Εκτοξεύτηκε η στερλίνα στις διεθνείς αγορές συναλλάματος μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που δίνει σήμα για νέα αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η λίρα σημείωσε άνοδο κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών κατά 0,4% έναντι του δολαρίου στα 1,2269 δολάρια. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% έναντι της λίρας στις 87,96 πένες, από 88,00 πένες νωρίτερα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιδεινώνεται το κλίμα

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενισχύουν σημαντικά την πιθανότητα να δούμε αύριο αύξηση των επιτοκίων. Ήταν ένας πολύ υψηλός αριθμός», δήλωσε στο Reuters ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην ING, Φραντζέσκο Πεζόλε.

Οι αγορές χρήματος δίνουν πλέον 93% πιθανότητες η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, από περίπου 57% που έδινα την Τρίτη.

Η λίρα έχει αυξηθεί κατά 2% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής τον Μάρτιο, αντιστρέφοντας εν μέρει μέρος της πτώσης του Φεβρουαρίου κατά 2,43%.

Η «επιστροφή»του πληθωρισμού

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Βρετανίας αυξήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, μετά από τέσσερις μήνες, εκπλήσσοντας τους αναλυτές και αυξάνοντας την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 10,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και κατά 10,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας συνέχισαν να πιέζουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Με ποσοστό άνω του 10%, ο πληθωρισμός είναι υπερπενταπλάσιος του ποσοστού-στόχου της BoE (2%) και ο υψηλότερος μεταξύ των πλουσιότερων χωρών της Ομάδας των Επτά.

«Ένα άλλο πράγμα που γνωρίζουμε επίσης για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά, και με τον πληθωρισμό των μισθών να αυξάνεται επίσης, είναι πιθανό να παραμείνει κολλημένος», εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής της CMC Markets Michael Hewson.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να δει περισσότερα στοιχεία από την πλευρά των μισθών και της απασχόλησης για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περισσότερη σύσφιγξη πέραν της αυριανής ημέρας», εκτιμά ο Πεζόλε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές