Μειώση στα κέρδη κατά 6,8% αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των αμερικανικών εταιρειών, καθώς ο πληθωρισμός συμπιέζει τα έσοδα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πτώση κερδών από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών της Wall Street, καθώς  οι φόβοι για επικείμενη ύφεση συγκρατούν τη ζήτηση.

Επιτόκια: Tι σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες

Πτώση μέχρι και 6,8% στα κέρδη του S&P500

Οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 αναμένεται να αναφέρουν μείωση 6,8% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συνέταξε η FactSet. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη πτώση μετά τη βουτιά άνω του 30% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η οποία ήρθε καθώς η ταχεία εξάπλωση Covid-19 οδήγησε σε εκτεταμένο οικονομικό «κλείσιμο».

Εν όψει των ανακοινώσεων κερδών πρώτου τριμήνου, η οποία ξεκινά με μια τριάδα μεγάλων τραπεζών να ανακοινώνουν αποτελέσματα την Παρασκευή, τομείς όπως η ενέργεια αναμένεται να παρουσιάσουν ισχυρή αύξηση κερδών από έτος σε έτος. Ωστόσο, ένας συνδυασμός επιδεινούμενης καταναλωτικής ζήτησης, αυστηρότερων πιστωτικών όρων και πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων έχει μειώσει τις προσδοκίες για κέρδη σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

«Όταν κοιτάς το κόστος των μισθών και το κόστος του κεφαλαίου, νομίζω ότι τα περιθώρια υφίστανται αρκετή πίεση», δήλωσε ο Jack Ablin, επικεφαλής επενδύσεων στην Cresset Capital. «Οι εταιρείες απολάμβαναν ονομαστική ανάπτυξη, αλλά οι όγκοι τους είτε συρρικνώνονταν είτε απλώς παρέμεναν οι ίδιοι», πρόσθεσε.

Συγκέντρωση των κερδών

Οι αρνητικές προοπτικές μεταξύ των αναλυτών της Wall Street έρχονται σε αντίθεση με  μια σχετικά ανοδική αγορά, με τον S&P να σημειώνει άνοδο άνω του 6% από την αρχή του έτους. Ωστόσο, μόλις 20 μετοχές αντιπροσώπευαν σχεδόν το 90% αυτής της αύξησης.

Μειωμένα κέρδη στον κλάδο των υλικών

Συνολικά, 78 εταιρείες ανακοίνωσαν ότι αναμένουν μειωμένα κέρδη, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της πενταετίας κατά 37%. Η βιομηχανία ημιαγωγών, μέρος του ευρύτερου τομέα της τεχνολογίας,  περιείχε αρνητικές προβλέψεις για 11 εταιρείες.

Από τους 11 κλάδους του S&P 500, τα υλικά αναμένεται να υποστούν το χειρότερο πλήγμα κερδών, με πρόβλεψη πτώσης 35,6%.

«Βλέπουμε τις τιμές των υλικών και τα κέρδη να ταλαντεύονται εν αναμονή μιας ύφεσης», δήλωσε ο Brad McMillan, επικεφαλής επενδύσεων στο Commonwealth Financial Network.

Οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ανάκαμψη στις αγορές.

Η αύξηση των κερδών στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να καταστήσει τον βιομηχανικό τομέα δεύτερο καλύτερο με 12,6%.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα φανεί το β τρίμηνο

Παρά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ, ο χρηματοοικονομικός τομέας αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κερδών 2,4%. Η Citigroup, η Wells Fargo και η JPMorgan Chase θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου την Παρασκευή πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

«Εφόσον οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες του τριμήνου, ο πλήρης αντίκτυπος δεν θα καταγραφεί στις εκθέσεις του πρώτου τριμήνου», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ωστόσο, η αποτυχία τριών τραπεζών φέτος θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το υπόλοιπο του 2023

Σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες που έχουν  απεριόριστη πρόσβαση σε κεφάλαια, οι μεσαίες και οι μικρές εταιρείες πιθανότατα θα μειονεκτούν ολοένα και περισσότερο από τη μείωση της πίστωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή