
Η Huawei ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση κερδών της που έχει καταγραφεί, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις συνεχίζουν να πλήττουν τις δραστηριότητές της και οι αυστηροί έλεγχοι λόγω πανδημίας στην Κίνα επιβαρύνουν την εταιρεία.
Ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας είχε καθαρά κέρδη για το 2022 ύψους 35,6 δισ. γουάν (περίπου 5,18 δισ. δολάρια), σημειώνοντας μείωση 69% σε ετήσια βάση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια πτώση, από το 54% του 2011, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC.
Πώς αντιδρά η Κίνα στα περί αποκλεισμού της Huawei από το δίκτυο 5G της Γερμανίας
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2021, η εταιρεία σημείωσε μεγάλη αύξηση στα κέρδη αφού πούλησε το brand Honor (μάρκα smartphone) σε κοινοπραξία εταιρειών, κάνοντας τη σύγκριση με το 2022 αρκετά μεγάλη.
Αιτία για τη βουτιά των κερδών, σύμφωνα με την Huawei, ήταν η αύξηση των τιμών των συσκευών της, οι αυστηροί έλεγχοι πέρυσι στην Κίνα λόγω πανδημίας και η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης.
«Το 2022, ένα απαιτητικό εξωτερικό περιβάλλον και παράγοντες εκτός αγοράς συνέχισαν να επηρεάζουν τις δραστηριότητες της Huawei», δήλωσε ο Έρικ Σου, εκ περιτροπής πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας.
Η Huawei είπε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 642,3 δισεκατομμύρια γουάν το 2022, καθώς η εταιρεία σταθεροποίησε τις δραστηριότητές της μετά από μια βουτιά άνω του 28% το 2021.
Η εταιρεία με έδρα την Σένζεν της Κίνας προσπάθησε να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του cloud computing και την αυτοκινητοβιομηχανία μετά από τα τελευταία δύσκολα χρόνια κατά τα οποία οι αμερικανικές κυρώσεις παρεμπόδισαν σημαντικά την πορεία της.

Ο τομέας των smartphone
Κατά τα έτη 2019 και 2020, η κινεζική εταιρεία αποκόπηκε από τη βασική αμερικανική τεχνολογία, όπως το λειτουργικό σύστημα Android της Google και τα εξαρτήματα που απαιτούνταν για την παραγωγή «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.
Αυτό ουσιαστικά διέλυσε τον τομέα παραγωγής smartphone της Huawei, η οποία είχε κατορθώσει για κάποια τρίμηνα να κατέχει την πρώτη θέση σε μερίδια αγοράς. Η καταναλωτική επιχείρηση της Huawei, η οποία στεγάζει τη μονάδα smartphone της, μειώθηκε περισσότερο από 11% στα 214,5 δισεκατομμύρια γουάν το 2022, μια σημαντικά μικρότερη πτώση από το 2021.
Η εταιρεία συνεχίζει να λανσάρει συσκευές, από smartphone έως «έξυπνα» ρολόγια, ωστόσο πλέον δυσκολεύεται να πετύχει τις υψηλές πωλήσεις του παρελθόντος εκτός Κίνας, καθώς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την επίσημη πλατφόρμα Android της Google. Σε αντικατάσταση του Android, η Huawei έχει λανσάρει το HarmonyOS, το οποίο, όπως λέει, εγκαταστάθηκε σε 330 εκατομμύρια συσκευές στα τέλη του 2022, σημειώνοντας αύξηση 113% από έτος σε έτος.

REUTERS/Gustau Nacarino (SPAIN – Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS TELECOMS)
Τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός
Το τμήμα κινητής τηλεφωνίας της Huawei, που περιλαμβάνει και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, απέφερε έσοδα 284 δισεκατομμυρίων γουάν, αυξημένα κατά 0,9% από έτος σε έτος, σε σύγκριση με πτώση το 2021. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παροτρύνουν τα τελευταία χρόνια χώρες να εξαιρέσουν την Huawei από τους προμηθευτές εξοπλισμού για στήσιμο δικτύων 5G.
To cloud
Ο τομέα επιχειρήσεων της Huawei, που περιλαμβάνει μέρος των εσόδων της από το cloud computing, αυξήθηκε κατά 30% από έτος σε έτος στα 133,2 δισεκατομμύρια γουάν. Η Huawei προσπάθησε να μεταφέρει τα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένου του υπολογιστικού νέφους , σε συγκεκριμένους κλάδους, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις εταιρείες να ψηφιοποιήσουν την επιχείρησή τους. Η εταιρεία δημοσίευσε στοιχεία μόνο για την επιχείρηση cloud computing για πρώτη φορά και είπε ότι απέφερε έσοδα 45,3 δισεκατομμυρίων γουάν το 2022.

Ηλεκτροκίνητα οχήματα
Η Huawei έχει επίσης εμπλακεί στην έκρηξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα και λάνσαρε οχήματα σε συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία Seres. Η Huawei ανακοίνωσε ότι η μονάδα της «Ευφυείς Λύσεις Αυτοκινήτου» απέφερε 2,1 δισεκατομμύρια γουάν το 2022. Η εταιρεία είπε ότι έχει επενδύσει 3 δισ. δολάρια στη μονάδα από την ίδρυσή της το 2019 και τώρα έχει 7.000 προσωπικό στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης.


Latest News
![ΗΠΑ: Τι «αγοράζει» κανείς με 31,4 τρισ. δολάρια [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/dollars.jpg)
Τι «αγοράζει» κανείς με 31,4 τρισ. δολάρια [γράφημα]
Η κόντρα Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών για το αβυσσαλέο αμερικανικό χρέος που φθάνει στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ

Με κρατικά επενδυτικά ταμεία θωρακίζουν ενέργεια, πρώτες ύλες, παραγωγή
Η Ιταλία μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι που ξεκίνησαν Γαλλία και Ιρλανδία

Υποχώρησε στα 42 δισ. δολάρια το έλλειμμα της Ρωσίας
Το πλεόνασμα που κατέγραψε τον Μάιο μείωσε το έλλειμμα

Τελικά θα είναι ο Dimon ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;
Τι δήλωσε πριν το γεύμα με τους δημοκρατικούς στον απόηχο της πληθώρας των δημοσιευμάτων

Στις συμπληγάδες των υψηλών επιτοκίων η παγκόσμια οικονομία το 2024
Η επιθετική νομισματική πολιτική αλλά και οι πιο αυστηροί κανόνες στη χορήγηση δανείων θα αφήσουν το αρνητικό αποτύπωμα στις οικονομίες του πλανήτη

Γιατί οι πωλήσεις πολυτελών ειδών σημειώνουν ρεκόρ εν μέσω ενός κόσμου σε κρίση;
Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, ένα τμήμα του πληθυσμού είναι διατεθειμένο να ξοδέψει πολλά χρήματα για ένα προϊόν μόνο και μόνο επειδή είναι πανάκριβο

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά οντοτήτων σε Ιράν, Κίνα και Χονγκ Κονγκ - Τι συνέβη
Στο «πακέτο» των κυρώσεων συμπεριλαμβάνεται και ο αμυντικός επιτετραμμένος του Ιράν στο Πεκίνο

Στα δικαστήρια ελέω… Mirror ο πρίγκιπας Χάρι – Η κατάθεση και οι υποκλοπές
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της βασιλείας, μέλος της βασιλικής οικογένειας καταθέτει σε δικαστήριο

«Σπάει» σε τρία κομμάτια ο κολοσσός των Venture Capital - Ο ρόλος της Κίνας
Τι αλλάζει για την ιστορική εταιρεία που ασχολείται και με την τεχνολογία

Spiegel: Υπαρκτός ο κίνδυνος τουρκικής χρεοκοπίας
«Ο Ερντογάν πιστεύει ότι μπορεί να παρακάμψει τους οικονομικούς νόμους. Αλλά ούτε αυτό θα τo καταφέρει», λέει ο ο γερμανός οικονομολόγος Νόρμπερτ Τόφαλ