Αναβάθμισε το χρηματοπιστωτικό προφίλ της Mytilineos σε «ΒΒ+» από «ΒΒ» η Fitch, διατηρώντας σταθερό το outlook της ελληνικής εισηγμένης.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αξιολόγηση του διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου έρχεται και ως προάγγελος της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, ενώ η ελληνική πολυεθνική βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Τι σημαίνει για οικονομία και τράπεζες η αναβάθμιση από τη Fitch

Σταθερή λειτουργική απόδοση

Η Fitch δημοσιοποιώντας την έκθεση αξιολόγησης της Mytilineos, αιτιολογεί την υψηλότερη βαθμολογία: «Η αναβάθμιση καθοδηγείται από τις προσδοκίες μας για τη σταθερή λειτουργική απόδοση της εταιρείας από το 2023 και έπειτα. Αυτή χαρακτηρίζεται από την διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και από τα προσδοκώμενα υψηλότερα κέρδη με την κατασκευή έργων ΒΟΤ αλλά την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στις ΑΠΕ».

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν επίσης πως «αναμένουμε σημαντική και σταθερή βελτίωση του δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς EBITDA) σε 1,5x έως το 2024 από 2 με 3x το 2019-2021».

Σύμφωνα με τη Fitch το χρηματοοικονομικό προφίλ της Mytilineos συνεχίζει να αντανακλά το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της χαρτοφυλάκιο, το επιχειρηματικό προφίλ που ευνοείν τις συνέργειες και τους χειρισμούς στη Μεταλλουργία για χαμηλά λειτουργικά κόστη: «Η αναβάθμιση επίσης αντανακλά την ισχυρή και αυξανόμενη θέση της στην αγορά ηλεκτρισμού η οποία παρέχει στην εταιρεία σταθερές ταμειακές ροές και υποστηρίζει την αναβάθμιση», επισημαίνει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος στο εισαγωγικό της έκθεσης.

Υψηλότερες προσδοκίες

Από το report της Fitch ξεχωρίζουν οι επισημάνσεις της πως «οι αποδόσεις της Mytilineos ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες» εννοώντας τις εκτιμήσεις που είχε κάνει ο ίδιος ο οίκος.

«Η εταιρεία επωφελήθηκε κατά την ενεργειακή κρίση της ΕΕ το 2022 από την ισχυρή της θέση τόσο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και ως ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η επιτυχής εκτέλεση έργων στους τομείς βιώσιμης ανάπτυξης (SES) και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης (RSD), ιδίως BOT, υποστήριξε την αύξηση του EBITDA πέρα από τα ισχυρά κέρδη σε ενέργεια και φυσικό αέριο».

Αύξηση της θέσης στην ενέργεια

Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο «η εκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) ισχύος 826 MW στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύς της Mytilineos στον τομέα της ενέργειας.

Μαζί με την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων, λέει η Fitch, το μερίδιο της Mytilineos στην παραγωγή θα ανέβει από το 10,7% στο 20% μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον οίκο η αυξανόμενη τοποθέτηση στην αγορά ηλεκτρισμού θα αποτελέσει μία σταθερή μηχανή παραγωγής ταμειακών ροών.

Κέρδη EBITDA και Capex

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, τονίζεται πως η Mytilineos θα διπλασιάσει το capex σε επίπεδα 9% των εσόδων της κατά την περίοδο 2023-2026, δύο φορές πάνω από τα ιστορικά της επίπεδα. Αποδίδει την εκτίμηση αυτή στα αυξανόμενα έργα ΑΠΕ και την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στην ενέργεια.

Πέραν αυτού η Fitch προβλέπει από το 2023 EBITDA στα 900 εκ. ευρώ που θα προέρχονται από τον τομέα της ενέργειας.

Εκτιμά δε πως την περίοδο 2023-2026 θα πετύχει τον δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς EBITDA) περίπου στο 1,5x.

Σημειώνει δε πως το κεφάλαιο κίνησης θα ξεπεράσει τα 400 εκ. ευρώ το 2023 λόγω των αυξημένων έργων ΒΟΤ. Η Fitch δεν ανησυχεί εκτιμώντας πως από το 2025 θα ομολοποιηθεί το κεφάλαιο κίνησης.

Κατασκευές και ΑΠΕ

Η Fitch βλέπει επίσης υψηλά περιθώρια κέρδους στους τομείς SES και RSD, τονίζοντας ότι το 2022 ξεπέρασαν τις προσδοκίες του 2022.

Τα περιθώρια, κατά τον οίκο την περίοδο 2023 – 2026 θα ανέλθουν σε 14% και 16%, αντίστοιχα.

Τονίζει δε, την προσπάθεια της να εισέλθει στον τομέα των Παραχωρήσεων.

Μεταλλουργία

«Παρά την πτώση της τιμής του αλουμινίου από το 1ο τρίμηνο του 2022, η Mytilineos μπόρεσε να φέρει υγιείς επιδόσεις για όλο το περασμένο έτος στον τομέα της Μεταλλουργίας», υπογραμμίζει η Fitch. «Το 2023 αναμένουμε ότι το EBITDA της Μεταλλουργίας θα είναι γενικά σταθερό, με βάση το hedging που έχει κάνει η εισηγμένη στους όγκους της και μάλιστα σε ευνοϊκές τιμές για το 2023».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις