Όταν η λίστα  Forbes 400 των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής έκανε το ντεμπούτο της το 1982, μόνο δύο διασημότητες του θεάματος περιλαμβάνονταν σε αυτή. Η Γιόκο Όνο και ο ΜπομπΧόουπ. Τότε χρειαζόταν μόνο μια περιουσία ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν, συμπεριλήφθηκαν άλλοι έξι, από τους οποίους μόνο οι τρεις έγιναν δισεκατομμυριούχοι.  Ο Τζορτζ Λούκας, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Όπρα Γουίνφρεϊ.

Μπεν Φράνσις: Από bodybuilder δισεκατομμυριούχος

Στη συνέχεια ήρθε μια έκρηξη του πλούτου των διασημοτήτων. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, 11 επιπλέον αστέρες απέκτησαν την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου (αν και δύο, η Kάιλι Τζένερ και ο Kάνιε Γουέστ, έχουν αποχωρήσει από τότε).

Ο τεράστιος πλούτος δεν οφείλεται αποκλειστικά στο κύριο επάγγελμά τους, αλλά μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι διαφορετικές οι ασχολίες που τους δίνουν τη δυνατότητα να κερδίζουν δισεκατομμύρια, όπως οι επενδύσεις, οι διαφημίσεις ή ακόμα και μια φωτογραφία τους στα social media.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μάικλ Τζόρνταν, του οποίου η μισή τουλάχιστον περιουσία προέρχεται από την ιδιοκτησία της ομάδας του NBA, Charlotte Hornets. Η περιουσία του Jay-Z έχει υπερδιπλασιαστεί σε τέσσερα χρόνια χάρη σε δύο επενδύσεις που έκανε σε επιχειρήσεις ποτών. Το μεγαλύτερο μέρος της καθαρής περιουσίας της Ριάνα προέρχεται από το μερίδιο 50% στο Fenty Beauty. Aλλά και η Kιμ Καρντάσιαν έχει συγκεντρώσει περισσότερο πλούτο από τη σειρά ρούχων της SKIMs και τα social media, παρά από οτιδήποτε άλλο.

Από τους τηλεοπτικούς αστέρες της παλιάς σχολής μέχρι τη νέα γενιά των social media influencers, ακολουθεί μια βόλτα στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ, του Forbes.

Στα στοιχεία που ακολουθούν γίνεται αναφορά στο πότε έκαναν ντεμπούτο στη λίστα, με τι ποσό, πότε σταμάτησαν να συμπεριλαμβάνονται και ποια είναι η τρέχουσα περιουσία τους.

Γιόκο Όνο

1982-1986, 150 εκατομμύρια δολάρια

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Τζον Λένον, η Όνο εμφανίστηκε στο πρώτο Forbes 400. Η περιουσία του εκλιπόντος συζύγου της από τα δικαιώματα μουσικής των Beatles, τα οποία κληρονόμησε, αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Είχε επίσης 250 αγελάδες στα βόρεια της Νέας Υόρκης, αξίας περίπου 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μπομπ Χόουπ

1982-1984, 280 εκατομμύρια δολάρια

«Αν η περιουσία μου είναι αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, θα σου ρίξω στον κ…», απείλησε ο Χόουπ το 1983, αφού εμφανίστηκε στο Forbes 400 με καθαρή αξία 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκληση αποδεκτή: Το Forbes προσέλαβε έναν εκτιμητή για να αξιολογήσει τη μεγαλύτερη πηγή του πλούτου του, την τεράστια ακίνητη περιουσία του στην Καλιφόρνια. Αποδείχθηκε ότι ο κωμικός ηθοποιός έκανε λάθος. Η περιουσία του, η οποία περιελάμβανε επίσης κάποιες μετοχές της RCA και πετρελαϊκών εταιρειών (έκανε το πρώτο του εκατομμύριο επενδύοντας σε πετρέλαιο  δεκαετίες νωρίτερα) ήταν κοντά στα 115 εκατομμύρια δολάρια, ρίχνοντάς τον τελικά από τη λίστα το 1984, αφού απαιτούσε περιουσία τουλάχιστον 150 εκατ. δολαρίων.

Ντικ Κλαρκ

1986-1988, 180 εκατομμύρια δολάρια

«Δεν κάνω πολιτισμό, τον πουλάω», είπε ο Κλαρκ στο Forbes το 1996, σχεδόν μια δεκαετία αφότου εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο The Forbes 400. Αν και είχε σταματήσει να φιλοξενεί το American Bandstand το 1989 μετά από περισσότερα από 30 χρόνια στον αέρα, εξακολουθούσε να είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους διασκεδαστές της Αμερικής, κερδίζοντας μετρητά από τη διανομή επεισοδίων επανάληψης. Ο Κλαρκ κατείχε πάνω από 5 εκατομμύρια μετοχές της τότε δημόσιας εταιρείας ψυχαγωγίας Dick Clark Productions, αξίας περίπου 70 εκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή.

Στίβεν Σπίλμπεργκ

1987-Σήμερα, 225 εκατομμύρια δολάρια – Τρέχουσα καθαρή περιουσία: 4 δισεκατομμύρια δολάρια

«Είμαι τζογαδόρος», είπε ο Σπίλμπεργκ στο Forbes το 1994, τη χρονιά που έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της ψυχαγωγίας. «Δεν έχω πάρει μισθό σχεδόν μια δεκαετία τώρα». Αντίθετα, έπεισε τα κινηματογραφικά στούντιο να πληρώσουν για τις ταινίες του με αντάλλαγμα ένα ποσοστό ακαθάριστων πωλήσεων. Οι απολαβές του από την υπερπαραγωγή Jurassic Park του 1993 ανήλθαν στα 250 εκατ. δολάρια.

Μερβ Γκρίφιν

1988-1990, 300 εκατομμύρια δολάρια

Η αυτοκρατορία τηλεπαιχνιδιών του Griffin περιελάμβανε επιτυχίες όπως το Jeopardy! και το Wheel of Fortune, και η διανομή του δικού του Merv Griffin Show του απέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Το 1987, αγόρασε το ξενοδοχείο Beverly Hilton για 100 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο κατείχε μέχρι το 2003, όταν το πούλησε για 130 εκατομμύρια δολάρια. Είχε μικρότερη επιτυχία με την εταιρεία καζίνο Resorts International, την οποία αγόρασε από τον Ντόναλντ Τραμπ το 1988. Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης δύο φορές, το 1989 και το 1994.

Μπιλ Κόσμπι

1992-1995, 300 εκατομμύρια δολάρια

Το 1987 –πολύ πριν κατηγορηθεί από δεκάδες γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση και καταδικαστεί (και αργότερα αφεθεί ελεύθερος) με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης– ο Κόσμπι κέρδισε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν πέντε φορές περισσότερα από το υψηλότερο αμειβόμενο στέλεχος της χώρας εκείνη την εποχή.  Πέντε χρόνια αργότερα, η καθαρή περιουσία του Κόσμπι έφτασε τα 300 εκατομμύρια δολάρια, κερδίζοντας μια θέση στο Forbes 400. Το Cosby Show συγκέντρωνε 63 εκατομμύρια θεατές την εβδομάδα εκείνη την εποχή, αριθμός ανήκουστος στις μέρες μας (η τηλεοπτική εκπομπή με τις περισσότερες προβολές το 2022, Yellowstone , είχε περίπου 13 εκατομμύρια θεατές).

Όπρα Γουίνφρεϊ

1995-Σήμερα, 340 εκατομμύρια δολάρια – Τρέχουσα καθαρή περιουσία: 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Η παρουσιάστρια του talk-show έκανε το ντεμπούτο της στο Forbes 400 το 1995, αντικαθιστώντας τον Κόσμπι ως τον μοναδικό Αφροαμερικανό στη λίστα. Το 2003 έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα δισεκατομμυριούχος.

Τζορτζ Λούκας

1997-Σήμερα, 2 δισεκατομμύρια δολάρια – Τρέχουσα καθαρή περιουσία: 5 δισεκατομμύρια δολάρια

Δημιούργησε ένα καινούριο σύμπαν με τον Πόλεμο των Άστρων του 1977—και ένα διαρκές franchise παράλληλα, αποκομίζοντας περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια  από την ίδια την ταινία και εκατοντάδες εκατομμύριααπό τις πωλήσεις εισιτηρίων και εμπορευμάτων τις επόμενες δεκαετίες. Αλλά οι Τζεντάι και τα φωτόσπαθα δεν είναι τα μόνα πράγματα που έχει δημιουργήσει ο Λούκας. Βοήθησε να γίνει πρωτοπόρος σε μερικά από τα πρώτα ψηφιακά κινηματογραφικά στούντιο μέσω της εταιρείας του LucasFilm. Η Disney αγόρασε τα στούντιο παραγωγής για περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012.

Τζ. K. Ρόουλινγκ

2004-2012, 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ είχε ήδη γίνει δισεκατομμυριούχος όταν είχε γράψει πέντε από τα επτά μυθιστορήματα του franchise φαντασίας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις (όλα εκτός από τον Ημίαιμο Πρίγκιπα και τους Κλήρους του Θανάτου) και μόνο τρεις από τις επτά κινηματογραφικές διασκευές της είχαν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Εκείνη την εποχή ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς (και πιο ακριβοπληρωμένες) συγγραφείς στον κόσμο, μαζί με τον Τζέιμς Πάτερσον.  Η Ρόουλινγκ έπεσε από την κατάταξη των δισεκατομμυριούχων του Forbes το 2012, λόγω των υψηλών βρετανικών φόρων και μιας δωρεάς 160 εκατομμυρίων δολαρίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μάικλ Τζόρνταν

2015-Σήμερα, 1 δισεκατομμύριο δολάρια – Τρέχουσα καθαρή περιουσία: 2 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο θρύλος του μπάσκετ έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος αθλητής το 2014. Κέρδισε πάνω από 90 εκατομμύρια δολάρια παίζοντας 15 χρόνια στο ΝΒΑ—αλλά έχει κερδίσει πολύ περισσότερα εκτός γηπέδου: 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια προ φόρου από τις συνεργασίες του με τη Nike και άλλους χορηγούς. Το μεγαλύτερο deal του όμως, ήταν η αγορά των Σάρλοτ Χόρνετς. Εξγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ομάδας του NBA το 2010, όταν η αξία της ήταν 175 εκατομμύρια δολάρια. Η αξία της ομάδας ανέρχεται τώρα στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κάιλι Τζένερ

2019-2021, 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Η Τζένερ αποτελεί τη νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχο, σε ηλικία 21 ετών, τίτλος που  επιβεβαιώθηκε όταν πούλησε το 51% της Kylie Cosmetics στον κολοσσό ομορφιάς Coty τον Ιανουάριο του 2020 σε αποτίμηση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά τα έγγραφα από τη συμφωνία αποκάλυψαν ότι η περιουσία της ήταν στην πραγματικότητα πολύ μικρότερη και τελικά βγήκε από τη λίστα.

Τζέι-Ζ

2020-Σήμερα, 1 δισεκατομμύριο δολάρια – Τρέχουσα καθαρή περιουσία: 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της hip-hop έχει υπερδιπλασιάσει την περιουσία του σε μόλις τέσσερα χρόνια, χάρη στα μερίδια του στην Uber και στο Block (στο διοικητικό συμβούλιο των οποίων βρίσκεται) καθώς και στα έργα τέχνης του Jean-Michel Basquiat. Οι μεγαλύτερες πηγές πλούτου του είναι οι δύο σειρές ποτών του. Η LVMH αγόρασε το 50% των μετοχών της μάρκας σαμπάνιας του, Armand de Brignac, το 2021 και η Bacardi αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου του στην εταιρεία κονιάκ D’usse αυτόν τον Ιανουάριο.

Κιμ Καρντάσιαν

2021-Σήμερα, 1 δισεκατομμύριο δολάρια – Τρέχουσα καθαρή περιουσία: 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Η ριάλιτι σταρ που έγινε στέλεχος επιχειρήσεων, λάνσαρε το KKW Beauty το 2019 και πούλησε το 20% της εταιρείας καλλυντικών απευθείας  στην Coty για 200 εκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας καθαρής αξίας της περιουσίας της προέρχεται από τη σειρά ρούχων της SKIMS, η αξία της οποίας ήταν 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Τάιλερ Πέρι

