Το μήνυμα Στουρνάρα

Το μήνυμα το πως αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις οι επιχειρήσεις και οι θεσμικοί μηχανισμοί εντός και εκτός Ελλάδος, το έδωσε με τη συνέντευξη του, όπως σας έγραψα την Δευτέρα, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Η φράση – κλειδί είναι «γίναμε όλοι σοφότεροι».

Ωστόσο, περισσότερα θα μάθουμε την Παρασκευή στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ…

Δεν είναι 2015

Σήμερα σας έχω τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, για τους οποίους γνωρίζω πως έβλεπαν τα πράγματα το 2015 και τι έλεγαν τότε. Και μάλιστα οι συνομιλητές μου, «οργανικά στοιχεία» της αγοράς, γνωρίζουν καλά όχι μόνο το κλίμα που επικρατεί στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στα υψηλά «πατώματα» των πολυεθνικών ομίλων – που δύο φορές στο παρελθόν συγκρότησαν σχέδια για Grexit.

Δεν ανησυχεί

Η αγορά, λοιπόν, δεν ανησυχεί για τις εκλογικές και μετεκλογικές εξελίξεις. «Δεν θα υπάρξει βεβαίως, λένε, επ΄ουδενί αυτοδυναμία» -θα έλεγα πως μάλλον εννοούν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας- αλλά επισημαίνουν «θα βρεθεί κάποιος τρόπος για να συγκροτηθεί κυβέρνηση». Και προσθέτουν ότι «επί της ουσίας πρόκειται για μία κλασική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς», σημειώνοντας «όπως ήταν παλιά η Νέα Δημοκρατία με το Πα.Σό.Κ.. Τίποτα φοβερό. Τα πράγματα εξελίσσονται κανονικά. Δεν υπάρχει ο κίνδυνος του ατυχήματος, όπως το 2015».

Ο «μουτζούρης»

Οταν μάλιστα έκανα νύξη για το ενδεχόμενο … τρίτων εκλογών τον Σεπτέμβριο, οι συνομιλητές μου μου απάντησαν ότι «τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα την πληρώσει το Πα.Σό.Κ.». Σ΄αυτό θα τύχει ο μουτζούρης, κατέληξε ένας εκ των συνομιλητών μου.

———————————————————————————-

«Μακέτο»

Την θυμάστε την περίφημη φράση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Σημίτη, όταν έμπλεος αγανάκτησης για την αμφισβήτηση από την τότε αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία των μεγάλων έργων, εκστόμισε το «είναι μακέτο αυτό;».

Ελληνικό

Ε, κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνι Γεωργιάδη στο Ελληνικό. Αφού πήρε μαζί του τον αναπληρωτή του κ. Νίκο Παπαθανάση και τους βουλευτές του κόμματος που εκλέγονται στο Νότιο Τομέα Αθηνών –την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, τον κ. Χάρη Θεοχάρη, την κ. Άννα Καραμανλή, τον κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τον κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου, τον κ. Βασίλη Σπανάκη, τον κ. Διονύση Χατζηδάκη και τον κ. Δημήτρη Βαγενά- επισκέφθηκαν το εργοτάξιο του Ελληνικού, και ξεναγήθηκαν από την Lamda Development στα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Ξέσπασε

Kαι μετά ο –αγαπημένος μου– υπουργός ξέσπασε. «Ό,τι διαβάζετε τις τελευταίες μέρες, όπως βλέπετε με τα μάτια σας, είναι όλα παραμύθια της Χαλιμάς. Το έργο προχωράει κανονικά. Το σημαντικό είναι ότι είναι εντός χρονοδιαγράμματος» δήλωσε μεταξύ των άλλων.

Μετεκλογικά

Να σημειώσω μόνο ότι όλη αυτή η προεκλογική υπερκινητικότητα του κ. Γεωργιάδη –το επόμενο μεγάλο show είναι στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας– δεν εξυπηρετεί μόνο τις παρούσες ανάγκες της κυβέρνησης, αλλα αποβλέπει και σε μετεκλογικές εξελίξεις. Υστερόβουλες ή κεντρικά σχεδιασμένες δεν το γνωρίζω, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι ο κ. Γεωργιάδης θα έχει ρόλο. Σίγουρα δεν θα είναι κομπάρσου…

———————————————————————————————

Η «βόμβα» στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο

Βαριά ονόματα που θα κάνουν «γκελ» στην κοινωνία και προσφέρουν πλεονεκτήματα έναντι του αντιπάλου, αναζητούν τα κόμματα για να καταρτίσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Δεν είναι εύκολη δουλειά για τις ηγεσίες των κομμάτων να βρουν ονόματα που θα προκαλέσουν αίσθηση και συζητήσεις.

Έκπληξη

Εχω όμως μία υποψία για μία ιδιαίτερη συμμετοχή στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πρόκειται για ένα όνομα που ως τώρα δεν έχει ακουστεί, κάποιοι πάντως το έχουν προτείνει.

Για να μην σας κρατώ σε αγωνία είναι η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία μαρτύρησε στα χέρια των βιαστών και δολοφόνων της στη Ρόδο. Ένα κορίτσι που έγινε σύμβολο στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πατριαρχίας και των γυναικοκτονιών.

Ο πρωθυπουργός, όντας στον Εβρο το Σαββατοκύριακο, είδε την οικογένεια, ακολούθησαν δηλώσεις της οικογένειας για το πόσο «ανθρώπινος» είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Ρελάνς στο ΣΥΡΙΖΑ

Λέτε να έχουμε τέτοια έκπληξη; Θα ήταν ένα σοβαρό «αντίβαρο» σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος άλλωστε «ποντάρει» στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θέση της γυναίκας κ.λπ.

Για να δούμε. Θα επιβεβαιωθώ;

———————————————————————————–

Deal ενόψει;

Ως γνωστόν από τον περασμένο Νοέμβριο επισήμως ο μεγάλος ιταλικός ενεργειακός κολοσσός της Enel έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να αποεπενδύσει από χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Και κάπως έτσι η ΔΕΗ απέκτησε τα assets των Ιταλών στη Ρουμανία.

Η διοίκηση της πολυεθνικής τότε είχε αναγγείλει κι ένα ειδικό μοντέλο για τις δραστηριότητες της σε χώρες, όπως στην Ελλάδα.

Πρόκειται για Stewardship Model. Με πιο απλά λόγια, οι θυγατρικές του ομίλου θα αναζητούν στρατηγικούς εταίρους.

Αυστραλοί

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι οι Ιταλοί είναι πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία με το αυστραλιανο fund Macquarie. Το ποσοστό που θα πουληθεί στην Ελλάδα (της Enel Green Power Hellas) ίσως να ξεπερνά και το 50%, αλλά και το τίμημα, υποστηρίζουν οι πηγές μου, θα κάνει αίσθηση… Υπενθυμίζω ότι η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ της ελληνικής θυγατρικής ανέρχεται σε 481,7 MW και το χαρτοφυλάκιο αδειών σε 1,5 GW.

Όσον αφορά το χρόνο των ανακοινώσεων πολύ δείχνουν και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Άντε το πολύ λίγο πριν την Κυριακή του Θωμά…

——————————————————————————————————-

Ξήλωμα α λα ιταλικά…

Οι Ιταλοί της Italgas από τότε που απέκτησαν την ΔΕΠΑ Υποδομών δεν έχουν σταματήσει να «ανακατεύουν την τράπουλα» στις τρεις Εταιρείες Διανομής Αερίου. Σε δουλειά να βρίσκονται…

Να σας θυμίσω ότι οι αγοραστές της πάλαι ποτέ κρατικής εταιρείας μπήκαν με μεγάλη φόρα! Δεν προχώρησαν σε ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων, οι οποίες έληξαν, και ταυτόχρονα προχώρησαν σε πρώτη φάση και σε μία περίεργη αλλαγή των επικεφαλής των τριων ΕΔΑ.

Η κυρία Ζανινιότι

Πιο συγκεκριμένα απομάκρυναν τον γενικό διευθυντή της ΕΔΑ Αττικής κ. Πιέρρο Χατζηγιάννη και στη θέση του τοποθέτησαν τον γενικό διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Λεωνίδα Μπακούρα. Ο τελευταίος μάλιστα ηγείτο και των δύο εταιρειών. Επιπλέον, οι Ιταλοί υποβάθμισαν και τον CEO της ΔΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου της υπόλοιπης Ελλάδας) κ. Μάριο Τσάκα σε μέλος του Δ.Σ.

Τη θέση του κ. Τσάκα ανέλαβε η κ. Φραντσέσκα Ζανινιότι, η οποία προέρχεται από την Italgas – το όνομα της το επιβεβαιώνει.

Όπως μαθαίνω, η κ. Ζανινιότι τοποθετήθηκε και στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Ο κ. Μπακούρας, φέρεται να απομακρύνθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή, της εν λόγω εταιρείας, την οποία η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος έχτισε πετυχαίνοντας μεγάλη διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

Συγχώνευση

Τώρα, καθώς λέγεται, η θέση του κ. Μπακούρα κρίνεται επισφαλής και για την ΕΔΑ Αττικής. Οι Ιταλοί δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους για τον ορισμό και σ΄αυτή την εταιρεία στελέχους από την Italgas.

Επίσης αυτό που πληροφορούμαι είναι ότι σε δύο με τρεις μήνες το πλάνο των Ιταλών για την πλήρη συγχώνευση των τριών ΕΔΑ όχι απλά θα έχει ξεδιπλωθεί αλλά θα έχει ολοκληρωθεί.

Είμαι περίεργος να δω αν τελικά οι Ιταλοί θα δείξουν τέτοια ορμητική διάθεση και για επενδύσεις στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Αναμένω…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories