Μπλόκο με κάθε τρόπο

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στο κόμμα Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές του Μαΐου, εμφανίζονται στην κυβέρνηση, και για πρώτη φορά η επιθυμία αυτή έχει διακομματικό «πράσινο φως».

«Αν χρειαστεί και πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση», είπε ο Γ. Οικονόμου, μετά τις εξελίξεις με την εκλογή του νέου προέδρου, Αν. Κανελλόπουλου, στο κόμμα «Ελληνες».

Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις 5 Μαίου που θα αποφασίσει ο Αρειος Πάγος, όλα είναι ανοικτά. Κι απ’ ότι μου λένε, τα μόνα κλειστά θα είναι τα… παράθυρα για να τυπώσει ψηφοδέλτια το νεοναζιστικό – φασιστικό κόμμα.

Ετσι, για να μη γίνουμε διεθνώς ρεζίλι…

Που θα πάνε οι ψήφοι;

Λίγες εβδομάδες έμειναν για να το μάθουμε, ωστόσο, τα κομματικά επιτελεία και οι δημοσκόποι προσπαθούν να μετρήσουν και που θα πάει η ψήφος αυτή που κατευθύνεται στο κόμμα Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου.

Είναι δηλαδή δεξιοί ψήφοι που θα επιστρέψουν στο «μαντρί» της ΝΔ; Θα πάνε στον Βελόπουλο ή σε άλλο κόμμα; Ή θα απέχουν; Και μιλάμε -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- για ποσοστό 4%-5%. Διόλου ευκαταφρόνητο για να μη μετρηθεί…

Η αλήθεια

Να πούμε και μια αλήθεια; Το πολιτικό σύστημα πιάστηκε εξ απήνης με την εμφάνιση του πρώην αρεοπαγίτη Αν. Κανελλόπουλου. Ουδέποτε περίμεναν ότι ένας κορυφαίος δικαστικός, με χρόνια στο Σώμα σε ανώτατες θέσεις, θα έπαιρνε τη θέση του «μπροστάρη» στο κόμμα του Κασιδιάρη.

Και τώρα τρέχουν και δε φτάνουν…

Οι ακροδεξιοί είναι εδώ

Αλλά για να μη νομίζετε ότι το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής ή του Κασιδιαρισμού είναι κάτι που έπεσε από τον ουρανό, σας παραπέμπω στην έρευνα που έκανε το ινστιτούτο Eteron. Σύμφωνα με τα στοιχεία, «ένας οιονεί «αντιδημοκρατικός» πυρήνας που υπερβαίνει το 10% είναι διακριτός στο εσωτερικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Το επίκεντρο του τοποθετείται στο άκρο δεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος».

Μιλάμε για πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Είπατε τίποτε;


Οι κρίσιμες πρυτανικές εκλογές στο ΕΚΠΑ

Εκλογές έχουμε στις 21 Μαίου, αλλά προηγούνται κι άλλες κάλπες, ιδιαίτερα σημαντικές και κρίσιμες. Μιλώ για τις Πρυτανικές εκλογές που θα γίνουν στις 11 Μαίου και η μάχη για το Πανεπιστήμιο της Αθήνας έχει ανάψει για τα καλά για τον διάδοχο του Θάνου Δημόπουλου.

Απόλυτο φαβορί εμφανίζεται ο καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Γεράσιμος Σιάσος ενώ υποψήφια θα είναι και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου-Δημοπούλου, η οποία είναι σύζυγος του νυν πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Με πολλούς ήδη να αντιδρούν σε φαινόμενα νεποτισμού… οικογενειοκρατίας για όσους δεν το πιάσατε το υπονοούμενο…

—————————————————————————————————————–

Το ενεργειακό κόστος και η βιομηχανία

Η ενεργειακή κρίση μπορεί να δείχνει σημάδια εκτόνωσης, όμως, το κόστος παραμένει υψηλό για τις επιχειρήσεις.

Και ιδίως η ενεργοβόρος βιομηχανία αναζητά τρόπους προστασίας από ενδεχόμενες μελλοντικές αναταράξεις των τιμών ενέργειας. Αν και η χρονιά που πέρασε έφερε κέρδη στις βιομηχανίες της υψηλής τάσης εντούτοις, αυτές έχουν ανάγκη προβλεψιμότητας του ενεργειακού κόστους.

Η ΔΕΗ

Με βάση τα προαναφερόμενα, όπως σας έχω ενημερώσει, ήδη οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τη σύναψη νέων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για νέου τύπου συμβόλαια παροχής δεκαετούς διάρκειας με σταθερή ανταγωνιστική τιμή καθώς η ενέργεια θα παράγεται από ΑΠΕ της δημόσιας εταιρείας. Μέχρι όμως να κατασκευαστούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα της εταιρείας, η πρόταση της προς τους βιομήχανους είναι για δύο χρόνια να τους παρέχεται ρεύμα από ενεργειακό μίγμα με θερμικές μονάδες και υδροηλεκτρικά. Οι τιμές θα είναι υψηλότερες βέβαια σε σύγκριση με αυτές που θα διαμορφώνουν οι ΑΠΕ.

Η εναλλακτική λύση

Όπως πληροφορούμαι, λοιπόν, η ΔΕΗ με τις μεγάλες βιομηχανίες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο διαπραγματεύσεων. Απομένουν να διευθετηθούν νομικά ζητήματα στις νέου τύπου συμβάσεις (γνωστές κι ως PPA).

Οι βιομήχανοι, για το προαναφερόμενο διάστημα των δύο ετών σκοπεύουν να αξιοποιήσουν μία πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλους ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ να διακόψουν τις ενισχύσεις των τιμών για το ρεύμα που παράγουν και να απευθυνθούν σε μεγάλους πελάτες συνάπτοντας μαζί τους PPA.

Λέγεται ότι στην αγορά οι βολιδοσκοπήσεις έχουν ξεκινήσει…

Προς deal η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Χθες λοιπόν, το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας της Μολδαβίας, Victor Parlicov. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρέσβης της Μολδαβίας στην Ελλάδα, Andrei Popov και ο Victor Binzari, διευθυντής της Energocom, της κρατικής εταιρείας αερίου της Μολδαβίας.

Η είδηση

Στην ανακοίνωση λοιπόν του υπουργείου, η είδηση ήταν «θαμμένη», όπως λέμε και στη δημοσιογραφική ορολογία.

Είπα να το ψάξω και έβαλα κάτι το οποίο μάλλον αποτελεί είδηση.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Energocom είναι σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη επιχειρηματικής συμφωνίας. Για την ακρίβεια για την πώληση ποσοτήτων φυσικού αερίου από την ελληνική στη μολδαβική εταιρεία, η οποία έχει και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Ο «Κάθετος Διάδρομος»

Πως θα φτάνει, όμως, το αέριο στη μακρινή Μολδαβία;

Οι πληροφορίες θέλουν να αξιοποιείται ένα μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει οι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας για τη δημιουργία του «Κάθετου Διαδρόμου» μεταφοράς αερίου μέσω διασύνδεσης των συστημάτων των αγωγών τους.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μου λένε οι πηγές μου, θα εκμεταλλευτεί το σύστημα των αγωγών που ξεκινάει από τη χώρα μας μέσω του IGB (Ελληνοβουλγαρικός αγωγός) και από κει μέσω αγωγού Βουλγαρίας – Ρουμανίας και Ρουμανίας – Μολδαβίας οι ποσότητες θα φτάνουν στη συγκεκριμένη χώρα.

Πιθανολογώ ότι για να το ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας η ΔΕΠΑ Εμπορίας και Energocom βρίσκονται πολύ κοντά στο deal.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories