Η 5G Ventures ανακοίνωσε τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία EdgeQ, η οποία με την τεχνολογικά λύση που έχει αναπτύξει επαναπροσδιορίζει την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G.

Το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Το ολοκληρωμένο SoC της EdgeQ

H EdgeQ στελεχώνεται από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξειδικευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις του χώρου στις ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα (System-on-a-chip – SoC) τεχνολογίας O-RAN, πλήρως προγραμματιζόμενου μέσω λογισμικού, το οποίο αντικαθιστά πλήρως τον συμβατικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα για να υποστηρίζει τη λειτουργία ενός 5G σταθμού βάσης.

Το SoC της EdgeQ είναι επίσης συμβατό και με προηγούμενης γενιάς τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών. Παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών δικτύου που προσφέρουν οι σημερινές υλοποιήσεις στους σταθμούς βάσης, αλλά και επιπλέον δυνατότητες Edge computing, με διάθεση πρόσθετης υπολογιστικής ισχύος, καθώς και υποστήριξη για την εκτέλεση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η λύση της EdgeQ μειώνει δραστικά το κόστος της αρχικής επένδυσης (capex) για την ανάπτυξη ενός 5G δικτύου. Επιπλέον και δεδομένου της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τη συμβατική υποδομή που χρησιμοποιείται σήμερα για τη λειτουργία των σταθμών βάσης, επιτυγχάνεται μείωση του λειτουργικού κόστους του δικτύου κατά 50%.

Εκτός των δημόσιων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τo SoC της EdgeQ χρησιμοποιείται επίσης για την ταχεία εγκατάσταση private 5G δικτύων με μειωμένο κόστος ανάπτυξης και χρήσης σε σχέση με τις συμβατικές υλοποιήσεις. Επίσης, η λύση της EdgeQ έχει ευρύ πεδίο εφαρμογών τόσο στις δορυφορικές επικοινωνίες όσο και στον τομέα της άμυνας.

Παρουσία στο Mobile World Congress

Σε συνεργασία με την Vodafone, με την οποία διατηρεί πολύμηνη συνεργασία, η EdgeQ παρουσίασε στο Mobile World Congress 2023 (MWC) μία πρότυπη εγκατάσταση δικτύου που παρείχε throughput 5 Gbps με την κατανάλωση ενέργειας να περιορίζεται κάτω των 50 W.

Η λύση της EdgeQ έλαβε δύο σημαντικές διακρίσεις στο MWC, καθώς ανακηρύχθηκε κορυφαία τεχνολογία κινητών δικτύων από τους διευθυντές τεχνολογίας που συμμετείχαν στη σχετική ψηφοφορία και καλύτερη ψηφιακή τεχνολογική πρόταση στην κατηγορία των εταιρειών με ετήσια έσοδα έως 10 εκατ. δολάρια.

Επιπλέον, η EdgeQ επελέγη το περασμένο φθινόπωρο από την εταιρεία Mavenir για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης λύσης που διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση τηλεπικοινωνιακών υποδομών από 4G σε 5G.

Η επένδυση του Φαιστός

Στο πλαίσιο της επένδυσης του Φαιστός, η EdgeQ προχώρησε ήδη στην ίδρυση της «EdgeQ Greece». H εταιρεία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη των σχετικών προϊόντων, προωθώντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής στη χώρα μας και τη συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργασιών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups