Το νόμισμα της G-10 (Group of Ten) με τις καλύτερες επιδόσεις του 2023 αποτελεί η στερλίνα και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, όπως αναφέρει το CNBC.

Η στερλίνα ενισχύεται περισσότερο από 3% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, σημειώνοντας υψηλό 10 μηνών, τροφοδοτούμενη κυρίως από τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα και από την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Δολάριο: Υποχωρεί καθώς οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επιτοκίων της Fed αλλάζουν

Καλοί οιωνοί

Η βρετανική οικονομία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την ύφεση και σημείωσε ανάπτυξη ισχυρότερη από την αναμενόμενη τον Ιανουάριο. Οι προοπτικές από τους αναλυτές  έχουν πλέον αναβαθμιστεί, με το OBR να μην προβλέπει πλέον τεχνική ύφεση —που ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης— το 2023.

Η δημοσιονομική θέση της χώρας έχει βελτιωθεί δραστικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου, και η περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη από την κυβέρνηση έχει τροφοδοτήσει την αυξανόμενη θετικότητα.

Υπάρχουν ακόμα προβλήματα

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ακόμα εντελώς ρόδινη. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μόνη μεγάλη οικονομία της G-7 που δεν έχει ανακτήσει το επίπεδο παραγωγής πριν από την Covid και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κυμαίνεται σε διψήφιο αριθμό. Τα βρετανικά νοικοκυριά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας, ενώ οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους έχουν ξεκινήσει μαζικές απεργίες τους τελευταίους μήνες εν μέσω διαφωνιών για τους όρους και τις αμοιβές.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2008, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Η αγορά τιμολογεί περίπου 63% πιθανότητες για περαιτέρω αύξηση στη συνεδρίαση της Τράπεζας τον Μάιο.

Tι βλέπουν οι αναλυτές

Ο αναλυτής ισοτιμιών Shreyas Gopal πρότεινε σε ένα σημείωμα την Τετάρτη ότι «τα περισσότερα από τα καλά νέα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον πιθανό να αποτυπώνονται στην τιμή της στερλίνας».

«Η αγορά έχει συγκλίνει στην άποψή μας ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να αναβαθμιστούν για φέτος», δήλωσε ο Gopal, στρατηγικός αναλυτής FX της Deutche Bank.

Οι μειωμένες εξωτερικές ευπάθειες που σηματοδοτούνται από τα βελτιωμένα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών —λόγω τόσο των μειωμένων τιμών του φυσικού αερίου όσο και της συγκέντρωσης άμεσων ξένων επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στον ενεργειακό τομέα— θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν υποστηρικτικές, είπε ο Gopal.

Η Deutsche Βank συνιστά στους επενδυτές να παραμείνουν πολύ στη λίρα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και της σουηδικής κορόνας.

Μετά την εκτίναξη του από τα τέλη του 2020 έως τα τέλη του 2022, το παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου ΗΠΑ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, με τον δείκτη νομισμάτων DXY του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί περισσότερο από 9% τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο Ray Attrill, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στο τμήμα σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας,ανέφερε στο «Street Signs Asia» του CNBC, ότι το αμερικανικό νόμισμα «υπερτιμήθηκε απίστευτα» και ότι το γιεν Ιαπωνίας και η βρετανική λίρα ήταν τα δύο πιο υποτιμημένα.

Ως εκ τούτου, πρότεινε ότι, αν και πολλά από τα πρόσφατα καλά νέα έχουν τιμολογηθεί στο πρόσφατο άλμα της στερλίνας από 1,19 δολάρια σε 1,25 δολάρια σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτά τα δύο νομίσματα βρίσκονται σε καλή θέση για να επωφεληθούν από τη «διόρθωση» του δολαρίου μεσοπρόθεσμα.

«Αν το κοιτάξετε ως ένα επιχείρημα μακροπρόθεσμης ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης ή παρόμοιου είδους επιχειρήματα για την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία, η στερλίνα και το γιεν είναι τα αδύναμα νομίσματα που ξεχωρίζουν εδώ. Έτσι, σε αυτή τη βάση, εάν το δολάριο ΗΠΑ πρόκειται να συνεχίσει να κατευθύνεται προς τα κάτω, τότε πιθανότατα θα είναι τα δύο, όσον αφορά τη G-10, που έχουν αναμφισβήτητα τις περισσότερες ανοδικές δυνατότητες », ανέφερε ο Attrill.

Οι αντίθετες απόψεις

Δεν είναι όλοι όμως τόσο πεπεισμένοι. Ο Valentin Marinov, επικεφαλής της έρευνας για το G-10 FX στην Credit Agricole CIB, δήλωσε στο CNBC, ότι αν και τα δεδομένα ήταν καλά οι προοπτικές για τη βρετανική οικονομία «ακόμα και σε σχετικούς όρους δεν είναι τόσο καλές».

«Σίγουρα βοηθάει το γεγονός ότι άλλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ έχουν δει τις προοπτικές τους να επιδεινώνονται αρκετά γρήγορα, οπότε αυτό βοηθά τη λίρα, αλλά δεν θα πίστευα ότι η λίρα είναι ισχυρή, καθαρά με βάση τα εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη », είπε ο Μαρίνοφ.

Τόνισε επίσης, ότι ιστορικά, η στερλίνα ήταν μεταξύ των σημαντικότερων νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις στα αρχικά στάδια της ύφεσης που χρονολογούνται από το 1980 — επομένως, με τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη να επιμένουν καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια, η λίρα μπορεί να μην είναι η ασφαλέστερη λύση τώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές