Ποιοι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και πόσοι απώλεσαν μέρος της περιουσίας τους – παραμένοντας, ωστόσο, στη λίστα μεταξύ των πλουσιότερων του πλανήτη;

Ο κατάλογος που καταρτίζει το Forbes έχει τις απαντήσεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν η μισή λίστα είναι εφέτος… φτωχότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του Ίλον Μασκ, ο οποίος χάνει τα σκήπτρα της πρώτης θέσης και πέφτει στο νούμερο 2, καθώς η ακριβή εξαγορά του Twitter συνέβαλε στο να βυθιστεί η μετοχή της Tesla.

Forbes: Oι 3 Ελληνίδες επιχειρηματίες της λίστας

Η πτώση των μετοχών και η άνοδος των επιτοκίων μεταφράστηκαν σε μια πτωτική χρονιά για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Συνολικά, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αξίζουν τώρα 12,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, μια πτώση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2022.

Τη θέση του Μασκ ως του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο κατέλαβε ο Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής του κολοσσού γίγαντα ειδών πολυτελείας LVMH. Γίνεται έτσι ο πρώτος πολίτης Γαλλίας που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης.

Ο μεγάλος… χαμένος της περσινής χρονιάς, πάντως, είναι ο Τζεφ Μπέζος καθώς οι μετοχές της Amazon έπεσαν κατά 38%. Δηλαδή ο Μπέζος έχασε ούτε λίγο ούτε πολύ 57 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του και από το Νο. 2 στον κόσμο το 2022 έπεσε στο Νο. 3 φέτος.

Οι Έλληνες της λίστας

Προτού δούμε πόσα συνολικά λεφτά έχουν οι πλούσιοι, ας δούμε τους έξι Έλληνες πλουσιότερους για το 2023 σύμφωνα με το Forbes: Πρώτη στη λίστα των πλουσιότερων Ελλήνων και στη θέση 455 της συνολικής κατάταξης είναι η νεοεισερχόμενη στους πίνακες του Forbes: Μαρία Αγγελικούση. Η περιουσία της 41χρονης εφοπλίστριας υπολογίζεται στα 5,6 δισ. δολάρια. Η Μαρία Αγγελικούση είναι επικεφαλής του Ομίλου Angelicoussis Shipping, μίας από τις μεγαύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου. Η ίδια κληρονόμησε την εταιρεία, από τον πατέρα της Γιάννη, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 72 ετών. Με σπουδές στο Κέμπριτζ, η Αγγελικούση εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2008, όταν ο πατέρας της την πήρε πίσω στην Ελλάδα για να μαθητεύσει μαζί του. Συμπεριλαμβανομένων των πλοίων που βρίσκονται υπό παραγγελία, ο στόλος της Angelicoussis Shipping περιλαμβάνει 134 πλοία αξίας περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των Ελλήνων και στη θέση 905 της συνολικής λίστας βρίσκεται ο Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης, με περιουσία 3,2 δισ. δολαρίων. Ο 61χρονος επιχειρηματίας καταγόμενος από τη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε για 6 χρόνια στα έγχρωμα μέταλλα για την Αμερικανική εταιρεία Cargill. Το 1993 μεταπήδησε στην Marc Rich & Co λίγο πριν την εξαγορά της και τη μετονομασία της σε Glencore. Αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή της Glencore το 2018 και το 2021 προχώρησε σε επένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον.

Στα τέλη του 2021 πραγματοποίησε μια σημαντική επένδυση και στην ναυτιλιακή Union Maritime με έδρα το Λονδίνο, εταιρεία με παρουσία κυρίως στα δεξαμενόπλοια, η οποία έκανε άνοιγμα και στη μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου.

Στην τρίτη θέση (1.067 της συνολικής λίστας) είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια. Το πρώτο από τα τρία παιδιά του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού, ζει μόνιμα στο Παρίσι, ενώ χαίρει εκτίμησης στην Ελβετία και ιδιαίτερα στο Σανκτ Μόριτς, οπού έχει ονομαστεί «επίτιμος δημότης».

Τέταρτος στον κατάλογο των Ελλήνων (και στη θέση 1.575 της λίστας του Forbes) έρχεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η οικογένειά του με περιουσία 1,9 δισ. δολαρίων. Από το 1972 ο Βαρδής Βαρδινογιάννης διευθύνει ένα από τα μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η πέμπτη ελληνική συμμετοχή είναι της Μαριάννας Λάτση και των αδερφιών της, Γιάννη και Μαργαρίτας, με περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων που της φέρνει στη θέση 1.804 των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Στην έκτη θέση μεταξύ των Ελλήνων βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης και οι αδερφές του, Μαριάννα και Μαργαρίτα, με περιουσία 1,5 δισ. δολαρίων και στη θέση 1.905 της λίστας του περιοδικού. Σημειώνεται ότι η Μαρία Αγγελικούση και η Μαριάννα Λάτση μπαίνουν για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού. Η συνολική περιουσία των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων που βρέθηκαν στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου φτάνει τα 16,6 δισ. δολάρια.

Στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους της Αμερικής φαίνεται πως ο ελληνικής καταγωγής μεγιστάνας της New Balance, Τζιμ Ντέιβις, δεν είναι πια ο πλουσιότερος Έλληνας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ο επιχειρηματίας, που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ από έλληνες γονείς, είδε την περιουσία του να μειώνεται στα 4 δισ. δολάρια, από 6,9 δισ. δολάρια που ήταν πέρυσι, κάτι που τον κατατάσσει στην 271η θέση ανάμεσα στους κροίσους της Αμερικής. Αντίθετα, ο μεγιστάνας των σούπερ μάρκετ, Τζον Κατσιματίδης, αύξησε την περιουσία του από τα 3,7 δισ. δολάρια, στα 4,1 δισ. δολάρια και βρέθηκε στην 261η θέση της λίστας του Forbes.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις