Αφού τους προηγούμενους μήνες οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ανακοίνωσαν ίσως τον μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων της ιστορίας τους, τώρα διαπιστώνουν πόσο δύσκολο είναι να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους εκτός ΗΠΑ, ειδικά αυτών επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες μπορούν να ανακοινώσουν εκτεταμένες περικοπές θέσεων εργασίας και να απολύσουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες εργαζομένους μέσα σε μήνες – και πολλές το έχουν ήδη κάνει. Ωστόσο, στην Ευρώπη οι μαζικές απολύσεις των Big Tech έχουν πρακτικά φρενάρει λόγω της προστασίας της εργασίας που καθιστά σχεδόν αδύνατη την απόλυση ατόμων σε ορισμένες χώρες χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.

Στον… δρόμο σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στην τεχνολογία [Γράφημα]

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, αυτό έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας, αβέβαιοι για το αν θα επηρεαστούν από τις διαπραγματεύσεις που μπορεί να διαρκέσουν επ’ αόριστον.

Οι περιπτώσεις Γαλλίας και Γερμανίας

Στη Γαλλία, η μητρική της Google, Alphabet, βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων μέσω εθελούσιων αποχωρήσεων, προσφέροντας πακέτα αποζημιώσεων που ελπίζει ότι είναι αρκετά γενναιόδωρα για να κάνουν τους εργαζόμενους να φύγουν, είπαν άτομα με γνώση του θέματος στο Bloomberg. Η Amazon από την πλευρά της προσπάθησε να κάνει κάποια ανώτερα διευθυντικά στελέχη εκεί να παραιτηθούν λαμβάνοντας αποδοχές ενός έτους, ενώ έχει χορηγήσει άδεια σε αποχωρούντες υπαλλήλους, ώστε οι μετοχές τους να μπορούν να κατοχυρωθούν και να καταβληθούν ως μπόνους.

Τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία, όπου η εργατική νομοθεσία είναι από τις ισχυρότερες στην ΕΕ, η Google βρίσκεται επί του παρόντος σε διαπραγματεύσεις με επιτροπές εργαζομένων – στην ουσία ομάδες εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων που διαπραγματεύονται με τη διοίκηση. Σύμφωνα με το νόμο, οι εταιρείες υποχρεούνται να διαπραγματεύονται με αυτά τα συμβούλια πριν από την εφαρμογή των απολύσεων — μια μερικές φορές χρονοβόρα διαδικασία που περιλαμβάνει συλλογή πληροφοριών, διαπραγματεύσεις και δυνατότητα προσφυγής.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, εξαιτίας αυτών των απαιτήσεων τα υποκαταστήματα της Google στη Γερμανία και τη Γαλλία θα είναι μερικές από τις τελευταίες τοποθεσίες που θα επηρεαστούν από τις περικοπές, ή ενδεχομένως και καθόλου. Όταν το Bloomberg ζήτησε σχόλιο από την Google, η αμερικανική εταιρεία επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις προσθέτωντας ότι δεν σχεδιάζει να εφαρμόσει απολύσεις σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Ελλάδα ή η Αυστρία.

Προσεκτικές κινήσεις

«Εργαζόμαστε προσεκτικά και μεμονωμένα σε κάθε χώρα όπου πραγματοποιούνται μειώσεις προσωπικού για να τηρούνται πλήρως οι τοπικές νομικές απαιτήσεις, οι οποίες ποικίλλουν ανά τοποθεσία, είναι περίπλοκες και απαιτούν χρόνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Στο Παρίσι, όπου η Google έχει περίπου 1.600 υπαλλήλους, ένα συμβούλιο εργαζομένων βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρεία σχετικά με το πόσοι υπάλληλοι — και ποιες ειδικότητες — θα συμπεριληφθούν σε ένα σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης. Άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία λένε ότι η επίλυση θα μπορούσε να απέχει ακόμη εβδομάδες, και στο μεταξύ, τα πράγματα θα συνεχιστούν ως συνήθως.

Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η προστασία της εργασίας δεν είναι τόσο αυστηρή, εκτιμάται ότι 500 από τους 8.000 υπαλλήλους της Google θα πρέπει να φύγουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνδικάτου Unite, Μάθιου Γουέιλι, δηλαδή ποσοστό απολύσεων 6% που συνάδει με τον παγκόσμιο στόχο της εταιρείας. Οι συνομιλίες με το συμβούλιο εργαζομένων θα καταλήξουν σε εμπιστευτικά πακέτα απόλυσης, αλλά ο αριθμός των αποχωρήσεων δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. «Προσπαθούν να κάνουν το ελάχιστο νόμιμο», είπε ο Γουέιλι στο Bloomberg, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Το ίδιο ισχύει στο Δουβλίνο, όπου τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η Google σχεδιάζει να απολύσει 240 υπαλλήλους και στη Ζυρίχη, όπου τα συνδικάτα προβλέπουν ότι ο αριθμός των απολύσεων θα είναι περίπου 200.

Το ενιαίο συνδικάτο

Για να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις, τα συνδικάτα δημιούργησαν πρόσφατα ένα συμβούλιο εργασίας της Google για χώρες της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει όμως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Αναμένεται να λειτουργήσει σε περίπου έξι μήνες και θα αποτελέσει μια ισχυρή συλλογική φωνή στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον Γουέιλι, αυτό αντιπροσωπεύει «μια μεγάλη αλλαγή», καθώς η εταιρεία θα πρέπει να ενημερώσει τους υπαλλήλους πολύ πιο έγκαιρα για τα σχέδιά της. Αυτή η ευρωπαϊκή επιτροπή διαχείρισης θα αποτελείται από εκπροσώπους που είναι υπάλληλοι της Google και θα έχει τετραετή θητεία. Τα μέλη της επιτροπής θα έρχονται σε επαφή με την διοίκηση της Google και θα έχει έδρα στο Δουβλίνο.

Οι διαφορές Ευρώπης – Αμερικής

Αν και τα διαφορετικά πρότυπα μεταχείρισης δεν έχουν δημιουργήσει τριβές μεταξύ των εργαζομένων της Google σε όλο τον κόσμο, «οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνουν τα πράγματα στις ΗΠΑ έναντι της Γαλλίας και της Γερμανίας» είναι διαφορετικός, λέει ο Πάρουλ Κουλ, εκτελεστικός πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων της Alphabet και μηχανικός λογισμικού στην Google με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Είναι ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους στις ΗΠΑ να βλέπουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά σε άλλα μέρη – είναι ένα σχέδιο για το τι μπορούν να αγωνιστούν οι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή