Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα μειώθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Η πτώση των τιμών χονδρικής οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό  στην μείωση των τιμών της ενέργειας.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού σημείωσε μηναία υποχώρηση της τάξης του 0,5% έναντι 2,8% τον Ιανουάριο. Σε ετήσια βάση κινήθηκε με ρυθμό 13,2% έναντι 15% τον Ιανουάριο. Αυτό σηματοδοτεί μια σταθερή επιβράδυνση από το 43,4% που είχε εκτοξευτεί τον Αύγουστο, όταν οι τιμές της ενέργειας ήταν υπερδιπλάσιες του επιπέδου τους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

ΗΠΑ: Πτώση 0,5% στις τιμές παραγωγού

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία πτώση των τιμών κατά 0,3% και ετήσια επιβράδυνση στο 13,3%.

Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν κατά 1,6% τον Φεβρουάριο. Ο δομικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού, που δεν συμπεριλαμβάνει την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηναία βάση και 10,2% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές παραγωγού αποτελούν ένα πρώιμο σήμα των πληθωριστικών τάσεων, διότι οι μεταβολές τους συνήθως μεταφέρονται στους τελικούς καταναλωτές.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε από τα ιστορικά υψηλά που βρέθηκε στο 6,3% τον Μάρτιο, απέχει όμως από το στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση των τιμών παραγωγού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-7,9%), στην Ελλάδα (-3,3%) και το Βέλγιο (-3,2%), ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Σλοβακία (+11,5%), τη Σλοβενία (+2,7%) και την Πορτογαλία (+2,5%).

Σ επίπεδο έτους οι σημαντικότερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε  Ουγγαρία (+56,1%), τη Λετονία (+37,4%) και τη Σλοβακία (+33,8%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή