Συνέχεια στον κατήφορο που έχει χαράξει στις συνεδριάσεις του Απριλίου είχε χθες η μετοχή της Airbnb, έπειτα από δημοσίευμα αμερικανικής ιστοσελίδας στο οποίο γινόταν εκτενής αναφορά για τις δυσάρεστες εμπειρίες των χρηστών.

Οι χρήστες της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναφέρουν μεταξύ άλλων για την ύπαρξη κρυφών καμερών σε υπνοδωμάτια και μπάνια στα διαμερίσματα που διέμειναν, για ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής όπως και για περιστατικά αιφνίδιου καθαρισμού των χώρων. Στο δημοσίευμα της η ιστοσελίδα thebearcave.substack.com κάνει λόγο για πληθώρα παραπόνων από μεριάς των χρηστών.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στo Airbnb τον Φεβρουάριο – Οι προοπτικές για φέτος [Πίνακας]

Μετά τη δημοσιοποίηση του δημοσιεύματος η μετοχή της εταιρείας χθες στη Wall Street κατέγραψε ένα -4,90% δίνοντας συνέχεια την καθοδική πορεία που καταγράφει τον Απρίλιο, διαμορφώνοντας τις συνολικές της απώλειες στο -11,82%.

Η δυσμενής συγκυρία

Για την εταιρεία η συγκυρία μόνο ιδανική δεν είναι, καθώς νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο στο Μόντρεαλ τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο χρησιμοποιούταν για κρατήσεις καταλυμάτων μέσω της Airbnb. Στο πόρισμά τους αξιωματούχοι του δήμου επισήμαναν ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν έπρεπε να ενοικιάζεται γι αυτό τον σκοπό.

Από την άλλη, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες με μεγάλο όγκο κρατήσεων στην πλατφόρμα έχουν γυρίσει την πλάτη στην Airbnb, έχοντας δημιουργήσει τις δικές τους πλατφόρμες κρατήσεων στις οποίες προσφέρουν φθηνότερες τιμές για διαμονή.

Νωρίτερα φέτος, οι ταξιδιωτικές εταιρείες δήλωσαν ότι δεν είχαν παρατηρήσει ακόμη μείωση της ζήτησης παρά τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας.

Στο δημοσίευμα του Bear Cave, επισημαίνεται ότι η αύξηση αυτή στα ακίνητα που προσφέρονται για διαμονή εκτός Airbnb θα μεγαλώσει τον ανταγωνισμό και ενδέχεται να απειλήσει περαιτέρω τα έσοδά της. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Airbnb.

«Η Airbnb.. βρίσκεται σε μια πολύ πιο ευνοϊκή αγορά και μοιάζει πολύ περισσότερο με την Amazon: τα πάντα στο Amazon είναι σχεδόν αγορασμένα με άλλο τρόπο, αλλά αυτό δεν την καθιστά λιγότερο πολύτιμη πλατφόρμα», σύμφωνα με τον αναλυτή της Bernstein, Ρίτσαρντ Κλαρκ.

Επί του παρόντος πάντως η εταιρεία έχει προβεί σε μείωση του λειτουργικού της κόστους, απολύοντας προσωπικό τον περασμένο μήνα προκειμένου να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους της.

Τα έσοδα της Airbnb το 2022 αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση και ήταν η πιο κερδοφόρα χρονιά της εταιρείας στην ιστορία. Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίκο ανέφερε αύξηση 16% στις ενεργές καταχωρίσεις κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο δεν ήταν σύμφωνες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα