Mε «βαθύ προβληματισμό» και «έντονη δυσαρέσκεια» αντιμετωπίζει η Κίνα την «απερίσκεπτη απόφαση» που φέρεται να έλαβε η κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες ετοιμάζεται να αποκλείσει τις κινεζικές κατασκευάστριες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei και ZTE από μέρος τουλάχιστον του δικτύου τηλεφωνίας πέμπτης γενεάς (5G) στη χώρα, σε περίπτωση που αποδειχθεί πως όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τόνισε η κινεζική πρεσβεία στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Γερμανία: Μπλόκο στις κινεζικές Huawei και ZTE

Το δελτίο Τύπου της πρεσβείας αναφέρεται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς σκοπεύει να απαγορεύσει στις γερμανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να προμηθεύονται συγκεκριμένο εξοπλισμό των δυο κινεζικών κατασκευαστριών, οι οποίες βρίσκονται στην πρωτοπορία διεθνώς ως προς την τεχνολογία των δικτύων νέας γενιάς, αλλά έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των ΗΠΑ, που λένε ότι πιστεύουν πως διευκολύνουν τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας να αποκτούν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τους για το αντίθετο.

Τα σχέδια του Βερολίνου

Η απαγόρευση που ετοιμάζει το Βερολίνο θα καλύπτει και τα υφιστάμενα δίκτυα, κάτι που σημαίνει ότι οι πάροχοι θα αναγκαστούν να ξηλώσουν και να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό κινεζικής κατασκευής, έγραφε χθες η Zeit Online επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.

«Είναι μια ένδειξη ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί επιτέλους να παίρνει στα σοβαρά τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια που συνδέονται με την Κίνα» σχολίασε στο Reuters ο Νόα Μπάρκιν της εταιρείας Rhodium Group, ο οποίος ειδικεύεται στις σινο-γερμανικές σχέσεις.

Προειδοποίησε πάντως ότι «το γερμανικό δίκτυο 5G είναι εξαρτημένο από τους κινέζους προμηθευτές. Θα χρειαστούν χρόνια για να αλλάξει αυτό».

Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες και αποδίδει τις απαγορεύσεις σε προστατευτισμό που ευνοεί τις Δυτικές εταιρείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή