Κακά μαντάτα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας περιλαμβάνει το τελευταίο σημείωμα της Goldman Sachs που «βλέπει» υψηλό κίνδυνο ύφεσης και ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Federal Reserve προκειμένου να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ το 2023, προβλέποντας πλέον ανάπτυξη μόλις κατά 1,1% από την προηγούμενη εκτίμηση του 1,5%.

Διαβάστε επίσης: Υψηλό 11 ετών για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων 

Παράλληλα, η παραμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα θα αναγκάσει την Fed να διατηρήσει την πολύ επιθετική στρατηγική της, με αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, αντί των 50 μονάδων που περίμενε η τράπεζα στην προηγούμενη ανάλυση της, αλλά και επιπλέον μετριοπαθείς αυξήσεις κατά 0,50% στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Αυξημένες πιθανότητες ύφεσης 

«Το μονοπάτι των αυξημένων επιτοκίων σε συνδυασμό με τις πρόσφατες πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες υπονοούν κάπως χειρότερες προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση την επόμενη χρονιά» αναφέρει ο οικονομολόγος της τράπεζας Τζόζεφ Μπριγκς.

Πραγματικά, η ανεργία εκτιμάται πως επίσης θα αρχίσει να παίρνει την ανιούσα, με το δείκτη να αυξάνεται στο 4,1% μέχρι τα τέλη του 2023, από το 3,7% που είναι σήμερα και να κινείται γύρω στο 4,2% το 2024.

Ο συνδυασμός των δυσμενών αυτών δεδομένων οδηγεί την τράπεζα να αυξάνει τις πιθανότητες μιας ύφεσης μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες στο 35%.

Η διήμερη συνεδρίαση του συμβουλίου της Fed ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Καστέλ: Οι παλιομοδίτικες συνήθειες του μυστικοπαθούς δισεκατομμυριούχου του κρασιού «θολώνουν» τη διαδοχή
Διεθνή |

Ο μυστικοπαθής κροίσος Καστέλ, οι παλιομοδίτικες συνήθειες του και τα προβλήματα στη διαδοχή

Έχτισε μια παγκόσμια αυτοκρατορία κρασιού και μπύρας από ένα μικρό εμπορικό φυλάκιο στο Μπορντό, αλλά σε ποιον ανήκει στην πραγματικότητα η επιχείρηση και τι θα συμβεί μετά τον θάνατο του 96χρονου;