Οι ρωσικές διωκτικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, ‘Εβαν Γκερσκόβιτς, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

Ο ανταποκριτής της αμερικανικής εφημερίδας δήλωσε αθώος, αρνούμενος «κατηγορηματικά» τις κατηγορίες σε βάρος του, μετέδωσαν το Interfax και το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ρωσία-ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν απαιτεί την άμεση απελευθέρωση Αμερικανού δημοσιογράφου

Ο Γκερσκόβιτς, Αμερικανός πολίτης ρωσικής καταγωγής, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην πόλη των Ουραλίων Γεκατερίνεμπουργκ με κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες η Wall Street Journal, δυτικοί ηγέτες και συνάδελφοί του χαρακτήρισαν ψευδείς.

Σύμφωνα με το Interfax, ο Γκερσκόβιτς διώκεται βάσει του άρθρου 276 του ρωσικού Ποινικού Κώδικα, κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Πρώην στέλεχος της CIA: «Αποκλείεται ο δημοσιογράφος της WSJ να είναι πράκτορας των ΗΠΑ»

Εξαιρετικά απίθανο θεωρεί πρώην στέλεχος της CIA να είναι πράκτορας των ΗΠΑ ο συλληφθείς από τις ρωσικές αρχές δημοσιογράφος της WSJ Έβαν Γκέρσκοβιτς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπιμπ από τη δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Quincy, ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης ρωσικών θεμάτων στη CIA, η σύλληψη του δημοσιογράφου από τις ρωσικές αρχές δείχνει ότι η Μόσχα «αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο τις ΗΠΑ ανοιχτά ως εμπόλεμο μέρος ενός πολέμου εναντίον της Ρωσίας».

Επικαλούμενο αμερικανικό νόμο του 1977, που απαγόρευε τη στρατολόγηση δημοσιογράφων από τη CIA, το πρώην στέλεχος υποστήριξε ότι είναι «πολύ απίθανο ο Έβαν Γκέρσκοβιτς να είναι περιουσιακό στοιχείο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ή το ρεπορτάζ του να κατευθύνεται ή να επηρεάζεται από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών».

Ο Τζορτζ Μπιμπ πρόσθεσε ότι, δεδομένου ότι η Μόσχα φαίνεται να «κάνει τον Γκέρσκοβιτς παράδειγμα» για το επικριτικό του ρεπορτάζ, «οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι απίθανο να συμφωνήσουν να τον απελευθερώσουν ή να τον ανταλλάξουν σύντομα με έναν Ρώσο που είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ».

«Μια πρόωρη απελευθέρωση θα υπονόμευε τον επιδιωκόμενο εκφοβισμό των Ρώσων έναντι άλλων δημοσιογράφων», είπε χαρακτηριστικά.

Η σύλληψη προκάλεσε την έντονη επίπληξη των υποστηρικτών της ελευθερίας του Τύπου. «Η Ρωσία διέβη τον Ρουβίκωνα και έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους ξένους ανταποκριτές ότι δεν θα τους χαριστεί η συνεχιζόμενη εκκαθάριση των ανεξάρτητων ΜΜΕ στη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γκουλνόζα Σάιντ της ΜΚΟ Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση