Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επιδιώκουν να απαγορεύσουν το Binance, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, με τον ισχυρισμό ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται παράνομα στη χώρα.

Με βάση την αγωγή από την Commodity Futures Trading Commission (CFTC) το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο κατηγορείται για εσφαλμένη καταγραφή των υποχρεώσεών του και κατά συνέπεια παράκαμψη των σχετικών κανόνων. Σημειώνεται πως η επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διενέργεια σχετικών ερευνών από το 2021.

Με βάση αυτή, η Binance και ο CEO της εταιρείας Changpeng Zhao φέρεται να πραγματοποίησαν «υπολογισμένες» κινήσεις για την προσέλκυση Αμερικανών επενδυτών, παραβιάζοντας τους ομοσπονδιακούς νόμους.

Η CFTC είπε ότι η Binance δραστηριοποιούνταν στις ΗΠΑ από το 2019, αλλά ποτέ δεν εγγράφηκε με τον ορθό τρόπο ούτε συμμορφώθηκε με τους σχετικούς νόμους των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας μια «σκόπιμα αδιαφανή» παγκόσμια εταιρική δομή σε μια προσπάθεια να αποφύγει την εποπτεία.

Μεγιστοποίηση κερδών

Για μεγάλο μέρος εκείνου του χρόνου, η Binance δεν απαιτούσε από τους πελάτες της να παρέχουν πληροφορίες επαλήθευσης ταυτότητας πριν από τις συναλλαγές στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η CFTC στην αγωγή, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ιλινόις.

Το 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αυστηροποιεί τους κανόνες της. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η CFTC είπε ότι συμβούλευε τους πελάτες που εδρεύουν στις ΗΠΑ πώς να αποφύγουν αυτούς τους ελέγχους χρησιμοποιώντας εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και εταιρείες κελύφους.

Η εταιρεία απέφυγε τους κανόνες «για να μεγιστοποιήσει τα εταιρικά κέρδη», ανέφερε η CFTC.

Ζήτησε από το αμερικανικό δικαστήριο αποζημίωση και πρόστιμα, καθώς και μόνιμες απαγορεύσεις εμπορίας και εγγραφής.

Η CFTC αναφέρει πως η εταιρεία και ο Zhao δεν ενημέρωσαν την ομοσπονδιακή αρχή για τις κινήσεις τους.

Σημειώνεται πως μετά από τη μήνυση, τόσες οι τιμές των crypto όσο και οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα έγραψαν σημαντική πτώση.

Binance: Τραβά «χειρόφρενο» στις συναλλαγές Spot

Όταν ανακοινώθηκε η μήνυση, ο  Zhao δημοσίευσε στο Twitter ένα μήνυμα που έγραφε “4” – προφανώς παραπέμποντας τους ακολούθους του σε συμβουλές παλαιότερης ανάρτησης που προέτρεπε τους ανθρώπους να «αγνοήσουν τις ψευδείς ειδήσεις, τις επιθέσεις κ.λπ.».

Γραμμή άμυνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Binance υπερασπίστηκε τις πρακτικές της, αναφέροντας ότι έκανε «σημαντικές επενδύσεις» για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες των ΗΠΑ δεν ήταν ενεργοί στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού χρηστών που προσδιορίζονται ως Αμερικανοί πολίτες ή κάτοικοι ή που είχαν αριθμό κινητού στις ΗΠΑ. Ακόμη, η εταιρεία είπε ότι συνεργάζεται με την CFTC για περισσότερα από δύο χρόνια, προσθέοτντας πως «Ωστόσο, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Υπενθυμίζεται πως η Binance ιδρύθηκε το 2017 και είναι πλέον το μεγαλύτερο κέντρο στον κόσμο για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, καταγράφοντας περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Επικεφαλής της είναι ο γεννημένος στην Κίνα Καναδός δισεκατομμυριούχος Changpeng Zhao.

Η CFTC είπε ότι η Binance δραστηριοποιούνταν στις ΗΠΑ από το 2019, αλλά ποτέ δεν εγγράφηκε με τον ορθό τρόπο στις αρχές, αλλά ούτε συμμορφώθηκε με τους σχετικούς νόμους των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας μια «σκόπιμα αδιαφανή» παγκόσμια εταιρική δομή σε μια προσπάθεια να αποφύγει την εποπτεία.

Εκπρόσωπος της Binance χαρακτήρισε τις ενέργειες της CFTC «απροσδόκητες και απογοητευτικές», λέγοντας ότι η εταιρεία είχε «κάνει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια για να διασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε ενεργούς χρήστες στις ΗΠΑ στην πλατφόρμα μας», συμπεριλαμβανομένων περισσότερων χρημάτων που δαπανώνται σε εργαλεία συμμόρφωσης και αυξημένο προσωπικό σε εκείνη την περιοχή.

Η εταιρεία σκοπεύει «να συνεχίσει να συνεργάζεται με ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός είναι να προστατεύσουμε τους χρήστες μας και να συνεργαστούμε με ρυθμιστικές αρχές για να αναπτύξουμε ένα σαφές, στοχαστικό ρυθμιστικό καθεστώς», είπε ο εκπρόσωπος.

Τα προβλήματα των crypto

Μετά από αρκετά χρόνια εκρηκτικής ανάπτυξης, η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων αντιμετώπισε απότομη πτώση των τιμών, καθώς και  αυξημένο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές.

Πέρυσι, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποίησαν τη βιομηχανία ότι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τους υφιστάμενους νόμους για να επιβάλουν πιο αυστηρά κριτήρια όπως οι συγκρούσεις συμφερόντων και η έλλειψη διαφάνειας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η CFTC δήλωσε ότι περισσότερο από το 20% των υποθέσεων που είχε παραακολουθήσει τους 12 προηγούμενους μήνες αφορούσαν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων κατά των Bitfinex και Tether. Επίσης, έχει εκτοξεύσει  κατηγορίες για απάτη κατά του Σαμ Μπάκμαν-Φριντ και του FTX, σημαντικό αντίπαλο του Binance, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς περιμένει τη δίκη του για κατηγορίες απάτης που θα μπορούσαν να τον βάλουν στη φυλακή, θεωρητικά, για περισσότερο από 100 χρόνια.

«Δεν είμαι αναρχικός»

Ο Zhao έχει τοποθετηθεί σχετικά με τις κυβερνητικές προσπάθειες να χαλιναγωγήσει τη βιομηχανία κρυπτογράφησης. «Δεν είμαι αναρχικός», είχε πει κάποτε ο Changpeng Zhao, για να προσθέσει πως «Δεν πιστεύω ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι αρκετά προηγμένος για να ζήσει σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες».

Σε συνέντευξη στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη τον Νοέμβριο του 2021, είπε ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να προστατεύσουν το καθεστώς του δολαρίου, το οποίο είπε «είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την οργάνωση του κόσμου, ακόμη πιο ισχυρό από τον στρατό».

Ωστόσο, συνέκρινε αυτές τις προσπάθειες προστατευτισμού με την αποτυχημένη προσπάθεια της Eastman Kodak Co. να υπερασπιστεί την κινηματογραφική της επιχείρηση από τον ψηφιακό ανταγωνισμό. «Αυτό που είναι καλύτερο να κάνετε είναι να επενδύσετε πολύ σε αυτό που μπορεί να σας διαταράξει», είπε. «Η τεχνολογία θα αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορείς να σβήσεις μια έννοια από τα κεφάλια 400 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο Zhao, ο οποίος έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία σχεδόν 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρείται σήμερα ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον χώρο των crypto. Το 2021 αγόρασε σπίτι στο Ντουμπάι , δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης σε μια πόλη που περιγράφει ως «πολύ υπέρ της κρυπτογράφησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto