηση για το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου
Ετσι το ισπανικό κράτος αποφάσισε να θέσει από τον επόμενο μήνα έναν νέο κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο όσα δεξαμενόπλοια επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν μεταφορές στα ανοιχτά των ισπανικών ακτών πρέπει να ζητήσουν άδεια από τις πλησιέστερες λιμενικές αρχές.
Τα κράτη σημαίας και οι ελεγκτικές αρχές των λιμανιών θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον έλεγχο των επιχειρήσεων ship-to-ship (STS) λόγω του αυξανόμενου κινδύνου ατυχημάτων κατά τη διάρκεια επικίνδυνων μεταφορών που περιλαμβάνουν κακοσυντηρημένα δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Οι Ισπανοί αναφέρθηκαν στον ΙΜΟ σε ένα πλοίο που συμμετείχε σε αυτή τη δραστηριότητα, το oποίο, όπως διαπιστώθηκε, δεν είχε υποβληθεί σε καμία επιθεώρηση από το 2017.
Τα παράκτια κράτη θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβάλλουν περιορισμούς στις μεταφορές σε διεθνή ύδατα εάν θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη ρύπανση από ένα ατύχημα στη μεταφορά, είπε ο εκπρόσωπος της Ισπανίας στη νομική επιτροπή του ΙΜΟ που συνεδριάζει αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο.
To φαινόμενο του STS πήρε μεγάλη έκταση μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η απαγόρευση των εισαγωγών αργού οδήγησε πολλά δεξαμενόπλοια Aframax να εκφορτώνουν αργό τύπου Urals σε μεγαλύτερα VLCC στη Θάλασσα Αλμποράν για να μειώσουν το κόστος μεταφοράς για ένα μεγαλύτερο ταξίδι προς τις αγορές της Ασίας.
Η πρακτική αυτή όμως χρησιμοποιείται επίσης για την παράκαμψη των κυρώσεων, την αποφυγή του υψηλού κόστους ασφάλισης και την ανάμειξη φορτίων για να συγκαλύψει την προέλευσή τους, ειπώθηκε στη νομική επιτροπή.
Επισημαίνεται ότι πρόσφατα τρεις μεγάλες χώρες, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς, κάλεσαν τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) να παρέμβει ώστε να μετριαστεί το φαινόμενο με την αύξηση των ελέγχων.
Και η Ελλάδα
Το θέμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη χώρα μας, καθώς ο Λακωνικός Κόλπος ανοιχτά της Καλαμάτας, στα διεθνή ύδατα, είναι μία από τις περιοχές στις οποίες καταγράφεται η διαδικασία αυτή. Αλλες περιοχές είναι στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και στα ανοιχτά της Θέουτα στις ακτές της Βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ο όγκος των μεταφορών από πλοίο σε πλοίο ανοιχτά της Καλαμάτας στην Ελλάδα εκτινάχθηκε τον Φεβρουάριο σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια, τα οποία ισοδυναμούν με 360.000 βαρέλια την ημέρα. Επίσης ανοιχτά της Θέουτα μεταφέρθηκαν από πλοίο σε πλοίο το ίδιο διάστημα 4,4 εκατομμύρια βαρέλια, που ισοδυναμούν με 156.000 βαρέλια την ημέρα.
Η διαδικασία
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι ευρέως αποδεκτή και συχνή πρακτική της ναυτιλιακής βιομηχανίας και πραγματοποιείται συνήθως σε προστατευμένα ύδατα, σε λιμάνια, με τη γνώση και την άδεια των Αρχών, καθώς εξασφαλίζει οικονομίες κλίμακας, αφού ένα πολύ μεγάλο πλοίο μπορεί να μεταφέρει φορτίο σε μια περιοχή στην οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει το ίδιο και το μεταφορτώνει σε μικρότερα, όπως μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Μικρότερα πλοία να μεταφορτώνουν σε μεγαλύτερο, το οποίο μεταφέρει μεγαλύτερες ποσότητες σε πιο μακρινά ταξίδια επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καναδά, ένας στόλος μεταξύ 300 και 600 δεξαμενοπλοίων λειτουργεί επί του παρόντος ως «σκοτεινός στόλος» για να αποφύγει τις κυρώσεις και το υψηλό κόστος ασφάλισης.
Αυτός ο στόλος αποτελείται κυρίως από παλαιότερα πλοία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν έχουν επιθεωρηθεί πρόσφατα, έχουν υποτυπώδη συντήρηση, ασαφή ιδιοκτησία και σίγουρα σοβαρή έλλειψη ασφάλισης, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
Η S&P Global Market Intelligence εκτίμησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα έναν σκιώδη στόλο 443 πλοίων, ενώ η Trafigura ανεβάζει τον «σκοτεινό στόλο» στα 650 δεξαμενόπλοια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Σε «κατάθλιψη» οι τζογαδόροι - Ποια χώρα «κόβει» τις ιπποδρομίες
Το Singapore Turf Club ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την τελευταία του ιπποδρομία τον Οκτώβριο του 2024

ΟΟΣΑ: Στο 2,7% το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2023 - Βελτίωση το 2024
Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ στην εαρινή του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία

Τα νέα κόλπα Ερντογάν δεν πείθουν (ακόμη) τις αγορές - Νέα βουτιά για τη λίρα
Μετά τον δεύτερο γύρο εκλογών στην Τουρκία στις 28 Μαΐου, η λίρα έχει χάσει περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου

Μήνυμα Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις των επιτοκίων
Σε συνέντευξή της η Σνάμπελ υποστήριξε πως η ΕΚΤ «έχει ακόμα δρόμο να καλύψει» συγκριτικά με τα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Συναγερμός στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης - Ξεμένει από εργάτες η Γερμανία
Το εργατικό δυναμικό των 47 εκατομμυρίων της χώρας θα σταματήσει να αυξάνεται και μπορεί ήδη να έχει αρχίσει

Μια «αράχνη» ανεκτίμητης αξίας - Oι 10 ταινίες του Spiderman που έσπασαν τα «ταμεία»
To θρυλικό blockbuster έχει καθηλώσει εκατομμύρια θεατές ανά την υφήλιο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας

Ανοίγει η έρευνα για τη PwC - Στο μικροσκόπιο πιθανά αδικήματα στο εξωτερικό
Οι Αυστραλοί φορολογικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεργάζονται με διεθνείς ομοτίμους για να διερευνήσουν τυχόν πιθανά αδικήματα εκτός της χώρας

Η «βουτιά» των εξαγωγών της Κίνας προβληματίζει τις αγορές
Η πτώση ήταν τόσο απότομη που οι όγκοι των εξαγωγών έπεσαν κάτω από τα επίπεδά τους στην αρχή του έτους
![ΗΠΑ: Τι «αγοράζει» κανείς με 31,4 τρισ. δολάρια [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/dollars.jpg)
Τι «αγοράζει» κανείς με 31,4 τρισ. δολάρια [γράφημα]
Η κόντρα Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών για το αβυσσαλέο αμερικανικό χρέος που φθάνει στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ

Με κρατικά επενδυτικά ταμεία θωρακίζουν ενέργεια, πρώτες ύλες, παραγωγή
Η Ιταλία μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι που ξεκίνησαν Γαλλία και Ιρλανδία