Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων σημείωναν απότομη άνοδο τη Δευτέρα καθώς οι τραπεζικοί φόβοι υποχωρούσαν,  ενώ οι διαπραγματευτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου, πιο ευαίσθητου στις επιτοκιακές προσδοκίες, σημείωσε άνοδο κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,521%.

Η ψυχολογία τονώθηκε κάπως τη Δευτέρα, μετά την απόφαση της First Citizens Banc να αγοράσει όλα τα δάνεια και τις καταθέσεις της  αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank. Δύο μεγάλες χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ και η έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse στην Ευρώπη είχαν πλήξει  την εμπιστοσύνη της αγοράς, στέλνοντας τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων και πυροδοτώντας αλλαγή των προσδοκιών για το ύψος των αυξήσεων στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι αγορές βλέπουν τώρα πιθανότητα 65% η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες στις αρχές Μαΐου και 35% πιθανότητα να τα διατηρήσει. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες στο 3% νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας σημειώνει  μικρή άνοδο (+0,43%) στο 4,091% όσο περίπου και η απόδοση της ιταλικής 10ετίας που βρέθηκε στο 4,098% καθώς σημειώνει αυτήν την ώρα άνοδο 2,11%, ενώ η αντίστοιχη απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας που λειτουργούν και ως δείκτης αναφοράς για την ευρωζώνη σημειώνουν μεγάλη άνοδο τώρα άνοδο 6,7% κινούμενη στο 2,269%.

Για τα ελληνικά ομόλογα που υποαπόδοσαν το τελευταίο 15νθημερο  έναντι των άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, πιθανότατα λόγω των αυξημένων ασφαλίστρων κινδύνου, της έλλειψης ρευστότητας, της αυξημένης μεταβλητότητας/αβεβαιότητας και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις τράπεζες παγκοσμίως,  η JP Morgan διατηρεί βραχυπρόθεσμα σύσταση «ουδέτερης θέσης»,  δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας στις αγορές και των κινδύνων που προέρχονται από τον αυξανόμενο πολιτικό θόρυβο, καθώς οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις «βλέπει» τα  spreads να υποχωρούν στις 180 μονάδες βάσεις στο τέλος του έτους, ενώ για τους επενδυτές με «αυξημένες θέσεις» στην χώρα  θεωρεί ελκυστικές τις 8 έως 10 έτη λήξης, καθώς διαπραγματεύεται ελκυστικότερα σε σχέση με άλλες περιφερειακές χώρες.

Η JP Morgan συνεχίζει να αναμένει πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδας στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, ενώ αναφορά με τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία αναμένει ανάπτυξη 1% το 2023, με το ονομαστικό ΑΕΠ να κυμαίνεται στα 224 δισ. ευρώ καθώς ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 6% σε μέσα επίπεδα, με αποτέλεσμα με το χρέος να υποχωρεί στο 162% του ΑΕΠ, με την εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα  να διαμορφώνεται στο 1,1% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει  στα υψηλά επίπεδα του 8,6% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές