Το δολάριο έχασε τη γοητεία του, αφού οι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο ενώνονται για την υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται στο παγκόσμιο εμπόριο.

Όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) που έλαβεχώρα στο Νέο Δελχί ο αντιπρόεδρος της Ρωσική Δούμας, Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, το μπλοκ Bricks των αναδυόμενων οικονομιών – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – εργάζεται για την ανάπτυξη ενός νέου νομίσματος που θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής του οργανισμού τον Αύγουστο.

UBS: « Tο σημείο καμπής για το δολάριο πλησιάζει»

«Η μετάβαση σε διακανονισμούς των διεθνών συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα αποτελεί ήδη το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι να παράσχει την κυκλοφορία ψηφιακού ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ενός θεμελιωδώς νέου νομίσματος στο εγγύς μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα indiatvnews.

Νέος κύκλος στην παγκόσμια οικονομία

«Νομίζω ότι στη σύνοδο κορυφής των Bricks θα ανακοινωθεί η ετοιμότητα για την υλοποίηση αυτού του έργου, τέτοιες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη», συνέχισε.

Ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το νέο νόμισμα θα σηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο για την παγκόσμια οικονομία και θα συνδέεται όχι μόνο με την αξία του χρυσού αλλά και με «άλλες ομάδες προϊόντων, τις σπάνιες γαίες κ.ά.».

Να σημειωθεί ότι τα κράτη μέλη της ομάδας των BRICS αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τους τελευταίους μήνες, η ομάδα αυτή, υπό την αλά μπρατσέτα καθοδήγηση της Ρωσίας και της Κίνας, έχει αναδειχτεί ως η εναλλακτική του παγκόσμιου νότου απέναντι στην ομάδα των πλουσιότερων κρατών, G7, της Δύσης.

Μεγαλώνει ο αριθμός των ενδιαφερομένων

Ίσως, το πιο ανησυχητικό για τις δυτικές χώρες, που βλέπουν πέρα από την μετατόπιση της δύναμης μακριά τους, σταδιακά και τη μετακίνηση του χρήματος μακριά από τα εδάφη τους, είναι ότι αρκετά κράτη στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική έχουν εκφράσει ήδη ενδιαφέρον για ένταξη στο μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Αλγερίας.

Πέρυσι, άλλωστε, ήταν το Ιράν που υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στους BRICS.

Ταυτόχρονα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομιών σε όλο τον κόσμο απομακρύνεται από τις συναλλαγές σε δολάρια ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Ουάσιγκτον να επιβάλλει κυρώσεις και να δεσμεύσει παράνομα τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας.

Το δολάριο πληρώνει… τις κυρώσεις

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, η ομάδα κρατώ ASEAN συζήτησε να απορρίψει το δολάριο, το ευρώ, το γεν και τη βρετανική λίρα από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και αντί να προχωρήσει σε διακανονισμούς σε τοπικά νομίσματα.

Ομοίως, η Βραζιλία –η μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική– κατέληξε σε συμφωνία με την Κίνα για να επιτρέψει στις εισαγωγικές και εξαγωγικές συναλλαγές μεταξύ των δύο εθνών να πραγματοποιούνται χωρίς χρήση του δολαρίου ΗΠΑ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή