Η κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών θα «αναγεννηθεί» σαν αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο επικεφαλής της Huawei καθώς η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού επιβεβαίωσε σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία σχεδίασης μικροτσίπ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έρικ Σου, εκ περιτροπής πρόεδρος της Huawei, εμφανίστηκε ιδιαίτερα μαχητικός απέναντι στην πολιτική της Ουάσιγκτον για περιορισμούς εξαγωγών τεχνολογίας προς την Κίνα. «Πιστεύω ότι η βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα αναπτύξει τις δικές τις δυνάμεις χωρίς εξαρτήσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της Huawei.

Η μεταφορά παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ μπορεί να ανεβάσει το κόστος τους

«Σε ότι αφορά την Huawei, θα παράσχουμε την υποστήριξή μας σε όλες τις προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων, ενδυνάμωσης και αυτάρκειας της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Huawei, οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να τονώσουν, αντί να εμποδίσουν την εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας. «Πιστεύω ότι η κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών θα ξαναγεννηθεί κάτω από τις συγκεκριμένες κυρώσεις και θα δημιουργήσει μια πολύ πιο ισχυρή και αυτοδύναμη βιομηχανία», είπε ο Σου.

Οι ανακαλύψεις της Huawei

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αμερικανικών κυρώσεων πολλές κινεζικές εταιρείες επιχειρούν πλέον να  αναπτύξουν τα εργαλεία που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών στο εσωτερικό της χώρας.

Μέσα στην εβδομάδα, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σου κατά τη διάρκεια ομιλίας του είπε ότι η Huawei σε συνεργασία με άλλες κινεζικές εταιρείες δημιούργησαν εργαλεία σχεδιασμού μικροτσίπ που απαιτούνται για την κατασκευή ημιαγωγών μεγέθους 14 νανόμετρων και άνω. Ο Σου ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα εργαλεία θα πιστοποιηθούν εντός του έτους και μόλις γίνει αυτό θα μπορούν να τεθούν σε χρήση.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Huawei επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα επισημαίνοντας ότι αυτά τα εργαλεία «σημαίνουν ελάχιστα» για τις δραστηριότητες της εταιρείας. Όπως είπε, η κίνηση θα σημαίνει «μόνο ότι οι κινεζικές εταιρείες διαθέτουν τα εργαλεία σχεδιασμού που απαιτούνται για παραγωγή στο εσωτερικό».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των 14 νανομέτρων αναφέρεται στο μέγεθος κάθε μεμονωμένου τρανζίστορ σε ένα τσιπ. Όσο μικρότερο είναι το τρανζίστορ, τόσο περισσότερα από αυτά μπορούν να «τοποθετηθούν» σε έναν μόνο ημιαγωγό. Ουσιαστικά, όσο μειώνεται το μέγεθος των νανομέτρων τόσο πιο ισχυρά και αποτελεσματικά γίνονται τα μικροτσίπ αφού αυξάνεται ο αριθμός των τρανζίστορ σε αυτά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ήδη από τον Μάιο του 2022 η TSMC (Ταϊβάν), ο μεγαλύτερος παραγωγός ημιαγωγών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι από το τέλος του 2024 θα ξεκινήσει την δοκιμαστική παραγωγή μικροτσίπ τεχνολογίας 2 νανομέτρων, με την μαζική παραγωγή να σχεδιάζεται για το 2025. Η αμερικανική Intel προβλέπει ότι θα επιτύχει παραγωγή αντίστοιχων επεξεργαστών το 2024, ενώ η πρόβλεψη της κορεατικής Samsung είναι επίσης για το 2025.

Ουσιαστικά δηλαδή αυτό που χρειάζονται οι εταιρείες τεχνολογίας, άρα και η Huawei, είναι τσιπ πολύ μικρότερου μεγέθους για να χρησιμοποιηθούν σε πιο προηγμένες εφαρμογές. Μοιραία, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, η κινεζική εταιρεία, που κάποτε «απείλησε» την πρωτοκαθεδρία των Apple και Samsung στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, δυσκολεύεται να αποκτήσει κορυφαίας τεχνολογίας μικροτσίπ.

Οι αμερικανικές κυρώσεις συνεχίζουν να πλήτουν την Huawei και οικονομικά. Μόλις σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 69% σε ετήσια βάση το 2022, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί.

Οι ημιαγωγοί στο επίκεντρο ενός εμπορικού πολέμου

Οι ημιαγωγοί ουσιαστικά αποτέλεσαν το σημείο ανάφλεξης της διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας για τεχνολογική υπεροχή. Τα τελευταία χρόνια, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να αποκόψει την Κίνα και τις κινεζικές εταιρείες από προηγμένες τεχνολογίες, μέσω κυρώσεων και περιορισμών στις εξαγωγές.

Το 2019, η Huawei μπήκε στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, την περίφημη Entity List, η οποία απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες να πουλήσουν τεχνολογία (εξαρτήματα, λογισμικό ή ευρεσιτεχνίες) σε αντίστοιχες κινεζικές. Στις επίμαχες τεχνολογίες περιλαμβάνονται και τα τσιπ για την πρόσβαση στα σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G. Οι περιορισμοί εναντίον της Huawei αυστηροποιήθηκαν το 2020 και ουσιαστικά την απέκοψαν από τα μικροτσίπ αιχμής που απαιτούνται για τα smartphone της.

Ακολούθησε πέρυσι η εισαγωγή εκ μέρους της Ουάσιγκτον ακόμη αυστηρότερων περιορισμών για την εξαγωγή μικροτσίπ, με στόχο να στερήσει από τις κινεζικές εταιρείες κρίσιμους ημιαγωγούς που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και πιο προηγμένες εφαρμογές.

Οι αμερικανικές ανησυχίες έχουν να κάνουν με το ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προηγμένους ημιαγωγούς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, εργαλεία ή μικροτσίπ που κατασκευάζονται με αμερικανική τεχνολογία δεν επιτρέπεται να εξάγονται στην Κίνα. Με δεδομένο ότι τα αμερικανικής τεχνολογίας εργαλεία χρησιμοποιούνται σε όλη τη διαδικασία παραγωγής τσιπ, ακόμη και αν ένας ημιαγωγός κατασκευάζεται σε άλλη χώρα, οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Κίνα.

Η εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένη τεχνολογία και δεν διαθέτει εταιρείες που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με αντίστοιχες από τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Μοιραία, η δυνατότητα παραγωγής ημιαγωγών κρίνεται ως κορυφαία προτεραιότητα για το Πεκίνο, αν και αναλυτές θεωρούν ότι εν μέσω εμπορικού (και τεχνολογικού) πολέμου με τις ΗΠΑ, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο επίτευγμα. Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI