Η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τον ρόλο της Κίνας ως βασικού εμπορικού εταίρου και σημαντικού γεωπολιτικού παίκτη, που θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθεί τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο.

«Θεωρώ ότι απλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Κίνα και να προσπαθήσουμε να την αγνοήσουμε», δήλωσε η Καλβίνο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.

«Έχουμε κοινό συμφέρον, θεωρώ, να διασφαλίσουμε ότι αυτοί θα συμμετάσχουν εποικοδομητικά για να τεθεί τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν και να αποφύγουμε έναν κατακερματισμό της παγκόσμιας αγοράς, το οποίο θα είναι μια ήττα για όλους», πρόσθεσε.

Μακρόν: Δεν συμφέρει την Ευρώπη κλιμάκωση της κρίσης στην Ταϊβάν

ΗΠΑ: Το δίλημμα για την υπεράσπιση της Ταϊβάν

Στο μεταξύ, σε απάντηση στη σταθερή κλιμάκωση της κινεζικής στρατιωτικής πίεσης στην Ταϊβάν, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε —τέσσερις φορές— ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την νησιωτική χώρα από μια επίθεση της Κίνας. Για κάποιους στην Αμερική, οι δεσμεύσεις του Μπάιντεν παρομοιάζονται με κινήσεις αυτοκτονίας.

Ο Doug Bandow του Ινστιτούτου Cato, «παραπονιέται»ότι «οι περισσότεροι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσουν την εθνική αυτοκτονία για να προστατεύσουν την Ταϊβάν». Γιατί να απειλήσει η καταπονημένη από τους πολέμους Αμερική να πολεμήσει την Κίνα, μια άλλη δύναμη με πυρηνικά όπλα, για να υπερασπιστεί ένα νησί 24 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται περίπου 100 μίλια μακριά από τις κινεζικές ακτές;

Ο σκεπτικισμός για την υπεράσπιση της Ταϊβάν είναι ακόμη πιο έντονος σε μέρη της Ευρώπης. Επιστρέφοντας από μια επίσκεψη στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι η Γαλλία δεν θα σηκώσει το δάχτυλο για να προστατεύσει το νησί.Απαντώντας σε ερώτηση για την Ταϊβάν, είπε στο Politico ότι ο «μεγάλος κίνδυνος» για την Ευρώπη είναι να «εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας».

Στην πραγματικότητα, λίγοι περιμένουν ότι οι Ευρωπαίοι στρατιώτες θα εμπλακούν άμεσα σε μια σύγκρουση για την Ταϊβάν. Αλλά οι συμπεριφορές ευρωπαίων πολιτικών όπως ο Μακρόν έχουν σημασία, καθώς θα επηρεάσουν τους κινεζικούς υπολογισμούς για το οικονομικό και διπλωματικό κόστος οποιασδήποτε επίθεσης.

Σίγουρα θα διευκόλυνε τη ζωή των Ευρωπαίων και των Αμερικανών ηγετών αν δεν είχαν λόγο να ανησυχούν για την τύχη της Ταϊβάν. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μια βίαιη κινεζική προσάρτηση του νησιού θα είχε βαθιές παγκόσμιες συνέπειες που θα γίνονταν γρήγορα αισθητές και στην Ουάσινγκτον και στο Παρίσι.

Υπάρχουν τρία κύρια επιχειρήματα υπέρ της υποστήριξης της Ταϊβάν. Το πρώτο αφορά το μέλλον της πολιτικής ελευθερίας στον κόσμο. Το δεύτερο έχει να κάνει με την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Το τρίτο σχετίζεται με την παγκόσμια οικονομία. Ολα μαζί,συνιστούν έναν καλό λόγο για να κρατηθεί η Ταϊβάν μακριά από τα «νύχια» του Πεκίνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή