Τη δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων πέρα από τις 9 μ.μ. έως και την επόμενη μέρα στις 6 π.μ. (οι λεγόμενες «λευκές νύχτες») προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Τη ρύθμιση αυτή αναμένεται να εκμεταλλευτούν οι εμπορικοί σύλλογοι σε τουριστικές περιοχές, όπως Μύκονος, Σατορίνη, Αράχωβα, καθώς και μικρότερες πόλεις της Περιφέρειας σε περιόδους μεγάλης συγκέντρωσης επισκεπτών (πανηγύρια, θρησκευτικές εορτές κλπ).

Ψώνια οnline κάνει το 80% των Ελλήνων μία φορά την εβδομάδα

Ωστόσο, «λευκές νύχτες» θα μπορούν να διοργανώνουν όλοι οι δήμοι της Ελλάδας, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Στην αιτιολογική έκθεση, αναφέρεται ότι αυτή η δυνατότητα δίνεται για τη διενέργεια εμπορικών δράσεων όπως είναι οι «Λευκές νύχτες» και τα bazaar.

Έτσι, προβλέπεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές που επιτρέπεται να λειτουργούν, από τις 06:00 έως τις 21:00 από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου μέχρι και τις 6:00 της επόμενης ημέρας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το χρονικό διάστημα για το οποίο επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία

Κυριακές και αργίες

Επίσης προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακού του Νοεμβρίου αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων αντί για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, προκειμένου η αγορά και το καταναλωτικό κοινό να κάνουν χρήση της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή σε περιόδους όπου το καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι υψηλότερο, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Ακόμη διευκρινίζεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τροφίμων την Καθαρά Δευτέρα και η απαγόρευση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται εθνικές εκλογές προκειμένου να είναι εφικτή η απρόσκοπτη άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων όσων ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή εργάζονται στον κλάδο του εμπορίου και ιδίως των ετεροδημοτών.

Απαγόρευση λειτουργίας

Ειδικότερα, τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές δεν επιτρέπεται να λειτουργούν τις εξής ημέρες:

-Την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά)

-Την ημέρα της εορτής των Θεοφανίων (6ηΙανουαρίου),

-Την Καθαρή Δευτέρα (κινητή εορτή), εκτός από τα καταστήματα τροφίμων,

-Την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (25η Μαρτίου)

-Την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (κινητή εορτή),

-Την ημέρα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου),

-Την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου),

-Την ημέρα του εορτασμού του Όχι (28ηΟκτωβρίου)

-Την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη της (25η και 26η Δεκεμβρίου) και

-Την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται οι εθνικές εκλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις