Τα βήματα της Alibaba, του κινεζικού γίγαντα που την Τρίτη ανακοίνωσε ότι θα διαχωρίσει τις δραστηριότητές του σε έξι επιχειρηματικούς ομίλους, ο καθένας εκ των οποίων – με ξεχωριστό δσ και CEO – θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει εξωτερική χρηματοδότηση και να εισέλθει στο χρηματιστήριο, ενδέχεται να ακολουθήσουν παγκόσμιοι ανταγωνιστές της όπως η Amazon και η Alphabet.

Alibaba: Ανακοινώθηκε ο διαχωρισμός σε 6 επιχειρηματικούς ομίλους

Με τις αγορές να υποδέχονται με ενθουσιασμό το σχέδιο της Alibaba, ο κινεζικός κολοσσός θα μπορούσε, όπως σημειώνει το Barron’s, να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους μεγάλους διεθνείς ανταγωνιστές του, οι μετοχές των οποίων βρέθηκαν το 2022 στο επίκεντρο πιέσεων. Η μετοχή της Amazon, συγκεκριμένα, αν και έχει αυξηθεί κατά περίπου 16% μέχρι στιγμής φέτος, έχει καταγράψει απώλειες περίπου 42% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Ομοιότητες

Όπως σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό, οι επιχειρήσεις της Amazon μοιάζουν πολύ με αυτές της Alibaba, και το αντίστροφο. Υπάρχει η Amazon Web Services, ένας κυρίαρχος πάροχος υπηρεσιών cloud, ένα κινηματογραφικό στούντιο, περιουσιακά στοιχεία logistics, επιχείρηση λιανεμπορίου μέσω ίντερνετ, διαδικτυακής διαφήμισης και υπηρεσίες λιανικού εμπορίου τρίτων.

Η Alibaba «δίνει ώθηση και θετικό μήνυμα σε άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ότι μπορούν επίσης να διερευνήσουν και να εξετάσουν τη διάσπαση των τμημάτων τους για να δημιουργήσουν αξία», δήλωσε ο Jim Osman, ιδρυτής της The Edge Research, που ειδικεύεται σε εταιρικές αποσχίσεις και εταιρικές συναλλαγές.

«Αν (η διάσπαση) γίνει με επιτυχία, η Alibaba θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τους ομίλους όσον αφορά τη δημιουργία αξίας», δήλωσε στο Barron’s.

Εκτιμήσεις για αύξηση εσόδων

Ο Osman δήλωσε ότι σε ένα σενάριο διάσπασης, η Amazon Web Services και η υπόλοιπη Amazon μαζί θα μπορούσαν να αποφέρουν περίπου 200 δολάρια σε δύο χρόνια. Η μετοχή της Amazon βρίσκεται σήμερα λίγο κάτω από τα 100 δολάρια ανά μετοχή και απέχει περίπου 50% από το επίπεδο ρεκόρ των σχεδόν 189 δολαρίων που είχε φτάσει το καλοκαίρι του 2021.

Η Alphabet βρίσκεται επίσης στη λίστα του Osman με τις εταιρείες που θα μπορούσαν, πιθανώς, να εξετάσουν το σενάριο της διάσπασης. «Αντιμετωπίζει συνεχή αντιμονοπωλιακό έλεγχο λόγω του ρόλου της ως κυρίαρχου παίκτη στην αγορά διαφήμισης», δήλωσε ο Osman, ο οποίος πιστεύει ότι η εταιρεία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσχίσει πρώτα το YouTube «για να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους και να αποφύγει τον περιττό αντιμονοπωλιακό έλεγχο».

Καθήλωση

Προς στιγμήν, οι μετοχές της Amazon και της Alphabet δεν έχουν λάβει ώθηση από την ανοδική πορεία της μετοχής της Alibaba. Η μετοχή της Amazon μειώθηκε κατά 1,2% στις απογευματινές συναλλαγές, ενώ οι μετοχές της Alphabet κινήθηκαν περίπου 1,6% χαμηλότερα.

Η μετοχή της Alphabet έχει αυξηθεί κατά περίπου 14% σε ετήσια βάση, αλλά έχει καταγράψει μείωση περίπου 29% τους τελευταίους 12 μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή