Aπειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα χαρακτηρίζει τα funds που επενδύουν σε εμπορικά ακίνητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η καθαρή αξία ενεργητικού των επενδυτικών funds σε ακίνητα υπερτριπλασιάστηκε σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια, ενισχύοντας την αλληλεξάρτησή τους με τις αγορές ακινήτων.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για αναντιστοιχία, καθώς οι επενδυτές έχουν συχνές ευκαιρίες για ανάληψη χρημάτων, ενώ τα ίδια τα assets δεν είναι μη ρευστοποιήσιμα. Αυτό, όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, αυξάνει τον κίνδυνο για εκροές, δημιουργώντας ανησυχίες για μία κατάσταση παρόμοια με εκείνη που βίωσε πρόσφατα  το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι επενδυτές της Blackstone γυρίζουν την πλάτη στα ακίνητα

«Η αστάθεια εδώ θα μπορούσε επομένως να έχει συστημικές επιπτώσεις για τα εμπορικά ακίνητα, που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να επηρεάσουν τη σταθερότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την πραγματική οικονομία», ανέφερε η ΕΚΤ.

Το παράδειγμα της Blackstone

Παράλληλα, οι αναλυτές της ΕΚΤ παραπέμπουν στο παράδειγμα του Blackstone Real Estate Income Trust, το οποίο αναγκάστηκε να περιορίσει τις εξαγορές, καθώς οι επενδυτές απέσυραν τα χρήματά τους. Όπως τονίζεται , οι ανησυχίες για την αγορά ακινήτων θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αποσύρσεις.

Αυτά, καθώς τα εμπορικά ακίνητα έχουν πληγεί εν μέσω της πανδημίας, λόγω της αυξημένης ανάγκης για τηλεργασία και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ η τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα και οι αυξήσεις των επιτοκίων θέτουν επιπρόσθετους κινδύνους.

«Θα πρέπει να αναπτυχθούν κανόνες για να βοηθήσουν τα κεφάλαια να διαχειρίζονται καλύτερα τις απαιτήσεις ρευστότητας και να εσωτερικεύουν το κόστος των εξαγορών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας πίεσης στην αγορά», σύμφωνα με το άρθρο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει χαμηλότερες συχνότητες εξαγοράς και μεγαλύτερες ειδοποιήσεις επενδυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή