Να ακολουθήσει μια στρατηγική ανεξάρτητη τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από το Πεκίνο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η κλιμάκωση της κρίσης στην Ταϊβάν.

Κίνα: Προσομοίωση πληγμάτων κατά βασικών στόχων στην Ταϊβάν

Τα σχόλια αυτά του Γάλλου προέδρου δημοσιεύτηκαν λίγο μετά την επιστροφή του από την Κίνα, όπου έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Λίγες ώρες νωρίτερα, το Σάββατο, το Πεκίνο είχε προχωρήσει σε ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν ως απάντηση στη συνάντηση της προέδρου Τσάι Ινγκ Γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι, την Τετάρτη.

«Η Ευρώπη να γίνει τρίτος πόλος»

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Les Echos και στο Politico, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επιταχύνει τη σύγκρουση αλλά να εκμεταλλευτεί το χρόνο για να οικοδομήσει τη θέση της ως τρίτος πόλος μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να προσαρμοστούμε στον αμερικανικό ρυθμό ή σε μια κινεζική υπεραντίδραση», είπε στο Politico.

Όπως ανέφεραν και τα δύο ΜΜΕ, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να χρηματοδοτήσει καλύτερα την αμυντική της βιομηχανία, να αναπτύξει την πυρηνική ενέργεια και τις ΑΠΕ και να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο για να περιορίσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κοινή συνέντευξη δόθηκε την Παρασκευή, σε πτήση μεταξύ του Πεκίνου και της πόλης Γκουανγκζού.

«Πλούσια και ειλικρινής συζήτηση»

Την Παρασκευή, ένας σύμβουλος του Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Γκουανγκζού ότι ο Σι και ο Μακρόν είχαν μια «πλούσια και ειλικρινή» συζήτηση για το θέμα της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους.

«Η αίσθηση του προέδρου είναι ότι πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει ατύχημα ή κλιμάκωση της έντασης (που θα μπορούσε να οδηγήσει) τους Κινέζους να περάσουν στην επίθεση», δήλωσε ο σύμβουλος του Ελιζέ.

Ο Μακρόν ταξίδεψε στην Κίνα με 50μελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία. Στην αποστολή συμμετείχαν στελέχη της Airbus καθώς και της εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας EDF.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα