Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, μετά την αργία της Παρασκευής, με την θετική αναμονή ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να διαδέχονται τους φόβους που υπάρχουν για ύφεση στην οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,30% στις 33.585 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,10% στις 4.109 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,03% στις 12.084 μονάδες.

Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη διάσωση της SVB

Αν και άρχισαν κινούμενοι σε αρνητικά εδάφη, εν τέλει οι επενδυτές κράτησαν μια θετική στάση αναμονής ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες JPMorgan, Wells Fargo και Citigroup, αλλά και η μεγαλύτερη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης, η UnitedHealth Group, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους την Παρασκευή.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Charles Schwab αυξήθηκαν κατά 5%, μετά από το σημείωμα του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία εισέφερε 53 δισεκατομμύρια δολάρια σε βασικά καθαρά νέα περιουσιακά στοιχεία πελατών τον Μάρτιο. Η ενημέρωση ανέφερε ότι οι ροές καταθέσεων “παρέμειναν αρκετά σταθερές” κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανησυχιών για τις περιφερειακές τράπεζες και άλλα τμήματα του τραπεζικού συστήματος. Οι μέσες ημερήσιες εκροές ήταν στην πραγματικότητα μειωμένες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ανέφερε το σημείωμα.

Επίσης, οι ενεργειακές μετοχές υπεραπέδωσαν στον S&P 500, με τον κλάδο να σημειώνει άνοδο 1%. Η Pioneer Natural Resources Company σημείωσε άλμα 6,6% μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η Exxon Mobil είχε ανεπίσημες συνομιλίες για την εξαγορά της Pioneer. Η Exxon Mobil σημείωσε άνοδο 0,2%. Η EQT Corporation ενισχύθηκε κατά 3,6%, ενώ η μετοχή της Coterra Energy πρόσθεσε 2,6%. Η Halliburton σημείωσε άνοδο 2,4%.

Η αγορά εργασίας

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων στοιχείων που αποτυπώνουν σημάδια εξασθένησης της αγοράς εργασίας. Ωστόσο, η ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας του Μαρτίου την Παρασκευή θόλωσε τις εκτιμήσεις, καθώς έδειξε ότι η ανθεκτικότητα της οικονομίας παραμένει. Η ανεργία μειώθηκε στο 3,5%, έναντι των προσδοκιών ότι θα διατηρηθεί στο 3,6%.

Τα στοιχεία συνάδουν με τις προσδοκίες για μια αργή ύφεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ – η οποία δεν παραπέμπει στην άμεση επίλυση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Jason Pride, επικεφαλής επενδύσεων Private Wealth της Glenmede. «Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Μάιο θα πρέπει να αυξηθούν, καθώς τα δεδομένα δεν φαίνεται να δικαιολογούν μια παύση από τη Fed», πρόσθεσε.

Την εβδομάδα αυτή οι επενδυτές αναμένουν πλήθος στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τον δείκτη τιμών παραγωγού – που αναμένεται να δημοσιευθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντίστοιχα- τα οποία θα είναι καθοριστικά για το αν ή πότε η Fed θα διακόψει ή θα θέσει τέλος στην εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η αγορά μετοχών χρειάζεται ένα οικονομικό Goldilocks, λίγη επιβράδυνση για να συνεχίσει να αναπροσαρμόζει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να πυροδοτήσει φόβους για “σκληρή προσγείωση”», έγραψε ο Tavis C. McCourt της Raymond James.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street