Διστακτικοί φαίνεται να είναι οι έλληνες επενδυτές σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα. Αυτή η μορφή επένδυσης αποτελεί κάτι νέο για τον μέσο επενδυτή στη χώρα μας και η μειωμένη γνώση σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα παλιότερων καταστάσεων όπως η κρίση του χρηματιστηρίου, φαίνεται ότι δρουν αποτρεπτικά με αποτέλεσμα οι Ελληνες να είναι από επιφυλακτικοί έως και αρνητικοί στο να επενδύσουν σε αυτά. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες χώρες της ΕΕ που επιλέγουν πιο «παραδοσιακής» μορφής επενδύσεις.

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακές μονάδες αξίας η οποία μπορεί να ανταλλάσσεται ηλεκτρονικά και δεν διατίθεται σε φυσική μορφή. Στην Ελλάδα μόλις δέκα στους εκατό Ελληνες επιλέγουν να επενδύσουν σε crypto με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι στο 8%. Οι πιο φανατικοί επενδυτές σε κρυπτονομίσματα είναι οι Σλοβένοι με το 18% να επενδύει σε crypto και τη Σλοβενία να κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ των 27.

Αύξηση 40% στο phishing κρυπτονομισμάτων μέσα σε ένα χρόνο

Ανασφάλεια

Η στάση των πολιτών απέναντι στις επενδύσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων σε 14 ευρωπαϊκά κράτη δείχνει την ανασφάλεια που υπάρχει για τις ψηφιακές επενδύσεις. Μάλιστα, το 40% όσων έχουν επενδύσει σε crypto απαντά ότι το έκανε αγοράζοντας κρυπτονομίσματα από κάποια άλλη χώρα της ΕΕ και όχι από τη χώρα του. Από τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου προκύπτει ότι τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι εκείνα που εμπιστεύονται λιγότερο τα κρυπτονομίσματα, δίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης τους σε παραδοσιακά επενδυτικά εργαλεία.

Μάλιστα το 22% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι έχει ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ή συνταξιοδοτικό επενδυτικό προϊόν, ενώ στην Ελλάδα το 6%. Παράλληλα το 26% έχει στην κατοχή του μετοχές ή ομόλογα, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 11%. Πάντως στην Ελλάδα σχεδόν ένας στους τρεις δεν έχει κάποιο επενδυτικό προϊόν καθώς φοβάται τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν ή δεν εμπιστεύεται τις επενδυτικές συμβουλές.

Οσον αφορά τις χώρες με χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων σε crypto σε αυτές, εκτός από την Ελλάδα, περιλαμβάνονται η Μάλτα και η Σουηδία, όπου μόλις το 10% του πληθυσμού είναι φιλικό προς τις κρυπτο-επενδύσεις. Ακόμη λιγότερο δημοφιλή είναι τα crypto σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Οι τρεις πρώτες χώρες συγκεντρώνουν ποσοστό 6% στις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, με τη Γαλλία να αναδεικνύεται στην πλέον «αρνητική» στις επενδύσεις σε crypto στην ΕΕ.

Αναφορικά με τα συνήθη χρηματοοικονομικά προϊόντα που χρησιμοποιούν οι πολίτες σε όλη την ΕΕ, οι εννέα στους δέκα διατηρούν τρεχούμενο λογαριασμό (στην Ελλάδα 67%), ενώ το 66% χρησιμοποιεί ως μέσο πληρωμής χρεωστική ή πιστωτική κάρτα (στην Ελλάδα 53%). Επιπλέον το 1/4 των Ευρωπαίων έχει στεγαστικό δάνειο (17% στην Ελλάδα) και το 15% καταναλωτικό δάνειο (11% στην Ελλάδα).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto