Στο δυσκολότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται η πρόσβαση των Αμερικανών σε πιστώσεις, καθώς προετοιμάζονται να παραμείνει ο υψηλός πληθωρισμός τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed της Νέας Υόρκης.

Στην Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών του Μαρτίου, η τράπεζα διαπίστωσε ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι η πίστωση είναι δυσκολότερο να ληφθεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε έρευνα που χρονολογείται από το 2014. Στην έκθεση της τράπεζας αναφέρεται επίσης ότι «οι ερωτηθέντες ήταν πιο απαισιόδοξοι και για τη μελλοντική διαθεσιμότητα πιστώσεων, με το ποσοστό των νοικοκυριών που αναμένουν ότι θα είναι πιο δύσκολο να λάβουν πίστωση σε ένα χρόνο από τώρα να αυξάνεται επίσης».

Περιφερειακές Τράπεζες: Στα «σκαριά» νέα αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Παράλληλα, τα νοικοκυριά προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός σε ένα χρόνο από τώρα θα διαμορφωθεί στο 4,7%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός σε τρία χρόνια από τώρα εκτιμάται στο 2,8%, από 2,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε πέντε χρόνια από τώρα, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αναμένουν πληθωρισμό στο 2,5%, από 2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η στάση της Fed

Παρά τις προσδοκίες για υψηλότερο βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό, οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης βλέπουν μείωση του κόστους της βενζίνης, των τροφίμων και των ενοικίων, ενώ προβλέπουν αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά 1,8%.

Η αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να αποδειχθεί μια νέα πρόκληση για την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τον πληθωρισμό. Οι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν σε γενικές γραμμές ότι αυτό πού περιμένει το κοινό να κινηθούν οι πιέσεις στις τιμές ασκεί ισχυρή επιρροή στο πού βρίσκεται τώρα ο πληθωρισμός.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed αποσκοπούν στο να κάνουν την πίστωση πιο ακριβή, οπότε η αύξηση των νοικοκυριών που αναφέρουν προβλήματα στη λήψη δανείων δεν αποτελεί έκπληξη. Τούτου λεχθέντος, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η τρέχουσα και η μελλοντική οικονομική τους κατάσταση βελτιώθηκε τον Μάρτιο, εν μέσω προσδοκιών τόσο για υψηλότερα εισοδήματα όσο και για υψηλότερες δαπάνες των νοικοκυριών.

Αν και η έκθεση της Fed δεν αναφέρεται στην κατάσταση, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε έναν μήνα όπου το χρηματοπιστωτικό σύστημα ταρακουνήθηκε από την πτώχευση της Silicon Valley Bank και τα προβλήματα άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, γεγονός που οδήγησε τη Fed να δανείσει σημαντικά χρηματικά ποσά στην τραπεζική κοινότητα. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν τονίσει ότι θεωρούν το τραπεζικό σύστημα σταθερό και βλέπουν τα προβληματικά σημεία ως μεμονωμένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή