Η αμερικανική κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πιθανά μέτρα λογοδοσίας για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), καθώς τίθενται πλέον σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο της συγκεκριμένης τεχνολογίας τόσο στην εθνική ασφάλεια όσο και στην εκπαίδευση.

Την προσοχή των Αμερικανών νομοθετών προσέλκυσε το ChatGPT, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που πρόσφατα τράβηξε την προσοχή του κοινού για την ικανότητά του να δίνει γρήγορα απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα ερωτημάτων. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.

Μπλόκο στο ChatGPT στήνουν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες

Η Εθνική Διοίκηση Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριών (National Telecommunications and Information Administration), μια υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου που συμβουλεύει τον Λευκό Οίκο σχετικά με την πολιτική τηλεπικοινωνιών και πληροφοριών, αναζητεί στοιχεία καθώς υπάρχει «αυξανόμενο ρυθμιστικό ενδιαφέρον» για έναν «μηχανισμό λογοδοσίας» της τεχνητής νοημοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, ο οργανισμός θέλει να μάθει εάν υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή για την παροχή διασφάλισης «ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι νόμιμα, αποτελεσματικά, ηθικά, ασφαλή και αξιόπιστα».

Σύμφωνα με τον διευθυντή της NTIA, Άλαν Ντέιβιντσον, «τα υπεύθυνα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αποφέρουν τεράστια οφέλη, αλλά μόνο εάν αντιμετωπίσουμε τις πιθανές συνέπειες και τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν». «Για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους αυτά τα συστήματα, οι εταιρείες και οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να τα εμπιστεύονται», κατέληξε.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι «μένει να φανεί εάν η τεχνητή νοημοσύνη είναι επικίνδυνη». «Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ευθύνη, κατά την άποψή μου, να βεβαιωθούν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή πριν τα προσφέρουν στο κοινό», είχε δηλώσει.

Στα σχέδια της NTIA περιλαμβάνεται η σύνταξη μιας έκθεσης στην οποία θα εξετάζονται «οι προσπάθεις για να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν όπως προβλέπεται από τους κατασκευαστές τους – και χωρίς να προκαλούν βλάβες». Στόχος της προσπάθειας είναι να πληροφορήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν ώστε να «διασφαλίσει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη προσέγγιση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης