Γνωρίζω ότι αδημονούσατε, γι΄ αυτό και εγώ σπεύδω να σας βγάλω από την αγωνία που σας διακατέχει.

Λοιπόν, είναι οριστικό. Ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή – του νεώτερου – θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποιά περιοχή; Στην περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα πηγές του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης μου έλεγαν πως η υποψηφιότητα του πηγαίνει καλά – «έχει πέρασμα στον κόσμο». Εντυπωσιακό! Και μου είπαν επίσης ότι στις τοπικές μετρήσεις βρίσκεται στη τέταρτη θέση – στην πρώτη είναι ο κ. Χρήστος Σπίρτζης με ποσοστό 27% και ο κ. Αντώναρος με 16%, σημειώνοντας μου ότι φέρεται να έχει μία ορισμένη επιρροή και στον χώρο των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Κι είναι αλήθεια πως δεν του το είχα… Παρεμπιπτόντως στη συγκεκριμένη περιφέρεια το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως έχει σοβαρό πρόβλημα. Του έχει στοιχίσει η αποχώρηση της – νυν βουλευτή – κυρίας Γεωργίας Μαρτίνου από το ψηφοδέλτιο.

Η συγκυβέρνηση με τους – αλήστου μνήμης – Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Πάνου Καμμένου, άνοιξε τον δρόμο, τα υπόλοιπα έπονται…

Και αφού σας είπα τα σοβαρά, να περάσουμε τώρα και στα … «επουσιώδη»!

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί…

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, όχι μόνο δεν ανησυχεί για τον κίνδυνο της ακυβερνησίας ή γενικότερα για την πολιτική σταθερότητα, αλλά «παίζει και τα ρέστα του» – αυτό είναι δικό μου – πως η χώρα μας θα αποσπάσει, εντός του 2023 την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Τόσο σίγουρος και τόσο ήσυχος! Σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρει χαρακτηριστικά «Δεν δίνω καμία πιθανότητα να μην πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα» για να προσθέσει πως «Στην ουσία οι αγορές την έχουν προεξοφλήσει». Είπε κι άλλα ο κ. Στουρνάρας εξίσου ενδιαφέροντα.

Ερωτηθείς μάλιστα για τον κίνδυνο της αβεβαιότητας από τις διπλές εκλογές απάντησε «Δεν τη βλέπω, δεν τη βλέπω. Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Νομίζω πως έχουμε γίνει πολύ σοφότεροι μετά τις τελευταίες κρίσεις». Δηλαδή για να καταλάβω, δεδομένου ότι – δημοσκοπικά – τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων είναι χαμηλά, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο παιχνίδι, οι «ασκήσεις συστημικότητας» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έπιασαν τόπο»! Ετσι; Γίναμε σοφότεροι. Είναι απλό…

Η έκλυση τοξικότητας

Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με το … «πολεοδομικό επίδικο» της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Όμως αν η έκλυση τοξικότητας επικρατήσει στις υπόλοιπες 48 ημέρες, που απομένουν ως την 21η Μαΐου, τότε σκέφτομαι πως θα έχουν «ανατιναχθεί» όλες οι «γέφυρες» επικοινωνίας. Κι αν κανένας δεν είναι τόσο ισχυρός για να σχηματίσει κυβέρνησης, τι θα συμβεί; Ήρεμα ρωτάω.

Τα Τέμπη, οι εκλογές και η αγορά καυσίμων

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη όπως σας έχω πληροφορήσει είχε επηρεάσει γενικότερα την αγορά στις πρώτες εβδομάδες. Για την ένδυση και την υπόδηση σας έχω ενημερώσει. Αντίστοιχες επιπτώσεις υπάρχουν και στην αγορά των καυσίμων.

Στέλεχος εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών μου έλεγε ότι και οι οδικές μετακινήσεις επηρεάστηκαν. Οι πωλήσεις των καυσίμων υποχώρησαν τις μέρες μετά το δυστύχημα, καθώς ο κόσμος δεν είχε διάθεση για βόλτες και εκδρομές με αυτοκίνητο.

Ωστόσο, μου σημειώνει η ίδια πηγή, πως το σκηνικό αυτό συνεχίζεται και φαίνεται ότι επιβαρύνεται και με την εκλογική αβεβαιότητα. Αρκετοί επιχειρηματικοί κλάδοι έχουν «καθίσει. Με αποτέλεσμα η ζήτηση, επί παραδείγματι, σε ντίζελ να έχει υποχωρήσει.

Οι επιχειρηματίες νιώθουν αβέβαιοι με το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης και της επαναλαμβανόμενης προσφυγής στις κάλπες, παγώνοντας επενδυτικές αποφάσεις αλλά και μεγάλα ανοίγματα στην αγορά.

Η ελπίδα της αγοράς καυσίμων είναι στον Ιούνιο. Αν κι εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων, τα στελέχη των εταιρειών θεωρούν ότι ο τουρισμός θα πάει καλά και έτσι οι πωλήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο θα ανακάμψουν.

Και συνολικά η ελληνική οικονομία στον τουρισμό βασίζεται.

Είναι μία κάποια λύσις…

Τα προγράμματα επιδοτήσεων

Όλα τα υπουργεία τρέχουν να προλάβουν να κλείσουν εκκρεμότητες πριν κατέβουν τα μολύβια για τα καλά, πλησιάζοντας στην ημερομηνία των εκλογών.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως μαθαίνω, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου θέλουν πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών να έχουν ολοκληρωθεί τα δημοφιλή προγράμματα επιδοτήσεων των νοικοκυριών που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Για ψήφους, παιδιά, τρέχουν τα κόμματα στις εκλογές. Μην ξεχνιόμαστε…

Και φωτοβολταϊκά έχω και θερμοσίφωνες αλλάζω!

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, σίγουρα θα ανοίξουν οι πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και το «Εξοικονομώ για Νέους».

Η ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να έχουν ετοιμαστεί προς προκήρυξη και τα προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον 2023», το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» αλλά και το «Φορτίζω Παντού».

Το τελευταίο αφορά στην ενίσχυση επιχειρήσεων που θέλουν να εγκαταστήσουν φορτιστές ηλεκτροκίνησης δημόσια προσβάσιμους σε αυτοκίνητα.

Και επιδοτήσεις

Και μία ακόμη εκκρεμότητα που θέλει η ηγεσία του υπουργείου να κλείσει εγκαίρως είναι εκείνη για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Επιδιώκεται να παραταθεί το καθεστώς του πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής αγοράς αλλά και οι επιδοτήσεις για περίπου έναν χρόνο ακόμα.

Το αφεντικό τρελάθηκε και ξεπουλάει…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories