Η πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προκλήθηκε από δύο χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή και χρειάζεται μια επανεξέταση της ρυθμιστικής διαδικασίας.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο CEO της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντίμον, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η τρέχουσα κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει, και ακόμη και όταν είναι πίσω μας, θα υπάρξουν επιπτώσεις από αυτήν για τα επόμενα χρόνια».

First Republic: Πώς η Γέλεν και ο Ντάιμον της JP Morgan εξασφάλισαν τα 30 δισ. της διάσωσης

Προσθέτει, ωστόσο, πως «είναι σημαντικό ότι τα πρόσφατα γεγονότα δεν μοιάζουν καθόλου με αυτά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008».

Την τελευταία αναταραχή στον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ σηματοδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, όταν οι καταθέτες άντλησαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την τράπεζα. Ακολούθησε δύο μέρες αργότερα η Signature Bank.

Κατόπιν αυτού, η JPMorgan και άλλες μεγάλες τράπεζες παρενέβησαν για να κάνουν καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη First Republic, όταν οι πελάτες της απέσυραν μαζικά 70 δισ. δολάρια, προκαλώντας φόβους ότι θα εξελιχθεί σε επόμενη SVB.

Η πίεση στις περιφερειακές τράπεζες οδήγησε πολλούς επενδυτές και αναλυτές να εκτιμήσουν πως οι «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν τράπεζες» θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την τραπεζική αναταραχή. Όμως, ο Ντίμον είπε πως η JPMorgan θέλει να ενισχύσει τις μικρότερες τράπεζες προς όφελος ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Οποιαδήποτε κρίση βλάπτει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στις τράπεζές τους βλάπτει όλες τις τράπεζες – γεγονός που ήταν γνωστό ακόμη και πριν από αυτή την κρίση. Αν και είναι αλήθεια ότι αυτή η τραπεζική κρίση “ωφέλησε” μεγαλύτερες τράπεζες λόγω της εισροής καταθέσεων που έλαβαν από μικρότερα ιδρύματα, η ιδέα ότι αυτή η κατάρρευση ήταν καλή για αυτές με οποιονδήποτε τρόπο είναι παράλογη», τόνισε ο Ντίμον.

Ρυθμιστικές αλλαγές

Ο επικεφαλής της JPMorgan Chase επεσήμανε την αναγκαιότητα για αλλαγές στο ρυθμιστικό σύστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι από τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών ζημιών από ομόλογα διακρατούμενα έως τη λήξη, δεν ήταν φανεροί. Το διασυνδεδεμένο δίκτυο της βάσης καταθέσεων της SVB ήταν ο «άγνωστος Χ», είπε

«Οι πρόσφατες αποτυχίες της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ και της Credit Suisse στην Ευρώπη, και το σχετικό στρες στο τραπεζικό σύστημα, υπογραμμίζουν ότι η απλή εφαρμογή των ρυθμιστικών απαιτήσεων δεν αρκεί. Οι κίνδυνοι είναι άφθονοι και η διαχείριση αυτών των κινδύνων απαιτεί συνεχή και προσεκτικό έλεγχο καθώς ο κόσμος εξελίσσεται», τόνισε στην ετήσια επιστολή του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan ζήτησε παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Ντίμον τη χαρακτήρισε μια χρονιά πρόκλησης για τον κόσμο, αναφέροντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις με την Κίνα.

Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι το 2022 κατά κάποιον τρόπο εξέπληξε το πόσο ισχυρό αποδείχθηκε για την JPMorgan. Η μετοχή της τράπεζας μειώθηκε κατά 15% κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, αλλά απέφερε περισσότερα από 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή