Νέο δείκτη αναφοράς LNG λανσάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να βοηθήσει στη συγκράτηση των τιμών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ευρώπη έχει ένα νέο σημείο αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο οι ρυθμιστικές αρχές ελπίζουν ότι θα αποσυνδέσει την αγορά από τιε αυξήσεις των τιμών που παρατηρήθηκαν πέρυσι.

Φυσικό αέριο: Παράταση του «κόφτη» στην κατανάλωση

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας κυκλοφόρησε το νέο εύρος τιμών την Παρασκευή, υποδεικνύοντας ότι το LNG διαπραγματευόταν με έκπτωση 9,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενός μήνα.

Προστασία των καταναλωτών

Ο στόχος για την ΕΕ έγκειται στο να παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια  και να βοηθήσει στην προστασία της αγοράς LNG από τις διακυμάνσεις των τιμών που έπληξαν την αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης TTF πέρυσι, γεγονός που εκτόξευσε τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, παραμένουν τα ερωτηματικά σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι έμποροι θα χρησιμοποιήσουν το νέο σημείο αναφοράς.

Πώς υπολογίζεται

Η αξιολόγηση της τιμής LNG της ACER αποτελείται από τη σταθμισμένη μέση τιμή των ημερήσιων συναλλαγών LNG και βασίζεται σε συμφωνίες που συνάπτονται και αναφέρονται για παράδοση στην ΕΕ.

Ο οργανισμός δημοσιεύει καθημερινές τιμές LNG για τη βορειοδυτική Ευρώπη και τη νότια Ευρώπη και, από τις 8 Μαρτίου, επίσης την ενοποιημένη τιμή LNG για την ΕΕ, η οποία αποτιμήθηκε στα 38,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή.

Επιπλέον, η Intercontinental Exchange  ξεκίνησε να προσφέρει ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης LNG στις 5 Δεκεμβρίου. Τα συμβόλαια — χωριστά για τη βορειοδυτική και τη νοτιοδυτική Ευρώπη — βασίζονται σε εκτιμήσεις τιμών από την Spark Commodities. Η S&P Global Commodity Insights δημοσιεύει επίσης τις δικές της εκτιμήσεις τιμών LNG για την περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια