Με αυξητικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο 2023 οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, οι οποίες άγγιξαν τους 200.000 τόνους, με τις πατάτες και τα κρεμμύδια να βρίσκονται στην κορυφή των εισαχθέντων προϊόντων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas, από τους 200.000 τόνους, οι 95.000 τόνοι ήταν πατάτες, οι 50.000 τόνοι μπανάνες, οι 13.000 κρεμμύδια, οι 350 τόνοι ντομάτες και οι 300 τόνοι λεμονιών.

Φρούτα και λαχανικά: Με ρυθμούς ρεκόρ συνεχίζονται οι εξαγωγές

Οι αντίστοιχες ποσότητες που εισήχθησαν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν 80.800 τόνοι πατάτας, 54.900 τόνοι μπανάνας, 3.960 τόνοι κρεμμύδια, 400 τόνοι ντομάτας και 746 τόνοι λεμόνια «με ότι αυτό σημαίνει για την απορρόφηση της ελληνικής παραγωγής, σχολιάζουν οι εξαγωγείς.

Οι έλεγχοι για ελληνοποιήσεις

Έως τις 5 Μαΐου θα διαρκέσουν οι έλεγχοι για τα εξαγόμενα και εισαγόμενα νωπά οπωροκηπευτικά για την συμμόρφωση με τις εμπορικές προδιαγραφές και τον έλεγχο της ορθής αναγραφής στη σήμανση και στα παραστατικά διακίνησης της χώρας καταγωγής.

Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν αποκλειστικά και μόνο:

  • σε σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης νωπών οπωροκηπευτικών δίνοντας έμφαση σε προϊόντα όπως πατάτες, τομάτες, λεμόνια και κρεμμύδια
  • στο ωράριο των Υπηρεσιών δεδομένου ότι η πρόβλεψη για υπερωριακή απασχόληση δεν είναι επαρκής.

«Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις κοινοτικές αγορές και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής, σε διάφορους τομείς όπως ο φυτοϋγειονομικός, ο ηθικός και ο περιβαλλοντολογικός καθιστώντας το κοινοτικό μοντέλο παραγωγής στις καταναλωτικές αγορές όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό», τονίζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σημειώνει δε, ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές να επιτηρούν την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών – ποιότητας για τα εισαγόμενα και τα διακινούμενα στην ελληνική αγορά εγχώρια προϊόντα αλλά και τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα έτσι ώστε «να διασφαλιστεί η φήμη των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους».

«Είναι γνωστό, πιστεύουμε, και στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ότι το εμπόριο νωπών οπωροκηπευτικών διενεργείται και εκτός ωραρίου των Δημοσίων Υπηρεσιών», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO