
Για τις δομικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην χώρα, για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, τις υψηλές δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού, τις μεταρρυθμίσεις στο οικοσύστημα καινοτομίας, την πρόοδο της Elevate Greece και τις εγχώριες επενδυτικές ευκαιρίες στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας κατά τη διάρκεια του 25ου Global Startup Workshop, που διοργανώνει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT)
Ο κ. Δήμας τόνισε πως «η Ελλάδα κατέκτησε την 1η θέση, κατέγραψε την μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στον Συνολικό Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 2015 – 2022 ανάμεσα στα 27 Κράτη-Μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard (EIS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Στην Αθήνα το 25ο παγκόσμιο συνέδριο του ΜΙΤ για την τεχνολογία και τις startups
Δείκτης καινοτομίας
Η αύξηση της τιμής του δείκτη καινοτομίας παρατηρείται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό κατά την τελευταία τετραετία, ενώ πολύ μεγάλη βελτίωση έχουν καταγράψει οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) με καινοτομίες προϊόντος, οι καινοτόμες ΜμΕ που συνεργάζονται με άλλες, η απασχόληση σε καινοτόμες επιχειρήσεις, οι πωλήσεις καινοτόμων προϊόντων, καθώς και οι ΜμΕ με καινοτομίες επιχειρησιακών διαδικασιών. Παρουσίασε επίσης τις ενδεικτικές δράσεις που προώθησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και έχουν συμβάλλει στην ταχεία βελτίωση της Ελλάδας στον χώρο Έρευνας και Καινοτομίας τα τελευταία χρόνια.
Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Δήμας «επικυρώνουν τις πολιτικές μας για την καλύτερη αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας που διεξάγεται στην Ελλάδα και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Ευκαιρία να μελετήσουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις»
Όσον αφορά το συνέδριο, τόνισε πως αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να μελετήσουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις στην τεχνολογία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες «να μάθουν από τους καλύτερους στην καινοτομία και να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες».
Οι Ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις «συναντιούνται» σε μια πρακτική εμπειρία με ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο, μοιράζονται πληροφορίες και τεχνογνωσία σχετικά με τις πιο υποσχόμενες ευκαιρίες στην τεχνολογία και αναπτύσσουν ουσιαστικές σχέσεις με το δίκτυο της παγκόσμιας startup κοινότητας και με το MIT ευρύτερα, ανέφερε ο κ. Δήμας.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε επίσης για την διεξαγωγή Μεταφραστικής Έρευνας σε τεχνολογίες βιώσιμων υλικών που γίνεται σε συνεργασία με το Center for Bits and Atoms (CBA) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology) (MIT) και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος». Ένα διεπιστημονικό εργαστήριο με παγκόσμιο αποτύπωμα στην προώθηση μεθόδων ψηφιακών διεργασιών. Ο στόχος της δράσης είναι η μεταφορά στην Ελλάδα τεχνογνωσίας από το MIT CBA, η μεταφορά τεχνολογίας και η προώθηση προγραμμάτων προβολής. Το νεοσύστατο εργαστήριο στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», θα αποτελέσει τον χώρο όπου θα υλοποιείται η εφαρμοσμένη έρευνα από νέους Έλληνες ερευνητές με την αξιοποίηση προηγμένου εξοπλισμού, αντίστοιχος του οποίου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.


Latest News

Αθανάσιος Κυριαζής: Η έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα
Τα ερευνητικά αποτελέσματα πρέπει να έχουν ανταπόδοση στην κοινωνία και την οικονομία

Beyond 2023: Η συμβολή των επιχειρηματικών «αγγέλων» στην καινοτομία
Οι business angels δεν δίνουν απλά χρήματα, στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις με εξειδίκευση, γνωριμίες και εμπειρία

Φώτης Ρήγας: Το μέλλον της εργασίας υπό το πρίσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η αγορά θέλει πάντα ισορροπία ενώ οι ανάγκες αναδιαμορφώνονται συνέχεια, τόνισε ο CEO του Kariera.gr, Φώτης Ρήγας

Νίκος Μαρκάκης: Η ιστορία της startup MOOD και το εμπόδιο της ηλικίας
Στην ιδιαίτερα πρωτότυπη και επιτυχημένη -όπως αποδεικνύεται- εφαρμογή MOOD, αναφέρθηκε ο συνιδρυτής του app

Φιλικές για επενδύσεις σε startups Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία
Τι τονίσθηκε στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων

Στο «στρόχαστρο» των ξένων επενδυτών η Cyrus
Η ελληνική startup ιδρύθηκε το 2019 ως τεχνοβλαστός (spin-off) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Beyond 2023: Καινοτομία, ψηφιοποίηση και αγροτοδιατροφή
Ο αγροτικός πρωτογενής τομέας είναι από τους σημαντικότερους στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να γίνει ψηφιακός, τόνισε ο κ. Μπαρτζάνας, αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Θωμάς Αθανασίου: Τα μυστικά της χρηματοδότησης των startups
Οι περισσότερες ιδέες μπορούν να λειτουργήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο και συνήθως είναι λύσεις που ανταποκρίνονται σε παγκόσμιες ανάγκες, είπε ο κ. Αθανασίου

Υψηλές προσδοκίες για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων
Eίναι ένα συνέδριο που συγκεντρώνει εκατοντάδες συνέδρους από όλον τον κόσμο

Beyond 2023: Η ελληνική εκδοχή του Creative Business Cluster
Τρεις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες συμμετέχουν στο design cluster που συστάθηκε μετά από σχετική πρόσκληση