2021-Σήμερα, 1 δισεκατομμύριο δολάρια – Τρέχουσα καθαρή περιουσία: 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Ο διάσημος ηθοποιός και παραγωγός έχει κερδίσει τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα προ φόρων μεταξύ 2005 και 2021 από παραγωγές, την εταιρεία ψυχαγωγίας Tyler Perry Studios και μια συμφωνία με τη ViacomCBS που του αποφέρει 150 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Έχει δύο αεροπλάνα και ακίνητα στην Ατλάντα, τη Νέα Υόρκη, το Ουαϊόμινγκ και το Λος Άντζελες – δάνεισε ένα από τα σπίτια του εκεί στον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ όταν παραιτήθηκαν από ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Κάνιε Γουέστ

2021-2023, 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Η περιουσία του χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε μια συμφωνία 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Adidas, με την οποία συνεργάστηκε για την παραγωγή και τη διανομή των αθλητικών παπουτσιών της σειράς Yeezy. Όλα κατέρρευσαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν έκανε επανειλημμένα αντισημιτικά σχόλια. Ο γίγαντας της αθλητικής ένδυσης απέσυρε τη συμφωνία, τραβώντας την πρίζα στο κοινό τους εγχείρημα.

Ριάνα

2022-Σήμερα, 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια – Τρέχουσα καθαρή περιουσία: 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Ριάνα έχει δύο κύριες πηγές εσόδων: την εταιρεία καλλυντικών Fenty Beauty και τη μάρκα εσωρούχων Savage X Fenty. Μια δημοφιλής μάρκα μακιγιάζ, η Fenty Beauty συνεργάζεται με τον γίγαντα ειδών πολυτελείας LVMH, η οποία ανέφερε ότι τα έσοδα της μάρκας διπλασιάστηκαν το 2022. Το Forbes εκτιμά ότι η Ριάνα έχει μερίδιο 30% στη Savage x Fenty, η οποία αποτιμήθηκε στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Πίτερ Τζάκσον

2022-Σήμερα, 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια – Τρέχουσα καθαρή περιουσία: 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο σκηνοθέτης πίσω από τα franchise The Lord Of The Rings και The Hobbit κέρδισε εκατομμύρια από τις ταινίες του. Πέρυσι, η εταιρεία οπτικών εφέ του Τζάκσον, Weta Digital, πούλησε ένα μέρος των περιουσιακών της στοιχείων στην εταιρεία παραγωγής παιχνιδιών Unity Software. Η συμφωνία 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων του απέφερε 600 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 375 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές στην εταιρεία.

Τζίμι Μπάφετ

2023, 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Ο μεγιστάνας Τζίμι Μπάφετ έχτισε μια περιουσία μέσα από δεκαετίες περιοδείων και μουσικών δικαιωμάτων. Ένα άλλο κομμάτι εσόδων προέρχεται από την εταιρεία του, Margaritaville Holdings.

ΛεΜπρόν Τζέιμς

2023, 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο, ο Τζέιμς έχει κερδίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στο γήπεδο – και ακόμη περισσότερα έξω από αυτό. Έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια υποστηρίζοντας επωνυμίες, όπως η Nike, η AT&T, η PepsiCo και η Walmart. Επιπλέον, έχει αγοράσει μετοχές σε εταιρείες όπως η αναπτυσσόμενη αλυσίδα Blaze Pizza και η Fenway Sports Group, ιδιοκτήτης της Boston Red Sox. Πέραν αυτών, υπάρχει η Spring Hill Company, η οποία διαχειρίζεται ένα πρακτορείο μάρκετινγκ, μια εταιρεία ψυχαγωγίας και μια πλατφόρμα για αθλητές – αρκετά για να κρατήσουν απασχολημένο τον δισεκατομμυριούχο μπασκετμπολίστα όταν αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Τάιγκερ Γουντς

2023, 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Γουντς, ο μόνος άλλος αθλητής (εκτός από τον Τζέιμς) που έγινε δισεκατομμυριούχος ενώ εξακολουθεί να παίζει, έχει αντλήσει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις δεκαετίες από τα κέρδη σε τουρνουά γκολφ. Ήταν ο 15ος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής πέρυσι, έχοντας συγκεντρώσει 68 εκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις του περιλαμβάνουν σπίτια στη Φλόριντα, μια εταιρεία σχεδιασμού γηπέδων γκολφ και μια αλυσίδα μίνι γκολφ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News