Για επικείμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας κάνει λόγο στη νέα της έκθεση η Oxford Economics, η ένταση της οποίας θα εξαρτηθεί από τις αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχασε μέρος της δυναμικής στο μέσο του α΄ τριμήνου, βάσει του δείκτη επιχειρηματικού κύκλου της εταιρείας αναλύσεων ο οποίος τον Φεβρουάριο σημείωσε αισθητή επιβράδυνση. Και οι έξι υποκείμενοι δείκτες της Oxford Economics κινήθηκαν πτωτικά, μια πτώση που προκλήθηκε από τη σημαντική υποχώρηση της πραγματικής μεταποιητικής δραστηριότητας. Οι πραγματικές προσωπικές δαπάνες και τα εισοδήματα, έχασαν το λιγότερο έδαφος κι έτσι η αμερικανική οικονομία κατάφερε αποφύγει την ύφεση.

Καμπανάκι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας από την Goldman Sachs

Τα πρόσφατα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εντείνουν τη σοβαρότητα και να μεγαλώσουν τη διάρκεια της ύφεσης την οποία η Oxford Economics αναμένει να εκδηλωθεί κατά το γ΄ τρίμηνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το οικονομικό κόστος από τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα δεν θα γίνει πλήρως αισθητό για αρκετούς μήνες, καθώς οι τράπεζες θα καταστήσουν πιο αυστηρά τα πρότυπα για τη χορήγηση δανείων και θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μια ξαφνική σύσφιγξη των προτύπων δανεισμού θα προκαλούσε μια επιβάρυνση 0,7% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Η επικείμενη έρευνα της Fed για τη γνώμη των ανώτερων στελεχών, που θα δημοσιευθεί τον Μάιο, θα βοηθήσει για να προσδιορισθούν οι επιπτώσεις από την πρόσφατη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κύκλου (BCI) της Oxford Economics υποχώρησε απότομα στο 0,08 τον Φεβρουάριο από 0,38 τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η ανάγνωση αυτή σηματοδότησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν βρισκόταν σε ύφεση στα μέσα του α΄ τριμήνου. Μια ύφεση θα συνέπιπτε συνήθως με μια ένδειξη στο εύρος -0,25 έως -0,50.

Η μέτρηση του Φεβρουαρίου ήταν η χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2021, όταν η οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση της πανδημίας. Και οι έξι δείκτες που τροφοδοτούν τον δείκτη BCI κινήθηκαν χαμηλότερα τον Φεβρουάριο, ενώ αναμένεται ότι θα επιδεινωθούν περαιτέρω φέτος. Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές βλέπουν υψηλή πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως